Koken zonder alcohol: een alcoholvrij menu voor Valentijn

We weten het allemaal: de liefde gaat door de maag. En dus is er voor Valentijn niets zo leuk als een romantisch diner. In veel klassieke gerechten zit een scheutje alcohol, maar wat als jullie tijdens Valentijn eens alcoholvrij willen genieten?

Rik leert je graag alcoholvrij koken, en bezorgt je het recept voor stoofvlees zonder alcohol, papillotte met alcoholvrije witte wijn en de heerlijkste 0%-tiramisu. Romantiek verzekerd.

Goed om weten: deze ingrediënten zijn allemaal voor 4 personen. Zo kunnen de kinderen mee-eten of heb je nog restjes voor de dag erna!

Zalige zalm in papillotte

Dit heb je nodig:

  • 4 zalmfilets
  • 2 courgettes
  • 2 wortelen
  • 1 paprika
  • 2 tomaten
  • 1 ui
  • 1 teentje look (geperst)
  • 1 citroen
  • bladpeterselie
  • basilicum
  • tijm
  • olijfolie
  • Vintense Chardonnay
  • peper en zout

Zo maak je het:

  1. Snij alle groenten in dunne schijfjes of reepjes. Hierbij kan je ook een mandoline gebruiken.
  2. Bak ze een drietal minuten met een scheutje olijfolie. Ze moeten knapperig blijven.
  3. Neem vier vellen bakpapier. Verdeel er de groenten over en plaats er vervolgens de zalmfilets op. Kruid met peper en zout.
  4. Voeg er je favoriete kruiden (basilicumblaadjes, peterselie enz.) en wat look aan toe.
  5. Leg één à twee halve citroenschijfjes op de vis.
  6. Besprenkel met een lepel olijfolie en wat Vintense Chardonnay.
  7. Doe de papillotten dicht en bak ze 15 tot 20 min., afhankelijk van de dikte van de vis.

Vintense 0% Chardonnay fles 75cl
Vintense
€ 8,70

Online in voorraad

 

Stoofvlees voor je schat

Dit heb je nodig:

  • 1 kg magere runderlapjes
  • 100 gr boter
  • 2 uien (gesnipperd)
  • 1 el cassonade
  • 2 eetlepels bloem
  • 700 ml runderbouillon
  • 300 ml Vintense 0% Merlot
  • 300 ml La Trappe Nillis 0,0%
  • 3 laurierblaadjes
  • 4 kruidnagels
  • 2 sneetjes oud brood
  • mosterd

Zo maak je het:

  1. Bestrooi het vlees met zout en peper. Verhit de boter in een braadpan en bak het vlees aan beide kanten bruin. Haal het vlees uit de pan.
  2. Fruit de ui 3 minuten in het bakvet. Voeg de cassonade en de bloem toe en roer even door. Bak 1 minuut.
  3. Leg de runderlapjes weer in de pan en giet de bouillon en wijn erover. Voeg de laurierblaadjes met de kruidnagels er aan toe. Breng alles aan de kook en laat alles daarna een uurtje sudderen.
  4. Besmeer de sneetjes brood met een dikke laag mosterd en leg ze met de besmeerde kant op het vlees. Laat nog een uur sudderen en schep dan het vlees en brood door elkaar zodat de jus bindt. Stoof nog 30 minuten, tot het vlees zacht is.
  5. Verwijder de laurierblaadjes en kruidnagels. Serveer het stoofvlees met frietjes, natuurlijk.

La Trappe Nillis 0,0% fles 33cl
La Trappe
€ 1,57

Online in voorraad

Tiramisu temptation

Dit heb je nodig:

Zo maak je het:

  1. Meng eerst de koffie met de bruine suiker en roer tot alles is opgelost. Voeg vervolgens de Lyres koffielikeur en Lyres American Malt Spirit toe. Dit zal de vloeistof zijn die gebruikt wordt om de koekjes in te weken.
  2. Doe de mascarpone, de slagroom, het vanille-extract en de poedersuiker in een kom en klop tot zich zachte pieken vormen.
  3. Dompel de koekjes één voor één kort in het koffiemengsel en bekleed de bodem van de ovenschaal met de koekjes. Zorg ervoor dat het hele oppervlak bedekt is en breek indien nodig enkele koekjes om op hun plaats te passen.
  4. Schep vervolgens het mascarponemengsel erover en strijk glad over het oppervlak van de geweekte koekjes.
  5. Zeef een laag cacao over de bovenkant van de mascarpone en herhaal dit proces nogmaals, zodat je 2 lagen geweekte koekjes, mascarpone en cacao hebt. Zet de tiramisu minstens 2 uur in de koelkast om hem te laten opstijven.
  6. Gebruik een grote spatel of lepel om hem op te dienen.

Lyre's Coffee Original 0% fles 70cl
Lyre's
€ 22,50

Online niet in voorraad

Lyre's American Malt 0% fles 70cl
Lyre's
€ 22,50

Online in voorraad

Tik van Rik: Kook je samen en wil je het gezellig maken? Geniet dan al van een glaasje alcholvrije wijn tijdens het koken.

Tip 2 van Rik: ben je echt geen kooktalent, en geef je liever een alcoholvrij cadeau? Ga dan naar je Prik&Tik-winkel om een geschenkmand te laten samenstellen.