
Als de dagen korter worden en de temperaturen dalen, doet Rik niets liever dan zichzelf op te warmen met een dekentje en een heerlijk warm drankje. Maar altijd hetzelfde drankje, vindt Rik maar saai. Hij ging op zoek naar originele warme dranken om deze winter van te genieten.
1. Hot Buttered Rum – Warme Rum
Niets roept de winterse sfeer beter op dan een Hot Buttered Rum. Met Captain Morgan Spiced als basis, gemengd met boter, en kaneel, krijg je een rijke en volle smaakexplosie. Serveer dit kruidige, romige drankje bij een knapperend haardvuur en genieten maar!
Dit heb je nodig voor 4 personen:
- 20 cl Captain Morgan Spiced Gold
- 2 eetlepels boter
- 2 eetlepels bruine suiker
- ½ theelepel kaneel
- ¼ theelepel nootmuskaat
- 60 cl heet water
Zo maak je het:
- Smelt de boter in een steelpannetje op laag vuur.
- Voeg de bruine suiker, kaneel en nootmuskaat toe en roer goed tot alles gemengd is.
- Schenk de Captain Morgan Spiced Gold in de pan en roer door.
- Voeg het hete water toe en roer alles goed door tot je een glad mengsel hebt.
- Verdeel het drankje over 4 glazen en garneer eventueel met een kaneelstokje of schijfje sinaasappel.
2. Mulled Old Fashioned – Warme Old Fashioned
De klassieke Old Fashioned, maar dan met een winterse twist. Met de Bourbon en een scheutje rode wijn breng je de rijke, warme smaken van bourbon samen met de fruitige toetsen van de winter. Dit drankje is perfect voor als je iets speciaals op tafel wilt zetten.
Dit heb je nodig voor 4 personen:
Voor de mulled siroop (ongeveer 45 cl):
- 35 cl rode wijn
- 300 g kristalsuiker
- 2 kaneelstokjes
- 5 cl Looza Sinaas
- 1 tl kruidnagels
- ½ tl zwarte peperkorrels
- 2 steranijs
- Een paar raspjes nootmuskaat
Voor de Old Fashioned:
- 4,5 cl Four Roses Bourbon per glas
- 1,5 cl mulled siroop per glas
- 2-3 chocoladedruppels per glas
- Een strookje citroenschil
Zo maak je de warme siroop:
- Doe alle ingrediënten voor de siroop (rode wijn, kristalsuiker, kaneelstokjes, gehalveerde sinaasappel, kruidnagels, peperkorrels, steranijs en nootmuskaat) in een grote pan op middelhoog vuur.
- Verwarm de wijn tot deze heet is, maar zorg dat deze niet kookt. Roer regelmatig tot de suiker volledig is opgelost.
- Haal de pan van het vuur, dek af en laat de siroop 20 minuten trekken.
- Zeef vervolgens de specerijen eruit en bewaar de siroop.
Zo maak je de Old Fashioned:
- Schenk 1.5cl van de warme siroop per glas.
- Voeg de Four Roses Bourbon
- Roer voorzichtig en voeg 2-3 chocoladedruppels toe.
- Garneer elk glas met een strookje citroenschil.
3. Mulled Gin – Warme Gin
Gin-liefhebbers opgelet! Een verrassend alternatief voor de klassieke glühwein is de Mulled Gin. Met de botanische smaak van Hendrick’s Gin en een vleugje Drambuie creëer je een uniek en verwarmend drankje dat toch perfect in de winter past.
Dit heb je nodig voor 4 personen:
- 20 cl Hendrick's Gin
- 5 cl Drambuie
- 50 cl Looza Appel
- 1 kaneelstokje
- 1 kruidnagel
- 2 jeneverbessen
- 1 steranijs
- ¼ theelepel zwarte peperkorrels
- 1 eetlepel honing
- Een scheutje kruidige likeur als Drambuie
- Schijfjes citroen en peer, steranijs en kaneelstokjes, voor garnering
Zo maak je het:
- Verdeel de gin over vier hittebestendige glazen of mokken.
- Doe de appelsap, kruidnagels, kaneelstokje, jeneverbessen, peperkorrels en honing in een grote pan.
- Verwarm alles op laag vuur tot het net begint te sudderen. Haal van het vuur en laat het mengsel een uur trekken, zodat de smaken goed kunnen mengen.
- Zeef het mengsel in een grote kan en verwijder de specerijen.
- Verwarm de gezeefde mulled appelsap opnieuw op laag vuur. Roer vervolgens de Drambuie
- Schenk de warme appelsap in de glazen met gin en roer goed door om de smaken te combineren.
4. Winter Sangria
Breng een vleugje zomer naar de winter met deze heerlijke Winter Sangria. De combinatie van Fruiji Gingerbeer en Offley Porto Ruby zorgt voor een pittig drankje met een diepe, fruitige ondertoon.
Dit heb je nodig voor 4 personen:
- 40 cl Offley Porto Ruby
- 60 cl Fruiji Gingerbeer
- 1 sinaasappel, in schijfjes
- 1 kaneelstokje
- 2 eetlepels honing
Zo maak je het:
- Doe de porto, honing, kaneelstokje en sinaasappelschijfjes in een pan en verwarm op laag vuur.
- Zodra het mengsel warm is, voeg je de Gingerbeer toe en roer je alles goed door.
- Laat het nog 5 minuten op laag vuur staan zonder te koken.
- Schenk de sangria in glazen en garneer met een schijfje sinaasappel of een kaneelstokje.
5. Nona Spritz Glühwein – Alcoholvrij
Voor wie graag alcoholvrij wil genieten, biedt de Nona Spritz Glühwein een heerlijke oplossing. Met de frisse smaak van Nona Spritz gecombineerd met de zachte tonen van de Glühwein 0%, creëer je een winterdrank die perfect is om samen met vrienden en familie te drinken tijdens een gezellig avondje binnen.
Dit heb je nodig voor 4 personen:
- 40 cl Nona Spritz
- 1 L Looza Appel
- 1 kaneelstokje
- Schil van 1 sinaasappel
- 5 kruidnagels
- 1 steranijs
- 20 cl alcoholvrije rode wijn
- 200 g kristalsuiker
- Sap van 1 citroen
Zo maak je het:
- Doe het appelsap, kaneelstokje, sinaasappelschil, kruidnagels, steranijs, alcoholvrije rode wijn, kristalsuiker en citroensap in een grote pan.
- Verwarm het mengsel op laag vuur totdat de suiker volledig is opgelost. Zorg ervoor dat het niet kookt.
- Laat het mengsel daarna 10-15 minuten zachtjes trekken zodat de smaken zich goed kunnen vermengen.
- Vul elk glas met 10 cl Nona Spritz. Voeg vervolgens 20 cl van de warme glühweinmix toe aan elk glas.
- Garneer elk glas met een stukje steranijs voor een feestelijke afwerking.
Met deze vijf recepten ben je helemaal klaar voor het koude weer. Of je nu kiest voor de kruidige warmte van de Hot Buttered Rum of de feestelijke frisheid van de Winter Sangria. Je vindt bij Prik&Tik alle ingrediënten om jouw winteravonden net dat beetje extra te geven.