Gember is een specerij, afkomstig uit Azië en voornamelijk gekend voor zijn geneeskrachtige eigenschappen. De meesten zullen dit kruid vooral kennen door het gebruik in de keuken, maar ook in de drankenwereld vind je dit ingrediënt steeds vaker terug.

Mede dankzij de opkomst van de gin-tonic, heeft deze smaak in België terug aan populariteit gewonnen. Zo heb je misschien al wel eens gehoord van de termen Ginger Ale en Ginger Beer? Maar wat betekenen deze juist? En wat zijn de toepassingen ervan? We verduidelijken het graag!

PrikenTik - Bartender - Ginger beer

Ginger Beer en Ginger Ale, de verschillen

Frisdranken met gember passen perfect in het smaakpatroon van de consument die op zoek is naar alternatieve drankjes met veel smaak, maar zonder alcohol. Geen wonder dus dat je vandaag een keuze kan maken uit tientallen Ginger Beers en Ginger Ales, die vaak heel verschillend zijn, maar toch één gemeenschappelijke noemer hebben: smaak, véél smaak!

Wist je trouwens dat beiden de perfecte basis vormen voor een overheerlijke cocktail? Ginger Beer geeft cocktails een intense gembersmaak terwijl een Ginger Ale eerder de zoete toetsen zal accentueren. Voor elk smaakpatroon wat wils!

Ginger Beer

De benaming Ginger Beer heeft al heel wat bierliefhebbers op het verkeerde been gezet. Je bestelt een ‘beer’, verwacht een schuimende pint met gemberaroma’s en je krijgt een frisdrank. De roots van dit drankje vinden we rond 1800 in Engeland, maar het verspreidde zich al snel naar Amerika, waar het intussen al verschillende jaren op de drankkaart staat. Tijdens de drooglegging in de jaren ’30 gingen de Amerikanen op zoek naar alternatieven voor hun vertrouwde Budweiser en zo ontstond het Ginger Beer: een pittige frisdrank op basis van gember.

De verwarrende term ‘beer’ komt dan weer voornamelijk uit het productieproces. Een originele Ginger Beer wordt namelijk gebrouwen en gefermenteerd (en bevatte dus ook een kleine hoeveelheid alcohol), net zoals een echt bier! Echter, de meeste Ginger Beers die nu op de Belgische markt te vinden zijn, bevatten geen alcohol meer.

Ginger ale

De smaak van Ginger Ale leunt heel dicht aan deze van Ginger Beer, maar toch kwam deze variant pas veel later op de markt. Ginger Ale is vaak een combinatie van bruiswater en gemberextract en is over het algemeen veel zachter en zoeter van smaak. Hierdoor is het, ook voor mensen die niet van de intense gembersmaak houden, perfect op zichzelf te drinken. Eén van de bekendste Ginger Ales is de Canada Dry, die begin 1900 zijn oorsprong vond in, je raadt het al…Canada!

Door de stijgende populariteit zijn ze ook steeds makkelijker te vinden bij de drankenhandel.
Let op! Ondanks de duidelijke verschillen in de beginperiode van deze dranken, is het onderscheid vandaag de dag veel moeilijker te maken en worden de termen door elkaar, en dus vaak foutief, gebruikt. Vraag bij twijfel dus zeker raad aan onze Prik&Tik medewerkers.

We zetten alvast onze persoonlijke favorieten op een rijtje!


Fever-Tree Ginger Beer

Fever-Tree Ginger Beer is een premium gemberbier van deze tonicspecialist uit het Verenigd Koninkrijk. Om de typische gembersmaak te verkrijgen laten de smaakmakers van Fever-Tree drie verschillende soorten gember weken in de basisdrank. Deze premium mixer doet het heel goed bij florale gins maar is ook heerlijk als softdrink met enkele ijsblokjes en een schijfje limoen.

Fentimans Ginger Beer

Fentimans uit het Britse Northumberland is al meer dan een eeuw één van de specialisten in artisanale frisdranken op basis van kruiden, planten en vruchten. In dit gemberbier speelt uiteraard de kruidige gemberwortel de hoofdrol. Deze lekkere gemberfrisdrank is ideaal als mixer voor de populaire Moscow Mule cocktail.

Pepsi Max Ginger

Ook frisdrankgigant PepsiCo bracht een ginger variant van zijn populaire suikervrije Pepsi Max op de markt. De vertrouwde colasmaak werd gepimpt met een dosis gember. Een verrassende maar verfrissende combinatie!

Spa Duo Lime-Ginger

Het Belgische Spa springt ook op de gembertrein met deze gember- en limoencombinatie. Dit niet-bruisende gearomatiseerd water is een gedroomde begeleider van spicy oosterse gerechten.

Pimento Spicy Ginger Ale

Hou je niet van platgetreden paden en ben je op zoek naar een echte smaakbom zonder alcohol? Dan is deze Pimento Spicy Ginger Ale zeker iets voor jou. In deze bruisende Pimento herken je de aroma’s van gember, chilipepertjes, grapefruit, limoen, ginseng en oregano. Een echte smaakkick voor durvers!