Een sensueel koppel

De zilte smaak van oesters en de minerale toetsen van een goede champagne vormen een perfecte, feestelijke combinatie. Dat is niet toevallig want tienduizenden jaren geleden lag de champagnestreek onder de zeespiegel. Daardoor is de invloed van de zee nog altijd merkbaar in de, uit fossiele schelpdieren samengestelde, kalkbodem. Het is die kalkbodem die zo typisch is voor het terroir van de champagnestreek en die een champagne zijn fijne minerale karakter geeft.

Zowel de platte Franse oesters als de bolle Zeeuwse creuses zijn delicate lekkernijen die het best tot hun recht komen met een klein beetje peper en enkele druppeltjes citroen. Houd je niet van citroen? Dan is een dressing op basis van rode wijnazijn en een beetje fijngesnipperde sjalotjes een goed alternatief. En bij een delicatesse als een oester is enkel het beste goed genoeg. Rik, laat de champagne maar aanrukken!

Leuk om te weten: volgens een hardnekkige volkswijsheid zijn oesters, net als mosselen, alleen lekker als er ‘r’ in de maand zit. Maar die ‘r’ in de maand is een hersenspinsel van …  Napoleon. Hij wilde de oesterkweek reguleren en daarom decreteerde hij dat oesters alleen maar geoogst mochten worden tussen 1 september en 1 april. Deze acht maanden gaven ook de Franse naam ‘huitre’ aan het schelpdier. Acht keer een ‘r’ dus. ☺

We stellen je enkele ideale Valentijnchampagnes uit het Prik&Tik assortiment voor.

champagne


 

Nicolas Feuillatte Rosé

Nicolas Feuillatte Rosé

De heldere, zalmroze kleur van deze champagne past perfect bij de amoureuze sfeer van Valentijn. De naam Nicolas Feuillatte klinkt misschien niet zo bekend in de oren als Moët & Chandon of Veuve Cliquot, maar Feuillatte is wel de meest verkochte champagne in Frankrijk en het derde grootste champagnehuis wereldwijd.

Deze brut rosé is samengesteld uit Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier druiven en kreeg maar liefst drie jaar kelderrijping. Het resultaat is een fijne rosé champagne met delicate belletjes, een smaakbouquet van frambozen, blauwe en zwarte bessen met een fruitige afdronk.


 

Ruinart Brut

Ruinart Brut

Is voor je schatje alleen het beste goed genoeg? Ga dan voor een fles Ruinart Brut. Een sublieme topchampagne op basis van Chardonnay, Pinot Noir en een beetje Pinot Meunier. Pure klasse in je glas uit een mooie, bolle fles!


 

Dom Perignon

Dom Perignon

Een fles Dom Perignon champagne ontkurk je niet alle dagen, maar bewaar je voor de mooie momenten in het leven.

Een Dom Perignon is steeds een champagne millésimé. Dat betekent dat een Dom Perignon enkel geproduceerd wordt in uitstekende oogstjaren met druiven van één en hetzelfde jaar. Die exclusiviteit heeft natuurlijk zijn prijs, maar met Valentijn mag dat wel een keertje!