St Patricks Day

Op 17 maart vieren de Ieren hun patroonheilige St. Patrick en dan kleurt héél Ierland letterlijk groen. Groene hemden, groene hoeden, groene gebouwen, groene rivieren en ... zelfs groene pintjes!

De groene gekte blijft trouwens niet beperkt tot Ierland! Dit jaar zullen op 17 maart ook het Colosseum in Rome, de Sacré-Coeur in Parijs, het Empire State Building in New York, het London Eye in Londen en Christus de Verlosser in Rio feestelijk groen verlicht worden. Dus denk eraan, als je op 17 maart Ierland bezoekt, zorg er dan zeker voor dat je iets groens draagt of je valt gegarandeerd uit de toon!

 

Een groen pintje!!??

Inderdaad, op St. Patrick’s Day drinken de Ieren zelfs groen bier! Laat je echter niet beetnemen, dit zijn geen speciale brouwsels maar wel de gebruikelijke Ierse bieren die met enkele druppels voedingskleurstof groen gekleurd worden. Dit simpele trucje werkt het best met blonde pilsbieren , maar ook in amberkleurige bieren creëert het best een leuk effect.

Groen pintje

 

Guinness is good for you!

Als de Ieren feestvieren, hoort daar altijd bier bij, véél bier en liefst Guinness. Dit wereldberoemde donkere bier van het stouttype heeft typische koffie- en cichorei-aroma’s door het gebruik van gebrande gerst.

Een goede Guinness wordt in twee à drie keren getapt met bovenop een mooi roomachtig en héél consistent wit schuim. Tot voor kort moest je hiervoor noodgedwongen naar een Ierse pub, maar sinds een tiental jaren is de Guinness Surger op de markt. Door middel van een geluidsgolf tover je met een Surger ook thuis een perfect ‘getapte’ Guinness in je glas. Pure magie!

TIP: bij ons zal je niet snel een Murphy’s Irish Stout op de kaart vinden, maar in Ierland zelf is hij bijna de gelijke van Guinness. Zeker eens proberen op je volgende trip naar Ierland.

Guinness

Guinness

 

Proef eens een Ierse whiskey!

De Ierse whiskey’s (met ‘e’!) hebben misschien niet dezelfde ijzersterke reputatie als hun Schotse neven, maar ze zijn absoluut niet te versmaden! Jameson, Bushmills en Tullamore Dew zijn de bekendste merknamen. Deze whiskey’s zijn het ontdekken meer dan waard!

Korte anekdote: tijdens een rondrit door Schotland vroegen we de patron van een lokale pub welke volgens hem de beste whisky uit zijn enorme aanbod was. ‘Een Bushmills Malt 10 years old’ , antwoordde hij zonder aarzelen. Uit de mond van een rasechte Schot is dit een compliment dat kan tellen!

Bushmills