Dit moment van het jaar, de overgang tussen oud en nieuw, is het perfecte moment om even stil te staan bij een vraag. We hebben allemaal gehoord van oude en jonge jenever. Maar wat is nu eigenlijk het verschil? Rik heeft het voor je uitgezocht!

‘t Is de smaak die telt
Oud en jong. Dat klinkt alsof de leeftijd van de drank het verschil maakt. Maar niets is minder waar! Het gaat ‘m om de productiemethode, de samenstelling en bovenal de smaak.

Oude jenever wordt gemaakt met moutwijn, volgens het traditionele, eeuwenoude recept. Zoals hij al meer dan 500 jaar gedistilleerd wordt. Om de naam ‘oud’ te krijgen, moet de drank minstens 15% moutwijn bevatten. En die mout geeft een bijzondere smaak. Rijk, complex en granig. Voor echte liefhebbers.

Jonge jenever, daarentegen, wordt gedistilleerd volgens een nieuwere techniek en bevat minder dan 15% moutwijn. Daardoor is de smaak van deze graanjenever frisser, helderder en meer toegankelijk. De naam wordt gebruikt sinds ongeveer 1900, toen moutwijn vaker vervangen werd door neutrale graan- of melasse-alcohol.

Maar welke kies je nu best?

Mix & match
Dat is puur een kwestie van voorkeur! Want beide varianten kunnen perfect puur én in een cocktail gedronken worden. Gebruik de granige smaak van oude jenever in eenvoudige cocktails zoals een Tom Collins. Meer heb je namelijk niet nodig!

Jonge jenever past dan weer prima bij zurige, bittere en frisse ingrediënten zoals bitter lemon, ginger ale en framboos.

Oude jenever kopen
Liefhebber van rijke smaken? Kijk dan naar traditionele merken als Bokma en Bols.

Bols Zeer Oude Genever wordt uit 100% puur graan gestookt, maar door het gebruik van andere kruidenextracten is Bols Zeer Oude Genever iets zoeter dan zijn jongere broertje. Bokma Oude Genever is pittig en zoet met een aromatische infusie van kruiden zoals engelwortel, jeneverbes, zoethout, steranijs, kruidnagel en dille.

 

Jonge jenever kopen
Meer fan van zachte en subtiele smaken? Wilderen, Filliers, Peterman en Smeets Hasselt zijn dan voor jou de beste keuze. Zelfs ons eigen huismerk heeft er eentje!

Wilderen ken je misschien wel van de bieren, maar de brouwerij heeft ook heel wat spirits in zijn aanbod. Wilderen Graanjenever is iets lager in alcoholpercentage wat hem toegankelijk maakt voor iedereen.

Smeets Hasseltse jenever wordt op dezelfde wijze bereid als de gekende Extra Smeets maar heeft een lagere alcoholdosering. Bereid op basis van zuivere rogge en gerstemout met een subtiele toets van jeneverbes en fijne kruiden. De uitgesproken milde smaak is kenmerkend voor deze topper.

Prik&Tik Jonge Jenever is zacht en kent een soepele afdronk. Gestookt volgens een klassiek recept, met traditionele ingrediënten en waarden, ideaal als hartverwarmer in de koude winterse periode.

 

Fruitjenever kopen
Laat je je liever verleiden door fruitsmaken? Probeer dan ons uitgebreide gamma aan vruchtenjenevers. Van cactus tot cuberdons, passievrucht en sinaas.

Gevonden wat je zocht? Bestel dan op de webshop of ga naar je Prik&Tik-winkel!

Weetje van Rik: voor het een lekker drankje was, werd jenever gebruikt als medicijn! Zelfs in de Middeleeuwen al werd het beschouwd als een mirakeloplossing tegen allerlei ziektes.