Natuurlijk gaat er ’s morgens niets boven een kop dampende koffie om de nevelen van de nacht te verjagen. Maar met koffie kan je zoveel meer doen! Rik ging op zoek naar de beste koffiemocktails en -cocktails en start met een verbazend lekker en eenvoudig basisrecept. De klassieke Irish Coffee of iced coffee maakt plaats voor enkele nieuwe varianten.

Cold Brew Coffee

Cold brew coffee is de hippe variant op iced coffee. In tegenstelling tot een ijskoffie wordt deze koffie ‘gebrouwen’ in plaats van verhit en daarna gekoeld. Deze werkwijze levert best wat extra’s op. Cold brew is iets zoeter door de lagere zuurtegraad. Hij bevat ook meer cafeïne door het langere brouwproces en is minder waterig omdat je geen ijsblokjes hoeft toe te voegen. Dit laatste ingrediënt is 100% optioneel in functie van jouw persoonlijke smaak.

Dit heb je nodig:

  • 60 gram koffie, grof gemalen
  • 1 liter fris water
  • een kan, een zeef en een neteldoek of, eenvoudiger nog, een French press

Zo maak je het:

  • Doe de grof gemalen koffie in een kan en giet er het fris water over; roer alles rustig door elkaar.
  • Dek de kan af en laat de cold brew minimum 12 uur trekken in de koelkast.
  • Giet de cold brew door de zeef met een neteldoek of duw de French press voorzichtig naar beneden.
  • Klaar!

Tip van Rik: hoe langer je de koffie laat trekken, hoe beter. Zet de cold brew ’s avonds in de koelkast. Dan is je opkikkertje ’s morgens klaar.

Gingermania

De zachtheid van cold brew coffee en de zoete smaak van gemberbier passen perfect bij elkaar. Eenvoudig, maar hemels lekker!

Dit heb je nodig:

  • sap van een halve sinaasappel
  • 1 cl suikersiroop
  • enkele ijsblokjes
  • 10 cl cold brew coffee
  • 50 cl ginger beer
  • sinaasappelschijfjes

Zo maak je het:

  • Doe het sinaasappelsap samen met de suikersiroop en enkele ijsblokjes in een hoog glas en roer alles door elkaar.
  • Voeg nu de cold brew coffee toe en roer alles voorzichtig nog even om.
  • Werk af met het ginger beer en een schijfje sinaasappel.

Tip van Rik: gebruik een niet overdreven spicy ginger beer zoals deze Fentimans voor een perfect resultaat. Je mag trouwens best wat experimenteren: tonic, crodino of bruine rum bv. zijn perfecte mixers om je cold brew te pimpen!

Siciliano

Een Italiaanse variant mag natuurlijk niet ontbreken! Zo wordt je siësta relax max.

Dit heb je nodig:

Zo maak je het:

  • Doe de vermout, de koffie, de suikersiroop en de ijsblokjes in een cocktailshaker.
  • Voeg bruiswater toe tot aan de rand en shake alles rustig door elkaar.
  • Giet de Siciliano in twee cocktailglazen en voeg aan ieder glas een sinaasappelschijfje toe als garnituur.

Coffee Caipirinha

Een lekkere sambacocktail met rum en een shotje cafeïne!

Dit heb je nodig:

  • 1 tl fijne suiker
  • 1 limoen
  • 1 tl fijne suiker
  • enkele ijsblokjes
  • 5 cl witte rum
  • 5 cl stevige espresso
  • Enkele koffiebonen

Zo maak je het:

  • Snij de limoen in schijfjes en doe ze samen met de suiker en de ijsblokjes in een glas.
  • Vul aan met de witte rum en de espresso.
  • Roer alles rustig door elkaar en werk eventueel af met enkele koffiebonen.

Tip van Rik: volgens het originele recept gebruik je espresso. Maar je mag die gerust vervangen door onze cold brew coffee.

Coffee Sour

Deze koffiecocktail vraagt iets meer werk, maar het resultaat loont de moeite!

Dit heb je nodig:

  • 1 tl koffie, grof gemalen
  • kardemom
  • citroenzeste van een halve citroen
  • 1 kruidnagel
  • 1 kaneelstokje
  • eiwit van 1 ei, opgeklopt
  • 5 cl bruine rum
  • 1 cl vers citroensap

Zo maak je het:

  • Zet een kookpan met 15 cl water op het vuur en voeg daar de koffie, de kardemom, de citroenzeste, de kruidnagel en het kaneelstokje aan toe.
  • Wacht tot het mengsel kookt en zeef het vervolgens zodat alle grote stukken en het koffiegruis achterblijven.
  • Laat afkoelen en giet 5 cl van het koffiemengsel in een cocktailshaker.
  • Vul aan met ijsblokjes, het opgeklopt eiwit, de rum en het citroensap en shake alles tot een homogene cocktail.
  • Schenk de koffiecocktail door een strainer in een mooi cocktailglas.
  • Indien gewenst kan je de coffee sour afwerken met enkele kardemomzaadjes of koffiebonen.