Gezellig avondje gepland met vrienden en je wilt hen eens wat anders voorschotelen dan een glas wijn of een frisse pint? Waarom geen originele, zelf samengestelde cocktail? Rik geeft je alle tips die je nodig hebt!

PrikenTik - Bartender - signatuurcocktail

Tip 1: Geef een persoonlijke twist aan een klassieker

Als je even op het net surft, vind je onmiddellijk duizenden cocktailrecepten. Echt 100% origineel uit de hoek komen, is dan ook bijzonder moeilijk. Zowat alle combinaties zijn op een of andere manier al wel eens gebruikt. Maar laat dat je niet afschrikken! Je kan gerust vertrekken van een bestaand recept en dat met enkele kleine ingrepen naar je eigen hand zetten. Het resultaat kan verrassend lekker zijn.

Enkele voorbeelden?

Vervang in een klassieke Gin Fizz het citroensap door een 50/50 mix van citroen- en limoensap. Een heel kleine aanpassing die toch een heel ander smaakpatroon oplevert.

Als je het recept van een tradtionele Negroni analyseert, zie je al snel dat de zoete vermouth en de bittere Campari de smaak bepalen; gin is hier eerder het neutrale ingrediënt. Vervang de gin door een goede, zachte whisky en je krijgt een heel andere cocktail met een mooie, lange afdronk.

PrikenTik - Bartender - Whiskey

Tip 2: Zorg voor balans tussen zoet en zuur

Experimenteer niet in het wilde weg maar zorg voor balans in je cocktail. Veel experts geven vaak hetzelfde advies: een vierledige cocktail kan bijna niet mislukken. Deel 1 en 2 zijn de alcohol, deel 3 is zuur en deel vier is zoet. 

Ga bijvoorbeeld voor 4 cl van een smaakbepalende alcohol zoals rum, whisky of cognac, 2 cl van een smaakondersteunende alcohol zoals triple sec of vermout, 2,5 cl citroen- of limoensap en 1,5 cl fruitsiroop.

PrikenTik - Bartender - zoet zuur balans

Tip 3: Beperk het aantal ingrediënten

Beperk het aantal ingrediënten tot maximaal 5. Sommige professionele bartenders maken van hun eigen creaties ingewikkelde kunstwerkjes die toch in balans zijn, maar voor een amateur geldt de gouden regel ‘in de beperking toont zich de meester’. Vergelijk het met een chef-kok, die moet ook eerst de basistechnieken onder de knie hebben voor hij zich waagt aan haute-cuisinegerechten.

Tip 4 : 7cl alcohol is het maximum

De verleiding kan groot zijn om naast 5 cl gin en 2 cl cointreau ook nog  4 cl vermout toe te voegen en dan je cocktail verder aan te lengen met prosecco. Best lekker misschien, maar toch doe je het beter niet. Door de smaaksymbiose in je cocktail is het risico reëel dat je gasten niet echt proeven hoeveel alcohol ze eigenlijk drinken, met alle mogelijke gevolgen van dien. 7 cl is een mooie bovengrens.

Tip 5: Doe wat research

Een chemicus gaat in zijn laboratorium niet zonder voorbereiding aan het werk. Hij kent de eigenschappen van zijn stoffen en experimenteert heel doelgericht. Als bartender moet je ook wat vakkennis opbouwen en een aantal principes respecteren. Zo mag je bijvoorbeeld nooit een distillaat op basis van graan, zoals whisky of jenever, mengen met een distillaat op basis van wijn, zoals cognac of armagnac. Wat research op het net kan je helpen om fouten te vermijden.

Tip 6: Ga voor kwaliteit

Kies steeds voor kwalitatieve basisproducten. Twee slechte ingrediënten kunnen samen nooit iets goeds voortbrengen. Kwalitatief is niet noodzakelijk duur. Een goedkopere triple sec, zoals deze van Bols, kan even goed zijn als een duurdere Grand Marnier of Cointreau.

Tip 7: Proeven

Denk je dat je de perfecte samenstelling voor je cocktail gevonden hebt? Mix dan alle ingrediënten in je shaker en proef…voor je begint te shaken of stirren. Misschien stel je dan vast dat het zuur van de limoen te fel overheerst en het zoet van je frambozenlikeur onvoldoende doorkomt. Een beetje neutrale suikersiroop of wat extra frambozenlikeur kan dan de oplossing zijn. 

Tip 8: Kies een mooi glas

Kies een glas dat perfect past bij je cocktail: stoer, elegant, frivool … Het maakt niet uit zolang het maar past bij het karakter van je cocktail. Zorg er wel voor dat je glazen groot genoeg zijn zodat je ze niet tot de rand moet vullen. Dat kan wel mooi zijn voor het showeffect, maar héél moeilijk om op te dienen en te drinken.

PrikenTik - Bartender - Cocktailglas

Tip 9: Zorg voor een mooie finishing touch

Een cocktail is pas echt af met enkele goed gekozen extraatjes. Een stukje zoethout, een schijfje tropisch fruit, granaatappelpitjes, enkele lavendelbloempjes, … Zorg ervoor dat je garnituur niet enkel decoratief is, maar ook qua smaak mooi past bij je cocktail.

PrikenTik - Bartender - Finishing touch

Tip 10: Geef je cocktail een naam en een verhaal

Geef toe, een ‘Lazy Daisy’, een ‘Spicy Popsicle’ of een ‘Idaho Club’ klinkt toch veel beter dan een gin met vermout, tropisch fruitsap en een dash elderflower.

Wat denk je trouwens van deze ‘Tropical Paloma’ van Rik?

Prikentik-bartender-tropical-paloma

Wat heb je nodig?

Hoe maak je het?

  • Doe alle ingrediënten, behalve de ananas, samen met goed veel ijsblokjes in een shaker. Shake krachtig!
  • Giet de cocktail door een strainer in een martini-glas
  • Versier met een schijfje verse ananas en een kort rietje