Je hebt ‘m misschien al eens geproefd op café of bent hem al eens tegenkomen bij je favoriete drankenhandelaar. Cider is namelijk aan een heuse opmars bezig in België. Maar wat is cider precies, hoe moet je hem drinken en wat kan je erbij eten? We zetten het graag even op een rijtje voor je!
Cider ontdekken
Toen de Romeinen in de eerste eeuw door Engeland stormden, namen ze niet alleen gouden dukaten en kostbare schatten mee. Ze ontdekten ook een gek drankje, dat de Kelten van crabappels brouwden. Ze gristen het mee en al snel dronk de Romeinse burgerij de ‘appelwijn’ op elk feest.
Appelwijn is eigenlijk precies wat cider is! Eerst worden de appels – er zijn er ongeveer 10 nodig voor een liter cider – vermalen, geplet en vervolgens gefermenteerd. Dit neemt ongeveer 3 jaar in beslag. Pas daarna kan de frisse drank gebotteld worden.
Voor Amerikaanse geleerden in de 19e eeuw was cider niet zomaar een lekker drankje. Zij geloofden namelijk dat cider een medische wonderdrank was, en ziektes als jicht kon verhelpen. John Adams dronk dan ook een glas bij het ontbijt en werd de derde langst levende Amerikaanse president. Toeval? Misschien ook niet!
Cider proeven
Fris en sprankelend als hij is, kan cider perfect gecombineerd worden met je lievelingsgerechten.
- Het friszure van cider snijdt door de romigheid van pastagrechten zoals spaghetti carbonara of tortellini in kaassaus heen.
- Cider en ham zijn een match made in heaven. Prima voor een picknick, dus.
- Ook bij een salade met kip kan je best een glaasje cider serveren.
- Heb je een heel zoete cider op de kop getikt? Eet er dan een stukje Fourme d’Ambert bij.
Experimenteer met cider! Inspiratie nodig? Probeer dan zeker eens deze ideetjes uit.
Receptidee: Ceviche van wijting
Dit heb je nodig (voor 4 personen):
- Strongbow Gold Apple
- 100 g wijting
- 100 g flespompoen
- 50 g venkel
- 50 g witte kool
- 1 ui
- sap van 2 limoenen
- klein busseltje koriander
- olijfolie
- zout
Zo maak je hem:
- Snij de groenten fijn en snij de wijting in kleine stukjes.
- Meng vervolgens de groenten samen met de stukjes vis en breng op smaak met het sap van 2 limoenen, verse koriander, een scheutje olijfolie, snuifje zout en een scheutje Strongbow Gold Apple.
- Laat 15 min. koud marineren (af en toe omroeren).
- Koud serveren.
(bron recept: Strongbow)
Cocktailidee: Strongbow Snowflower
Dit heb je nodig:
- Strongbow Elderflower
- 5 cl vlierbloesemsiroop
- 2 cl wodka
- schuimwijn
- groene appel en eetbare bloemen als garnituur
Zo maak je hem:
- Start met het maken van de granité: meng de inhoud van 1 flesje Strongbow Elderflower, 5 cl vlierbloesemsiroop en de wodka en vries in. Mix of krab ‘tot sneeuw’ met een vork zodra je granité verkrijgt.
- Vul 1/3 van een martini-glas met de granité.
- Garneer vervolgens met stukjes groene appel en/of bloemen.
- Top af met schuimwijn bij het serveren aan de gasten.
(bron recept: Strongbow)
Onze cider-selectie
Ook in het Prik&Tik-assortiment kan cider natuurlijk niet ontbreken. Wij lijsten er enkele op die je in onze rekken en webshop kan terug vinden.
Somersby Apple Cider
Een premium cider met een pure appelsmaak. Een echte klassieker.
Strongbow Gold Apple
Zoet en goud van kleur, met een frisse toets van groene appels.
Somersby Blackberry Cider
Een appelcider met de smaak van braambessen. Smaakt het lekkerst met ijsblokjes.
Strongbow Elderflower
Met een heerlijke vlierbloesemsmaak. Combineert lekker met Aziatische gerechten.