Tips van Rik: De beste alcoholvrije wijn en light wijn

Dacht je dat 'wijn' en 'zonder alcohol' nooit in dezelfde zin zouden passen? Denk opnieuw! Alcoholvrije wijnen behouden de passie en de beleving van hun alcoholhoudende broers en zussen.

Wil je gewoon een beetje minderen met alcohol? Dan zijn light wijnen jouw go-to keuze. Ze bevatten weliswaar alcohol, maar in mindere mate én ze bevatten minder calorieën.

Maar wat is het geheim achter de productie van deze wijnen? Rik licht een tipje van de sluier op en vertelt je meer over zijn favorieten.

Wat is alcoholvrije wijn?

Simpel gezegd: alcoholvrije wijn heeft maximaal 0,5% alcohol per volume (ABV).

Hoe wordt alcoholvrije wijn gemaakt? Het productieproces begint net als bij reguliere wijn. De twist? De alcohol wordt later verwijderd via methoden als:

  1. Vacuümdestillatie: Hierbij verdampt alcohol bij een lagere temperatuur in een vacuüm zonder de wijnsmaken te schaden.
  2. Omgekeerde osmose: Een filtratieproces dat alcohol scheidt en vervolgens het alcoholvrije deel mengt met de resterende wijnbestanddelen.
  3. Spinning Cone Column: Een geavanceerde methode waarbij aroma's en alcohol afzonderlijk worden verwijderd, waarna de aroma's weer worden toegevoegd.

 

Wat is light wijn?

Light wijnen bevatten minder alcohol en vaak ook minder calorieën dan traditionele wijnen. De meeste light wijnen hebben een alcoholpercentage van 11,5%. Vergelijk dat met het standaardpercentage van 16,5%, en je zult merken dat dit 5% minder is. Het lijkt misschien een klein verschil, maar die 5% betekent een derde minder alcohol in je glas. Ga je voor wijnen met een alcoholpercentage rond de 8%? Dan consumeer je zelfs twee derde minder alcohol.

Het productieproces van light wijnen verschilt niet zo erg van de traditionele wijnen. Het verschil zit hem in de fermentatie:

  1. Kortere fermentatietijd: Door de fermentatie vroeger te stoppen, produceren wijnmakers een wijn met minder alcohol.
  2. Specifieke giststammen: Er zijn gistsoorten die van nature minder alcohol genereren, waardoor wijnmakers het alcoholgehalte kunnen aanpassen.
  3. Verwijderen van alcohol: Een deel van de alcohol kan, net als bij alcoholvrije wijn, uit de wijn worden verwijderd, bijvoorbeeld via vacuümdestillatie.

 

Vind je het moeilijk om goede alcoholvrije wijn of light wijn te vinden? Rik zet enkele toppers op een rij.

Light House

Lekker kan ook simpel zijn. Daarom maken de makers van Light House alcoholvrije wijnen er ook niet teveel woorden aan vuil. Rood, wit en rosé. Zo heten hun creaties, die op geen enkele tafel misstaan. Simpelweg heerlijk!
Trouwens: de naam doet vermoeden dat het hier om een light wijn gaat maar Light House bevat geen druppel alcohol.

Vintense

Vintense heeft een assortiment om u tegen te zeggen, waar niks uit ontbreekt. Witte Chardonnay en Sauvignon Blanc, dieprode Merlot en Cabernet Sauvignon, frisroze Syrah en de bubbels van Fines Bulles Blanc en Fines Bulles Rosé – you name it, they have it.

Deze wijnen kun je kopen in een 75cl-fles en in 20 cl. Ideaal wanneer je zin hebt in één glaasje.

Vendôme Mademoiselle

Dezelfde klassiekers zien we terug bij Vendôme Mademoiselle: Chardonnay, Merlot en Rosé. Maar de parel aan de kroon is toch echt de Vendôme Mademoiselle Classic. Een biologische schuimwijn van Belgische bodem met een alcoholgehalte van 0.0%.

Estrella de Murviedro

Wil je liever gewoon wat minderen? De witte en 'rosado' wijnen van Estrella de Murvierdo bevatten maar 8,5% alcohol maar zitten wel boordevol Spaanse smaak. Valencia in je glas.

 

Hoelang kan je alcoholvrije wijn bewaren?

In tegenstelling tot gewone varianten, die vaak lekkerder worden als je ze langer bewaart, heeft wijn zonder alcohol een eerder korte levensduur. Je kunt rekenen op ongeveer een jaar voordat je 'm echt moet gaan drinken. Eens hij geopend is, bewaar je hem in de koelkast. Daar blijft hij drie tot vier dagen op z'n best.

 

Een mocktail moment

Het mooie aan zero en light wijnen is dat je er ook heel makkelijk mocktails mee kunt maken. Hier zijn er twee – maar de mogelijkheden zijn eindeloos.

Vintense Dream
Een leuke mocktail, gebaseerd op de mimosa. Je weet wat dat wil zeggen: je kan hem ook gewoon op je brunch serveren.

Dit heb je nodig:

Zo maak je het:

  1. Giet de sappen in een ijskoud glas.
  2. Top af met de bubbels.
  3. Meng zachtjes en geniet!

 

Mademoiselle Mocktail

Deze cocktail zonder alcohol gebruikt dan weer de klassieke combinatie pompelmoes en rozemarijn voor een geraffineerd resultaat. Eén slokje en je staat op een Engelse garden party.

Dit heb je nodig:

Zo maak je het:

  1. Begin met de rozemarijnsiroop. Meng het water met de suiker en de rozemarijntakjes in een pot en breng aan de kook. Haal daarna de pot van het vuur, haal de takjes uit het mengsel en laat afkoelen.
  2. Doe een paar ijsblokjes in een glas en giet er 1 cl van de rozemarijnsiroop bij.
  3. Giet ook het sap en de bubbels in het glas.
  4. Garneer met een pompelmoesschijfje. Schol!

 

Benieuwd? Laat je bijstaan door onze medewerkers in je Prik&Tik-winkel!