
De Bretts worden steeds meer gesmaakt. De wie? Nee, het is niet de naam van een nieuwe popgroep, maar een afkorting voor Brettanomcyes ofwel de wilde gisten. Verschillende brouwerijen creëerden hun eigen wild aka brett bier. Sofie verdiepte zich in het aanbod en vond vier absolute aanraders.
Wat is een brett bier?
Dit is een bierstijl waarbij het bier op fles hergist met brettanomyces, beter gekend als wilde gisten. Let wel, het gaat hier niet om lambiek of geuze. Brouwers wisten de bretts te cultiveren en het resultaat daarvan wordt nu gebruikt tijdens hergisting. Deze bieren blijven stuk voor stuk evolueren qua smaak doorheen de jaren. In het ene brett bier zal de zure toets zeer merkbaar zijn, of zelfs domineren, terwijl deze in het andere subtiel blijft.
Orval - Abdij Notre-Dame d’Orval - 6,2 %
Het bekendste brett bier is de trappist Orval. Zo proef je in het bier vanaf zes maanden naast de duidelijke bitterheid ook een geraffineerde zure toets. Het samenspel tussen die twee smaken is delicieus. De gisten zijn meteen ook de reden waarom je Orval met gemak vijf jaren kunt bewaren. Zeer typisch voor het bier is dat het op een jaar tijd soms helemaal kan veranderen qua scherpte en/of zuurheid. Mijn advies is daarom steeds: Als je een gerijpte Orval proeft die je niet 100 % bevalt, laat deze nog minstens zes maanden tot een jaar staan, het bier kan opnieuw evolueren en zo zijn smaakprofiel licht wijzigen.
Straffe Hendrik Wild - Brouwerij De Halve Maan - 10 %
De Brugse familiebrouwerij De Halve Maan laat hun Straffe Hendrik Tripel hergisten op fles met culturen van brettanomyces, ofwel wilde gisten. Het resultaat is een elegant bier met een verrassende frisfruitigheid. De aanwezige bitterheid wordt vergezeld van een verfijnde en subtiele zure toets, met een accent van sinaasappel. Hoe die twee smaken samenkomen is subliem. Dankzij de hergisting op fles met wilde gisten blijft het bier trouwens ook evolueren in smaak.
Bruxellensis - Brasserie de la Senne - 6,5 %
Dit amberkleurige bier hergist enkele maanden op fles met een wilde Brettanomyces-gist van Brusselse oorsprong. In de neus ontdek je enkele fruitige tonen van ananas en rode vruchten dankzij de gist. Deze worden mooi aangevuld door grassige hoparoma’s. Ook de mout proef je in de smaak met hints van vijgen, wat perfect matcht bij de fijne zuurheid in het bier. Het geheel vloeit mooi uit in een droogbittere afdronk.
Schuppenaas - Brouwerij De Nest - 6,5 %
Bij Het Nest is ‘bier troef’. De namen van hun bieren verwijzen stuk voor stuk naar het kaartspel. De groep Turnhoutse vrienden openden in 2015 hun brouwerij in Oud-Tunhout. De SchuppenAas is een amberkleurig bier, waarin Brettanomyces, de wilde gisten, actief zijn geweest. Met zijn aangenaam bitter karakter en licht friszure toets is deze Turnhoutse wilde meer dan geslaagd.