Je hebt er ongetwijfeld al van gehoord, de Beer Can Chicken of de Bierblikkip. Een heel populair BBQ-gerecht, niet alleen ideaal om je vrienden te verrassen, maar vooral om rond het vuur gezellig over te babbelen.

Over de geschiedenis van het gerecht lopen de meningen uiteen. Sommigen situeren het gerecht ergens in Zuid-Amerika. Maar de best gedocumenteerde oorsprong is een BBQ-wedstrijd in de nineties in Memphis Tennessee waar de Bryce Boar Blazers, een innovatief kookteam uit Texas, met het gerecht op de proppen kwamen.

Het recept won razendsnel aan populariteit en zowat iedere hobbykok pakt er vandaag wel eens mee uit. Over de toegevoegde waarde van het bierblik verschilt bijna iedereen van mening. Voor sommigen is het niet meer dan een gimmick. Voor anderen hebben de aroma’s van het bier een echte toegevoegde waarde. We zeiden het al: heel geschikt voor verhitte discussies rond een gloeiend houtskoolvuur.

Dit heb je nodig:

  • een sappige grote braadkip
  • een blik Maes Radler Citroen voor de zoete citrusaroma’s
  • een pittige kruidenmix
  • een goed warm gestookte BBQ en een thermometer om de kerntemperatuur van de kip te meten

 

Zo maak je het:

  • Maak het vel van de kip voorzichtig los en wrijf de kip onder het vel en op het vel goed in met je favoriete kruidenmix.
  • Plaats de kip met de nek naar beneden rechtop op het halfvolle bierblik.
  • Laat de kip een uurtje rechtop garen tot het vlees een kerntemperatuur heeft van minimaal 82° C. Niet meer, want dan gaat de kip uitdrogen.
  • Versnijd en dien op met een stuk stokbrood en een lekker slaatje.

 

Tip van Rik 1: voor het gerecht heb je maar een half blik bier nodig. Giet de andere helft niet weg, maar drink het met veel smaak op.

Tip van Rik 2: ben je niet zo gek van Radler? Probeer dan eens Filou in blik of Kasteelbier Nitro Blond in blik, twee bieren met uitgesproken hoppige en kruidige aroma’s om je braadkip extra smaak te geven. Je vindt deze blikken in onze webshop of in je favoriete Prik&Tik winkel.