Van april tot juni kunnen we volop genieten van het Vlaamse goud. Witte asperges zijn een culinaire lekkernij waarbij we meestal een frisse witte wijn drinken; een pinot gris uit de Elzas bijvoorbeeld. Maar wist je dat ook asperges en bier een perfecte combi kunnen zijn? Zeker bij asperges op zijn Vlaams, dé klassieker met beetgare asperges, mimosa van ei, wat geklaarde boter en fijngesnipperde peterselie. Rik ging op zoek naar de beste aspergebieren en selecteerde vier niet te zware blonde biertjes en één verrassend roodbruin bier dat heerlijk smaakt bij een stukje kalfsvlees met krieltjes en groene asperges.
1. Blanche de Namur
Witte asperges in combinatie met een klassiek witbier is een echte voltreffer. De delicate smaak van het witte goud en de zachte aroma’s van deze Blanche de Namur passen harmonieus bij elkaar. Wist je trouwens dat de Blanche de Namur maar liefst vier keer verkozen werd tot beste witbier ter wereld? Een aanrader!
2. Paulaner Naturtrub Hefe-Weissbier
Deze Paulaner Hefe-Weiß is één van dé toppers onder de Duitse Weizenbieren. Een friszuur, lichtkruidig en ongefilterd natuurbier dat de smaak van de asperges alle eer aan doet.
3. La Trappe Witte Trappist
Deze La Trappe is als enige trappistenwitbier ter wereld een echt unicum. De monniken van La Trappe in Zundert creëerden een zacht moutige en licht zurige dorstlesser die mooi combineert met witte asperges, à la Flamande of met enkele plakjes gerookte zalm.
4. Timmermans Faro Lambic
Geen witbier maar wel een traditionele en ambachtelijke Lambic van brouwerij Timmermans. De typische zurigheid van een klassieke Lambic wordt getemperd door de toevoeging van wat kandijsuiker. Daardoor krijg je een lichtbruine dorstlesser en een ideaal aspergebier als alternatief voor de witbieren.
5. Vanderghinste Oud Bruin
Hou je meer van de uitgesproken, wat nootachtige smaak van groene asperges? Proef er dan zeker dit Vlaams Oud Bruin eens bij. Deze Vanderghinste is een assemblage van een bier van hoge gisting en een bier van spontane gisting dat maar liefst 18 maanden rijpt op houten foeders. De fruitigheid en de lichte zuren van dit Oud Bruin matchen mooi met de groene asperges met een stukje kalfsvlees.