Er was eens een iconische, Belgische Brouwerij. Ons allemaal bekend onder de naam Lindemans. Beroemd om zijn lambiek, kriekenbier, geuze en faro. Die brouwerij wordt gerund door Geert Lindemans. En waar die woont? In het pittoreske Gooik, ook wel de Parel van het Pajottenland genoemd. Alleen is ook maar alleen, dus raakte Geert al snel bevriend met een andere bierspecialist uit hetzelfde dorp: Koenraad Goddeau, de bezieler van bierfirma Toots.
En die combinatie, daar zat muziek in! Na jarenlang experimenteren en vooral veel proeven kwamen ze tot de perfecte combinatie van Lindemans Lambic en Toots-bier. Een mengbier van hoge gisting met een laag alcoholgehalte. Het bier moest natuurlijk ook een bijpassende naam hebben, en dat werd Goyck, de oude schrijfwijze van hun geliefde dorp. Het bier zelf? Dat is minstens even mooi en uniek als het verhaal erachter!
Proefnotities van Ben Vinken:
Uiterlijk: deze blondine doet meteen heel wat diepgang vermoeden. Haar kleur is bij momenten vlassig, en dan weer donker goud. Omdat ze toch wat mysterie wil bewaren is ze niet helemaal helder. Ze verstopt zich achter een dunne sluier. Op haar hoofd draagt ze een felwitte schuimkraag.
Aroma’s: amai, da's fris! De geur start met licht moutige en hoppige toetsen, maar die maken al vrij snel plaats voor citrusvruchten, met een hoofdrol voor pompelmoes.
Smaak en afdronk: de hop kun je ook proeven, net als de citrus. Maar het geheel blijft altijd in evenwichtig. Bitter, zuur en zoet doen een delicate dans op je tong. De afdronk is zacht bitter en droog.
Conclusie: Goyck heeft zijn verschillende eremetalen op de World Beer Awards zeker niet gestolen. Dit is een volkomen unieke creatie die toch bij iedereen in de smaak zal vallen. Walk, don't run, om het zelf te proeven.
Ben Vinken: “Zoals altijd krijg je bij aankoop van dit bier van de maand gratis ons biersommelier 20cl-proefglas. Ideaal om deze Goyck van Toots en Brouwerij Lindemans te ontdekken en te degusteren.”
Foodpairing: een zuur bier als Goyck kan wel wat aan. Zorg er dus zeker voor dat de smaken die je ermee combineert sterk genoeg zijn om weerwerk te geven. Denk bijvoorbeeld aan geurige kazen zoals Maroilles of Bleu d'Auvergne of gezouten vlees zoals pastrami en nduja. Klinkt als je nieuwste broodjescreatie …
Tip van Rik: nog een voordeel van die tweede gisting op fles? Het bier gaat zich meer als een wijn gedragen. Je kan het jarenlang bewaren op een koele plek en de smaak evolueert zelfs. Breng je je Goyck ergens mee naartoe? Laat hem dan 3 dagen rusten voordat je hem open doet, zodat de gisten weer kunnen dalen.