Maïs of rogge?

Bourbon en rye whisky zijn twee Noord-Amerikaanse whiskyvariëteiten die erg op elkaar lijken. Het grootste verschil zit ‘m in de basisgrondstoffen. Een bourbon wordt gedistilleerd uit een granenmix die minimaal 51% maïs bevat. Een Amerikaanse rye whisky daarentegen moet gedistilleerd worden uit een mix die minimaal 51% rogge bevat. De overige 49% zijn vrij te kiezen. De distilleerders van bourbon kiezen meestal voor gerst, tarwe en … rogge; de producenten van rye voor gerst, tarwe en … maïs. Allebei rijpen ze verplicht op nieuwe eiken vaten, maar de rijpingstijd is niet gereglementeerd. Straight bourbons en Straight ryes rijpen wel minimaal twee jaar op het vat, zodat de smaak de kans krijgt om zich nog verder te ontwikkelen.

Prik&Tik - Verschil Bourbon & Rye - vaten

Nee, Jack Daniels is geen bourbon!

Leuk om te weten is dat Jack Daniel’s, de bekendste ‘bourbon’ ter wereld officieel geen bourbon is , maar wel een Tennessee whisky omdat hij na het distilleerproces gefilterd wordt door een drie meter dikke laag houtskool van esdoorn.

Maar deze drie knallers zijn wel op-en-top bourbon:

Jim Beam White

Een medium zachte Straight bourbon met toetsen van eik en vanille tegen een kruidige achtergrond. Rijpt minimaal 4 jaar op gekoolde nieuwe eikenhouten vaten.

Four Roses Bourbon

Eén van de gekendste bourbons. Een zachte whisky met fruitige en florale toetsen. Rijpt minimaal 5 jaar op gekoolde nieuwe eikenhouten vaten.

Hudson Manhatton Rye

Een exclusieve rye whisky, pittig en landelijk rustiek met een kruidige afdronk. Op de achtergrond proef je een vleugje honing en kokosnoot.