PrikenTik - Streekbieren - Hop

Een nieuwe trend

De opmars van de hoppige bieren is niet meer te stuiten. In 2008 zette brouwerij Lefebvre de toon met de lancering van zijn Hopus bier. Dit licht bittere en hoppige bier was oorspronkelijk een gelegenheidsbier dat gecreëerd werd voor de bruiloft van brouwer Paul Lefebvre onder de toepasselijke naam ‘Cuvée des Mariés’. Het nieuwe bier viel zo in de smaak bij de genodigden dat het onder de al even toepasselijke naam ‘Hopus’ op de markt gebracht werd.

Het hoppige bier in zijn originele beugelfles, geserveerd in een slank glas én het befaamde borrelglaasje voor het bezinksel, viel onmiddellijk in de smaak bij heel wat bierliefhebbers. Een nieuwe trend was gelanceerd en ondertussen hebben zowel de grote concerns als de kleinere familiebrouwerijen tientallen hoppige bieren op de markt gebracht.

Maar wat is hop nu precies?

Hop – in het Latijn ‘humulus lupulus’ – is een plant uit de hennepfamilie en naast water, graan en gist één van de vier basisingrediënten van bier. Oorspronkelijk werden de gedroogde hopbloemen vooral gebruikt om het bier langer te kunnen bewaren. Aan de India Pale Ales (IPA’s) werd bijvoorbeeld heel wat hop toegevoegd zodat de bieren het transport per boot vanuit Groot-Brittannië zouden kunnen overleven. Maar tegelijkertijd gaf de hop zijn kenmerkende bittere smaak aan deze IPA’s.

Vandaag wordt hop vooral gebruikt om een specifiek bitter aroma te geven aan bier. Aan verschillende hopsoorten is er, ook in België, geen gebrek. Alleen al in de regio rond Poperinge worden er op 150 hectare 30 verschillende hopsoorten geteeld. Allen met hun eigen smaak en karakteristieken!

Belgisch kwaliteitslabel

In september 2011 lanceerde de vzw H.O.P. (Hop Overkoepelende Producentenvereniging) het logo “Belgische hop – Belgian hops”. Om dit logo te mogen gebruiken moet de brouwer minimaal 50% hop van Belgische oorsprong gebruiken. Dit kwaliteitslabel moet onze Belgische hoptelers helpen om met succes de concurrentie aan te gaan met de hopvariëteiten uit onder meer Duitsland, Tsjechië en de Verenigde Staten.

In 2017 werd het originele logo aangevuld met een tweede, gouden exemplaar. Dit logo is enkel bestemd voor de bieren die met 100% Belgische hop gebrouwen worden.

PrikenTik - Streekbieren - Hop LabelPrikenTik Streekbieren - Hop Label2

Bron: https://www.belgischehop.be/nl/bierliefhebber/belgische-hop

Hopscheuten, een echte delicatesse

Hopscheuten zijn de jonge, ondergrondse scheuten van de hopplant. Ze lijken een beetje op sojascheuten maar zijn veel lekkerder en… duurder. De beste periode om deze delicate scheuten te oogsten zijn maart en april. In deze maanden staan ze steevast op de kaart van alle toprestaurants. Ook in de gespecialiseerde groentewinkel kan je ze dan wel eens op de kop tikken. Dagvers geplukt zijn ze het lekkerst!

Onze tip: hopscheuten met een mousselinesaus op basis van Hopus bier

Wat heb je nodig?

  • 20 gr hopscheuten
  • 1 flesje Hopus
  • 3 eierdooiers
  • geklaarde boter
  • 1 citroen
  • water
  • echte boter
  • 1 handje garnalen
  • enkele dunne schijfjes groene appel

Hoe maak je het?

  • Laat een flesje Hopus in een pannetje tot de helft inkoken
  • Voeg 2 eierdooiers toe en klop ze op een zacht vuurtje onder het bier
  • Voeg dan de geklaarde boter en wat citroen toe en klop alles met de garde tot een mousselinesaus.
  • Blancheer de hopscheuten ongeveer een minuut in warm water met enkele druppels citroensap
  • Smelt een klontje echte boter in een pan en laat de hopscheuten hierin even verder garen
  • Serveer de hopscheuten met de garnalen en de mousselinesaus.
  • Werk het gerecht af met een mooi gepocheerd eitje en enkele schijfjes groene appel

Bron: https://koken.vtm.be/de-beste-hobbykok-van-vlaanderen/recept/hopscheuten-met-mousselinesaus

Enkele hoppige toppers

Op prikentik.be en in onze winkels hebben we een grote keuze aan hoppige speciaalbieren. We stellen je graag enkele toppers uit ons gamma voor:

  • Hopus: de pionier onder de nieuwe generatie hoppige bieren
  • Houblon Chouffe: een krachtpatser met 9% alc. vol
  • Lupulus Hopera: karakteristieke bitterheid gecombineerd met exotische aroma's
  • Kasteel Hoppy: een eigenzinnige interpretatie op de nieuwe trend