rum

Een slokje geschiedenis

Hoewel de naam ‘rum’ meteen doet wegdromen naar de zonnige stranden van de Caraïben zou de naam van  oorsprong Nederlands zijn. Het woord ‘rum’ zou afgeleid zijn van ‘roemer’, het oud-Hollandse woord voor ‘beker’. Volgens anderen zou rum een afgeleide zijn van ‘rumbellion’, een piratenwoord voor rebellie. In Zuid- en Midden-Amerika, was rum in de 17de eeuw al dé lokale drank bij uitstek en dat is hij daar trouwens nog steeds.

Doet rum jou ook meteen denken aan Jack Sparrow en andere stoere piraten? Da’s geen toeval. Het drankje was tegelijkertijd buit en betaalmiddel voor zeerovers. Het dagelijks rantsoen rum aan boord verdubbelde zelfs als er een entering van een vijandelijk schip zat aan te komen. De Britse Royal Navy trok deze traditie vrolijk door en gaf al zijn matrozen tot 1970 dagelijks ‘a pint’, zowat een halve liter, rum om de verveling aan boord tegen te gaan.

Vandaag komt 80% van de wereldproductie van rum uit Puerto Rico. Marktleider Bacardi produceert in zijn rumkathedraal ‘Casa Bacardi’ in San Juan dagelijks meer dan 100.000 liter rum.

 

rum

Geen rum zonder suikerriet

Voor het stoken van rum vertrekt men meestal van melasse, een stroperig bijproduct van de productie van suiker uit suikerriet. Door de gisting van melasse ontstaat alcohol en door distillatie krijgt men een sterke drank met een alcoholgehalte tussen de 65 en 95%. Tijdens het rijpingsproces vervliegt een gedeelte van de alcohol. De meeste rums worden daardoor gebotteld met een alcoholgehalte van ongeveer 40%.

De vaten waarin de rum rijpt bepalen de kleur en de aroma’s. Rum die rijpt in inox cuves blijft kleurloos. Rum die rijpt in Franse cognacvaten, Amerikaanse bourbonvaten of Spaanse sherryvaten krijgt een extra, bruine kleur afhankelijk van de duur van de rijping en de verkoling van de vaten. Om nog extra kleur te geven gebruikt men meestal karamel.

 

Een wereld van verschil

Op prikentik.be en bij je lokale Prik&Tik-drankenspecialist vind je een heel gevarieerd gamma rums. De smaak varieert van lichtzoet tot pittig en nootachtig. We zetten de belangrijkste soorten even op een rij:

  • Witte rum: heldere witte rum, gerijpt in inox cuves, heeft doorgaans een vrij neutrale smaak en is daardoor ideaal om in cocktails te verwerken. Onze Havana Club White is een populair voorbeeld van deze soort. De Venezolaanse Pampero Blanco is eerder een buitenbeentje in deze categorie. Deze witte rum is van origine een golden rum die, na zijn rijping op Schotse whiskyvaten, via houtskoolfiltering opnieuw getransformeerd wordt tot een witte rum. Een rum met een heel frisse, pure smaak.
  • Golden rum: staat hier netjes op zijn plaats tussen de witte en de bruine rum. De kleur komt van de rijping op eiken vaten en de smaaksensatie situeert zich tussen de lichte witte rums en de zware bruine rums. Onze Pampero Especial Gold uit Venezuala is een topper in deze categorie.   
  • Bruine rum: deze rum heeft een bruine kleur door zijn extra lange rijping op eiken vaten en aroma’s die hij onttrekt aan de cognac-, bourbon- of sherryvaten. Een bruine rum degusteer je zoals een goede malt whisky met enkele druppels mineraalwater of een ijsblokje.

   Probeer bijvoorbeeld onze Appleton Estate Rare Blend eens om kennis te maken met deze kwaliteitsrums. Wil je het beste van het beste proeven? Dan raden we je aan om wat euro’s opzij te leggen voor de Mount Gay 1703, een uitzonderlijk fijne bruine rum.

  • Spiced rum: een golden rum verrijkt met specerijen waardoor je een donker drankje krijgt met heel aparte, pittige smaaksensaties. Onze The Kraken is een black spiced rum geïnfuseerd met maar liefst 11 geheime specerijen; héél avontuurlijk en in een mooie Victoriaanse fles! De Captain Morgan Spiced Gold is een zachtgeprijsd en kruidig alternatief.
  • Overproof rum: rum met minstens 75% alc. Straf spul dus! De bekende Oostenrijkse Stroh rum van 80° valt in deze categorie. Niet om puur te drinken maar wel perfect om te flamberen of als opwarmer in een tas thee met honing en citroen.
  • Flavored rum: rum met een extra smaakje door bijvoorbeeld tropisch fruit mee te distilleren met de melasse. Malibu – een drankje dat je vast nog wel gedronken hebt op een scoutsfuif - op basis van rum en kokos is zo’n likeur. Nostalgie verzekerd!