Cider, voor wie eens iets anders wil!

Een avondje op de zetel. Of een feestje onder vrienden. Dan grijpen we allemaal al snel naar een frisse pint of een lekker wijntje. Maar er is nog ’n heerlijke andere optie voor de fijnproevers. Cider!
Maar hoe wordt die drank eigenlijk gemaakt? En is cider bier, wijn of iets tussenin? Dat legt Rik je graag uit!

Wat is cider?

Het begint allemaal met een appel. Of beter: veel appels. Die worden geplet ofwel 'gescrat'. De pulp, ook pommage genoemd, laten de cidermakers dan 3 maanden tot 3 jaar rijpen en fermenteren. Voor de bereiding van ciders gebruiken de brouwers vaak specialere, iets kleinere appels.

Doet die manier van werken je ergens aan denken? Het proces lijkt heel erg op wat wijnbouwers met druiven doen. Als je 't aan Rik vraagt is cider dus eerder appelwijn dan appelbier. Er komen ook geen granen aan te pas in het brouwproces. Maar door de kleur en de aanwezigheid van koolzuur zal je cider altijd tussen onze bierrekken terugvinden.

Waar komt het vandaan?

Hier in België is het drankje nog niet zo heel lang ingeburgerd. Maar het appeldrankje heeft een rijke geschiedenis en is geliefd over de hele wereld.

Onze voorouders waren namelijk geen fan van appels, die vroeger veel bitterder waren. Ze maakten er liever sap van, dat ze dan lieten fermenteren. Zo creëerde één of andere Brit in de Romeinse Tijd waarschijnlijk de allereerste cider. En die Britten, die zijn er nooit mee gestopt. Want ook nu nog wordt er het meeste cider gedronken in het Verenigd Koninkrijk. Zo’n 600 miljoen liter per jaar!

Ook in het Franse Bretagne, een regio waar traditie hoog in het vaandel gedragen wordt, drinken ze het heel vaak bij een traditionele galette. In Spanje bestaat er zelfs een hele kunst rond het inschenken van de ‘sidra’. Het drankje wordt traditioneel vanop grotere hoogte ingeschonken.

Buiten Europa kent het drankje ook een opmars in Argentinië, Australië, Canada, Chili, Israël, Japan, Mexico en de Verenigende Staten. De Belgen? Die zijn sinds een tiental jaar met een serieuze inhaalbeweging bezig. Anno 2023 vind je cider veel vaker in een Vlaamse frigo.

Wordt het altijd van appels gemaakt?

De eerste cider, dat was een letterlijk appeltje voor de dorst. Daarna kwam er ook de perry bij, een drank gemaakt volgens hetzelfde proces maar dan met peren. Vervolgens begonnen ook steeds meer merken fruitsap aan hun ciders toe te voegen. Lekker zoet en verrassend! Denk maar aan bosbessen, frambozen en vlierbessen. Of afgewerkt met een vleugje honing of gember …

Cider schenken

De verschillende soorten ciders hebben elk hun eigen smaak en nuance. Wil je deze smaak tot in het detail proeven? Dan is het belangrijk om aandacht te besteden aan het glas.
De Britten drinken hun geliefde cider het liefst uit een ‘pint’ terwijl in Frankrijk de glazen meer lijken op wijnglazen. Of wat denk je van een cidermok?
Rik raadt je aan om in een wijd glas te schenken. Zo kan de zuurstof zich goed mengen met de cider bij het uitschenken en komen de aroma’s vrij.

 

Shop cider bij Prik&Tik

Somersby

Your wish is Somersby's command. Naast hun klassieke Appel Cider hebben ze namelijk ook een Blackberry variant in huis. En een intensief sprankelende Sparkling Spritz met sinaasappelsmaak. Zeker het proberen waard!

Strongbow

Strongbow wordt al sinds 1960 gemaakt in Engeland. Geïnspireerd door Oud-Engelse ridders en met een authentieke smaak. Gold Apple is de klassieker, terwijl Rosé Apple extra veel rood vruchtvlees bevat. Red Berries wordt gemaakt met rode vruchten en aardbei – en bestaat ook in een alcoholvrije versie. Elderflower heeft een heerlijk zoete toets van vlierbloesem.

Ruwet

Onbekend is onbemind. En dat is zeker het geval voor Cidre Ruwet. Dit Belgische merk is nog geen klinkende naam bij het grote publiek, maar moet je zeker proberen! Hun creaties zijn namelijk verfijnd en puur. Net zoals in Bretagne hebben ze een Brut, dus droge, versie. Dan is er ook nog de klassieke variant en een 'specialleke', de Eldenberry.

Stassen

Last but not least: Stassen. Zij maken de alombekende ciders met Bosvruchten en Pêche, die allebei ook zonder alcohol te koop zijn.

Tip van Rik: Toch liever een biertje met fruitsmaak? Die shop je hier!