De Whisky Smash
Een topklassieker die in 1887 al beschreven werd in de Bartenders Guide van ‘professor’ Jerry Thomas. Een cocktail op basis van bourbon whisky met toetsen van zoet, citrus en munt. Het enige wat je nodig hebt is een muddler (stamper), maar die heb je natuurlijk al in huis voor je mojito’s.
Dit heb je nodig:
- 3 takjes munt
- 3 citroenpartjes
- 2 cl rietsuikersiroop
- 6 cl bourbon whisky
- ijsblokjes
Zo maak je hem:
- Plet 2 citroenpartjes en de blaadjes van 2 takjes munt met een muddler in je shaker.
- Doe er de rietsuikersiroop, de bourbon whisky en ijsblokjes bij.
- Shake goed en giet via een strainer in een klassiek cocktailglas.
- Versier met een takje munt en een citroenpartje.
Tip van Rik
Ben je niet echt een fan van bourbon? Gebruik dan gerust een Schotse of Ierse blended whisky, even lekker!
De Rattlesnake
Een cocktail die de giftige beet van een ratelslang kan genezen!
Dit heb je nodig:
- 4 cl blended whisky
- 1 cl versgeperst citroensap
- 1 theelepel absint
- 1 theelepel rietsuikersiroop
- 1 eiwit
- ijsblokjes
Zo maak je hem:
- Doe alle ingrediënten in een shaker en shake stevig tot je een luchtige cocktail hebt.
- Dien op in een stijlvol recht cocktailglas.
Tip van Rik
De absint kan je ook gerust vervangen door een goede pastis.
De Retox
Nee dit is geen tikfout, de retox is geen detox maar komt wel aardig in de buurt. De citroen en de ahornsiroop zorgen voor de prik, de cayennepeper en de whisky voor de tik. Samen levert dat een retox op.
Dit heb je nodig:
- 4 cl bourbon whisky
- 2 eetlepels ahornsiroop
- 2 druppeltjes angostura
- 1 cl versgeperst citroensap
- 1 eetlepel cayennepeper
- 3 eetlepels ahornsuiker
- sodawater om aan te vullen
Zo maak je hem:
- Vul een cocktailshaker voor de helft met ijs en doe er de eerste vier ingrediënten bij. Shake goed.
- Meng de rietsuiker en de cayennepeper op een plat bord. Bevochtig de rand van een recht cocktailglas en dip het glas in de suiker- en cayennemix.
- Vul het gecoate glas met enkele ijsblokjes en zeef de cocktail in het glas. Vul aan met wat sodawater.
Tip van Rik
Als je geen ahornsuiker in huis hebt mag je die gerust vervangen door rietsuiker. Het effect blijft hetzelfde.
Op zoek naar nog meer bijzondere whisky's? Afspraak in je Prik&Tik-winkel.