Sofie's Beer Talk: Herfstbieren

Het roodbruine seizoen doet verlangen naar boswandelingen en wildgerechten. En daar horen passende bieren bij. Van intens goudgeel tot diep roodbruin, de warme kleuren van deze maanden vind je helemaal terug in de bieren. Even gevarieerd en verleidelijk zijn de aroma’s en smaken. Van licht kruidig tot verfrissend zuur en krachtig gebrand combineren deze vier herfstbieren perfect met de vele seizoensgerechten.

Bon Secours Prestige – Brasserie Caulier – 9 %
Deze Waalse tripel verleidt reeds op zicht dankzij de mooie beugelfles en prachtige diep goudblonde kleur. Gebrouwen met gerst, tarwe en haver ontdek je een volmondig bier met een mooie body. De kruidige accenten vullen de zoete gistfruitigheid mooi aan. Het bier bezit tegelijk ook een zachte bitterheid, wat het geheel meer verfrissend maakt en alle smaken terug in balans in brengt.

Foodpairingtip: fazant met rozemarijn en pastinaakmousse

Bourgogne des Flandres – Brouwerij John Martin – 5 %

In Brugge brouwt meesterbrouwer Thomas Vandelanotte op vernuftige wijze de Bruinen en Blonde Os naast verschillende andere creaties. De Bourgogne des Flandres komt tot stand door de Bruinen Os te mengen met lambiek van de oudste lambiekbrouwerij van ons land: Timmermans. Hierdoor proef je zowel het moutkarakter met het accent van karamel als de zuurheid van de lambiek.

Foodpairingtip: gevulde champignons met kruidenkaas en pijnboompitten

 

Bush Caractère – Brasserie Dubuisson – 12 %

De oudste Waalse brouwerij brouwt één van de oudste Belgische bieren: Bush Caractère. Het bier maakte haar intrede in 1933 en prijkt ondertussen in de galerij van iconische bieren. Het heeft een ontzettend rijke smaak. De huisgist van de brouwerij geeft het bier haar mooie zoetfruitigheid met toetsen van rijpe banaan en perzik. Haar volmondig karakter wordt perfect aangevuld door accenten van toffee en honing, dankzij de mouten.

Foodpairingtip: camembert uit de oven met tijm

 

Val-Dieu Grand Cru - Abdij Val-Dieu - 10,5 %

De abdij van Notre-Dame du Val- Dieu heeft heel wat verborgen schatten. En de bieren die ter plaatse gebrouwen worden, horen daar zeker bij. Brouwer Virginie Harzé is er verantwoordelijk voor al het mooie gerstenat, waaronder deze Grand Cru. Het diep donkere bier heeft een intens moutkarakter met aroma’s van karamel, koffie en chocolade, die gedragen worden door een delicieuze ronde zoetbittere smaak.

Foodpairingtip: everzwijnragout met gekarameliseerde witloof