17 maart. Klinkt misschien eerder als een doordeweekse dag. Maar dat is het zeker niet, dit is een dag die uitbundig gevierd wordt. Want op deze dag wordt de Heilige Patrick herdacht. Klinkt gek in het Vlaams maar het is gewoon … Saint Patrick's Day! En je weet waar die om draait: Ierse cultuur, sloten bier en heel veel groen op deze Ierse Nationale feestdag. Je kan deze hoogdag natuurlijk vieren op café. Maar evengoed gezellig met vrienden thuis. En dan heb je natuurlijk een paar essentials nodig.

Ga voor Guinness

Elk jaar worden er op St. Patrick's Day wereldwijd zo'n 13 miljoen glazen Guinness gedronken. 13 miljoen! Dan kan jouw vriendengroep niet achterblijven. En dat is echt geen opgave.
Het Ierse bier Guinness van Arthur Guinness is al sinds 1759 een romige, donkere stout met zelfs een hint van chocolade. De schuimlaag is uniek, dun maar stevig. Je kan er gemakkelijk een figuurtje in tekenen, een klavertje of een harp bijvoorbeeld.

Hoe schenk je nu de perfecte Guinness? Langzaam en best in twee keer. In een Ierse pub zal de barman je glas eerst maar voor driekwart vullen om een paar minuten later weer bij te tappen. Zo kan het bier bezinken en krijg je de volle smaak mee van dit zwarte goud.

Er is trouwens iets bijzonders aan de Guinness die je bij Prik&Tik koopt. Het is namelijk de Special Export, een versie die in 1944 speciaal voor de Belgische markt ontwikkeld werd.

Drink je (even) geen alcohol? Geen probleem! Guinness heeft ook een 0,0 variant in blik.

  1. Promo

Wearing green, drinking green

Groen is dé kleur van deze feestdag. Groene hemden, groene hoeden, maar ook groen bier. Voor de liefhebbers van een klassiek pintje is dit zeker een aanrader. Je maakt dit gewoon zelf. Je hebt alleen je favoriete blonde bier en een flesje groene kleurstof nodig. Schenk je pint in, doe er een paar druppeltjes bij en klaar.

Artistiek aangelegd? Zoek dan een stencil in de vorm van een klavertjevier – het ultieme, Ierse symbool voor geluk – of snij er zelf eentje uit een stukje karton. Gebruik het om met matchapoeder of een mengeling van poedersuiker en groene kleurstof een klavertje op het schuim van je groen bier te zetten. Net zoals een barista zou doen met je latte.

Een beetje Baileys

What's in a name … Baileys Irish Cream komt ook uit het land van de heilige Patrick. Deze lekkernij wordt gemaakt met Ierse whiskey, room, vanille en chocoladesmaken.
Heerlijk op het einde van de avond, terwijl je je laat wegzakken in de zetel. Of in een cocktail met amandelmelk en noten. Yummy!

Proef een Ierse whiskey!

De Ierse whiskey’s (met ‘e’!) zijn aromatisch, minder rokerig van karakter dan hun Schotse neven en vol van smaak. Zacht en soepel. Je kan bij veel whiskey’s een lichte vanilletoets ontdekken. Ze hebben misschien niet dezelfde ijzersterke reputatie als de Schotse whisky, maar zijn het ontdekken meer dan waard. JamesonBushmills en Tullamore Dew zijn de bekendste merknamen.Korte anekdote: tijdens een rondrit door Schotland vroeg Rik aan de patron van een lokale pub welke volgens hem de beste whisky uit zijn enorme aanbod was. ‘Een Bushmills Malt 10 years old’ , antwoordde hij zonder aarzelen. Uit de mond van een rasechte Schot is dit een compliment dat kan tellen!

Of toch 'n Irish Coffee?

Hoe kan je deze dag beter vieren dan een Irish Coffee te maken? Deze warme cocktail werd uitgevonden in 1943 door de baas van de luchthaven van Foynes, dichtbij Limerick. Die plek was een overstaphalte voor de adel en celebrities van de tijd. Tijdens het wachten op de volgende vlucht kregen die het vaak een beetje koud. Daarom was deze mengeling van whiskey en koffie het perfecte opwarmertje.

Maak 'm zelf ook om te klinken op Saint Patrick. Hieronder vind je het recept.

Dit heb je nodig:

  • 5 cl The Busker Triple Cask
  • 3 cl Tia Maria
  • 1 kop koffie
  • slagroom
  • cacaopoeder
  • koffiebonen

Zo maak je het:

  1. Giet de sterke dranken in een warmtebestendig glas en doe er daarna de koffie bij.
  2. Werk af met een flinke toef slagroom, wat cacaopoeder en drie koffiebonen.
  3. Geniet ervan!

Last-minute op zoek naar je drankjes? De Prik&Tik-winkels zijn op St. Patrick's Day gewoon open!