Advocaat is een echt voorjaarsdrankje! De smeuïge smaak roept namelijk meteen de sfeer op van Pasen. Je kan hem kant-en-klaar kopen natuurlijk, maar zelfgemaakt is hij zo lekker dat er zelfs geen toefje slagroom op hoeft. Rik is er alleszins fan van, maar hij geeft er uiteraard graag zijn eigen twist aan. De klassieke versie wordt op basis van brandewijn gemaakt, maar Rik gaat voor … whisky!
De whisky maakt de advocaat wat steviger zowel qua geur als qua smaak, maar ook weer niet te zwaar.
Wat heb je nodig?
- 6 eidooiers
- 100 gr suiker
- Een mespunt zout
- Een vanillestokje
- 150 ml whisky, bijvoorbeeld de blended Famous Grouse
Hoe maak je het?
- Snij het vanillestokje open en schraap het merg eruit.
- Doe de dooiers met het vanillemerg en het stokje, het zout en de suiker in een kom.
- Roer alles goed door elkaar.
- Zet de kom op een pan met kokend water, au bain-marie dus, maar let op dat de kom het water niet raakt.
- Giet de whisky bij het eimengsel en blijf goed doorroeren terwijl het langzaamaan verwarmt.
- Verwarm alles tot 62°C en zet de kom dan onmiddellijk in een bak met ijskoud water om het verwarmingsproces te stoppen.
- Laat de advocaat al roerend afkoelen.
- Zeef de advocaat in een klassieke weckpot en sluit goed af met een rubberen ring. Bewaar koel.
Tip van Rik: je kan het vanillestokje ook vervangen door goedkopere vanillesuiker, maar voor een feestelijke paasdrank ga je best voor de ‘real thing’!