Prik&Tik - Koelklimaatwijnen

Hoewel de stevige en pittige zuiderse wijnen nog steeds erg populair zijn, zien we dat de wijnen van druivenrassen die het best gedijen in een koeler klimaat aan een stevige opmars bezig zijn. Zeker bij wijnliefhebbers die op zoek zijn naar meer elegante wijnen zonder overdosis alcohol zijn wijnen op basis van pinot noir, merlot, pinot gris, sauvignon blanc, chardonnay en semillon erg in trek. De koelere regio’s zoals de Elzas, Bourgogne, de Rijn- en Moeselregio en zelfs België en Nederland doen het alsmaar beter. Ook de wijnen uit de koudere regio’s in Zuid-Amerika en Zuid-Afrika scoren prima.

Rik stelt graag zijn keuze van deze frisse en evenwichtige wijnen aan jullie voor.

Feniks wit

Een op-en-top Belgische wijn, gevinifieerd door de Petrushoeve in het Brabantse Hageland. Liefhebbers van de één-serie Thuis zullen deze frisse wijn zeker herkennen want deze cuvée werd speciaal voor deze serie gebotteld. Licht strogeel van kleur met frisse aroma’s van limoen, bloesems en kweepeer. Een zachte wijn met voldoende evenwichtige zuurtjes.

Tip van Rik: De ideale budgetbegeleider voor je visgerechten en slaatjes.

Dornfelder Rotwein Feinherb

Een heel fijne rode wijn uit het wijndomein van de familie Thanisch, gelegen in het midden van de Moezelstreek. Een moderne, licht fruitige wijn waarin je zeker de aroma’s van braambessen zal herkennen.

Tip van Rik: Licht gekoeld is dit een mooie wijn voor je barbecues.

Bourgogne Côte Chalonnaise Pinot Noir

Een 100% pinot noir met druiven die exclusief afkomstig zijn van de zuidhellingen van de Mont Avril. Soepele licht robijnrode wijn.

Tip van Rik: Een bourgogne die het niet alleen goed doet bij je vleesgerechten maar ook bij een kaasschotel.

C. Muller et fils Pinot Blanc

Een mediumgele elzasser met een pittige neus van citrus en groene appel. Een fris en vlot wijntje met een fruitige afdronk. Minder kruidig dan een pinot gris en daardoor meer een allemansvriend.

Tip van Rik: Probeer deze pinot blanc eens bij sushi. Je zal aangenaam verrast zijn!

Vila Alegria Cabernet Sauvignon

Een rode Chileen uit de Maule Valley in het zuiden van Central Valley, één van de koelste wijnproducerende regio’s in Chili. Een wijn met een neus van woudvruchten, aardbeien en kersen. Je proeft de karaktervolle smaak van cassis en een aangename ondertoon van chocolade.

Tip van Rik: Maak je een stoofpotje of een pasta bolognaise? Zoek dan niet verder en ontkurk gerust deze cabernet sauvignon.