Gin is in de laatste jaren enorm populair geworden en nog steeds komen er nieuwe gins op de markt. Toch weten mensen vaak niet wat gin precies is en waar dit drankje vandaan komt. Ter gelegenheid van de World Gin Day graven we met jou door de geschiedenis van deze kruidige lekkernij en bekijken we een greep uit het aanbod Belgische gins van Prik&Tik.

 Gin

 

Wat is gin nu eigenlijk?

Gin is een eenvoudige drank. Er zijn veel verschillende soorten en smaken, maar de regelgeving zelf is minder strikt dan bij sommige andere dranken. Zo moet rum gestookt zijn uit suikerriet, is wodka een neutraal distillaat en moet whisky op houten vaten rijpen. Bij gin zijn de enige voorwaarden dat hij meer dan 37,5% alcohol en de smaak van jeneverbes moet bevatten.

De klassieke indeling kende twee ginsoorten: de droge London Dry gins en zoetere Old Tom gins. Met de explosie van de markt in de laatste jaren is deze indeling echter achterhaald omdat ze weinig over de smaak van een gin zegt. Nu gebruiken we liever de termen floraal, kruidig, citrus, fruitig of zacht om gins te beschrijven.

Gin

 

Een Engelse drank met Vlaamse roots

Gin staat bekend als een oer-Engelse drank, maar zijn oorsprong ligt in de Lage Landen. Gin is een directe afstammeling van onze jenevers, die in de 17e eeuw al populair waren bij soldaten in de Nederlanden. Voor iedere veldslag dronken ze zich moed in. De Engelse soldeniers die in Vlaanderen mee tegen de Spanjaarden streden, namen dit gebruik al snel over en namen na de oorlog de ‘giniver’ mee over de plas.

Giniver werd afgekort tot gin en was snel ontzettend populair, vooral bij de lage klasse. Zo populair zelfs dat hij de bijnaam ‘Mother’s Ruin’ kreeg. Mensen dronken zoveel dat ze onvruchtbaar werden en de geboortecijfers in Londen namen een steile duik. Enkele strenge wetten later was de situatie gestabiliseerd en kon gin zijn reputatie opkrikken. De prijzen gingen omhoog en de kwaliteit werd ook steeds beter. Iconische cocktails zoals Dry Martini, Gimlet en gin-tonic vinden hun oorsprong in de relatief rustige 19e eeuw. Gin stond toen bekend als een verfijnde drank voor de hogere klassen. Na de Tweede Wereldoorlog was gin geen hoogvlieger meer. Door de opkomst van vodka dronk alleen de oudere generatie nog gin. De verkoop bleef dalen en in de jaren ’90 leek gin gedoemd om een nicheproduct te worden.

Gin

 

De grote heropleving

Dat was echter buiten enkele gewiekste ondernemers gerekend. Innovatieve merken, zoals Bombay Sapphire en Hendrick’s zagen dat er een hernieuwde interesse in high-end cocktails kwam en speelden hier gretig op in. Ze slaagden erin om gin terug op de kaart te zetten als kwalitatieve basis voor een cocktail of gin-tonic. Steeds meer distilleerders sprongen op de kar. Gin werd opnieuw hot, zeker in Engeland, de VS en Spanje. Van daaruit verspreidde de drank zich naar ons land, met een grote doorbraak in 2012. De ginmarkt blijft nog steeds groeien. De veelzijdigheid van gin speelt hierin een centrale rol. Je kan een gin met verschillende tonics mengen en telkens ontdek je een nieuwe smaakervaring. Het lijkt er sterk op dat deze drank een vaste plek in onze harten veroverd heeft.

 

Belgische Gins met grote G

Dat gin niet zomaar een distillaat met jeneverbes is, bewijzen onze Belgische stokers. In ons land vind je gins met alle smaken en aroma’s. De grote meerderheid probeert om een echte meerwaarde voor het ginlandschap te creëren. We lichten voor jou een paar van onze favoriete Belgische gins uit.

 

1. Little Shoes Strawberry Gin

Deze onconventionele gin werd op de markt gebracht door één van onze Prik&Tikkers. Dranken Schoentjes bedacht het concept van een aardbeiengin en voor de productie werken ze samen met Père Albert. Het resultaat is een uitzonderlijk fruitige gin met een traditionele toets. Aardbeien uit de streek rond Sint-Pieters-Leeuw zorgen voor de unieke smaak en een stevige portie jeneverbes geeft de typische gin-ondertoon.

 Little Shoes Strawberry Gin

 

2. Marula Gin

De achterliggende gedachte van Marula Gin is simpel: een gin maken met een vernieuwende smaak die toch iedereen kan aanspreken. De unieke toets vonden de bedenkers bij de marula, de vrucht van de olifantenboom. Deze Afrikaanse fruitsoort valt op door zijn zoetzure smaak. Verder heeft deze gin nog accenten van onder andere lavendel en rozenblaadjes voor een floraal karakter. Een bijzonder zachte Belgische gin die iedereen kan bekoren.

Marula

 

3. Meyer’s Gin M2

Hoe maken we onze gin zo Vlaams mogelijk? Dat moeten de bedenkers van de Meyer’s Gin M2 gedacht hebben want ze infuseren hun distillaat met ... witte asperges! De volle smaak van de asperges is duidelijk aanwezig zonder te overheersen. Een absolute aanrader voor avontuurlijke en chauvinistische gindrinkers!

Meyers

 

4. Double You Gin

In de Brouwerij en Stokerij Wilderen maken ze sinds enkele jaren opnieuw gin. De Double You Gin wordt gemaakt met een uitgebalanceerd boeket van 21 regionale botanicals. Het resultaat is een gin waarin jeneverbes en florale smaken elkaar in balans houden zoals een engel de duivel. De fles is dan ook verzegeld van een beeltenis van deze twee figuren. Bij de fles krijg je een paar stokken zoethout. Die moet je openbijten om ze daarna als roerstokje te gebruiken. De smaken die dan vrijkomen, maken je Double You & tonic helemaal af.

Double You Gin

 

5. Filliers Dry Gin 28

Filliers, een van de meest gerenommeerde distilleerderijen van het land, lanceerde deze gin in 2012. Het is een benadering van een originele recept uit 1928. Zoals de naam al doet vermoeden, wordt deze gin op smaak gebracht met 28 verschillende botanicals, waaronder hopbellen. Die geven de gin een uitgesproken fris en floraal karakter.

Filliers Dry Gin 28