Op 30 november 2016 werd de Belgische biercultuur door UNESCO officieel erkend als immaterieel erfgoed. Uniek in de wereld en oververdiend. Bierbrouwen en bier degusteren zitten zo diep in onze Belgische leefgewoonten ingebed dat de erkenning voor ons bijna vanzelfsprekend is.

Maar wat onderscheidt de Belgische biercultuur nu van die van andere landen? De nationale erfgoeddag op zondag 22 april is dé uitgelezen kans om ons immaterieel erfgoed nog eens mooi in de verf te zetten.

Link: https://erfgoeddag.be/erfgoeddag

PrikenTik streekbieren - Belgische biercultuur

400 brouwerijen groot & klein!

Ons land telt op dit moment zo’n 400 brouwerijen en bierfirma’s. Deze laatsten brouwen hun bieren niet zelf, maar besteden dit uit aan andere brouwerijen. Dat is een serieuze heropleving, want in de jaren ’60 was het aantal brouwerijen door de concentratie in grotere groepen en de tanende belangstelling voor ambachtelijk bier geslonken tot minder dan 100. Ons brouwerijlandschap is uitzonderlijk divers, van multinationals over trappistenbrouwerijen tot kleine familiebedrijfjes. Er zijn geen twee dezelfde brouwerijen in België, maar toch is er iets dat ze allemaal verenigt: kwaliteit en liefde voor het bier.

De Federatie van Belgische brouwers, één van de oudste beroepsfederaties ter wereld, waakt vanuit hun prachtig historisch Brouwershuis op de Brusselse Grote Markt over ons dierbare bier. De federatie heeft zonder twijfel een heel belangrijke rol gespeeld om onze rijke biercultuur internationaal te promoten en de ambachtelijke brouwerijen een tweede adem te geven.

PrikenTik - Streekbieren - Brouwersgilde

Huis van de brouwersgilde tweede pand links van stadhuis

Een biersoort voor elke smaak

We brouwen niet alleen veel bier, de variatie aan soorten, smaken, kleuren en geuren is enorm. Er bestaan ongeveer 2000 Belgische bieren en dat aantal stijgt bijna dagelijks. Bierbrouwen zit gewoonweg in ons DNA en de laatste jaren zit het ook in de lift. We hebben enkele gigantische brouwerijen in onze rangen, maar de grootste kracht van het Belgisch bier komt van de enorme diversiteit. Trappisten, abdijbieren, geuzen, tripels, witbieren en saisons zijn slechts enkele soorten die garanderen dat België een wereldvermaard bierland blijft.

De unieke Belgische gistingsmethoden

  • Bieren van lage gisting: dit zijn bieren waarbij de gisting bij lage temperaturen plaatsvindt. De gist zakt daarna naar de bodem van de kuip. Door dit gecontroleerde proces hebben deze bieren ook een heel stabiele smaak. Pilsbieren zijn de bekendste bieren van lage gisting.
  • Bieren van hoge gisting: hieronder vallen de meeste speciaalbieren. De gist drijft als een deken bovenop het bier tijdens de gisting. Deze methode is minder controleerbaar, er zijn dus smaakverschillen, maar het geeft wel unieke smaken aan de bieren.

  • Bieren van spontane gisting zijn typisch Belgisch. In dit systeem wordt lambiekbier een nacht lang blootgesteld aan de open lucht, waardoor wilde gist en bacteriën zich met het bier mengen. Daarna rijpen de bieren verder op houten vaten. Bieren van spontane gisting zijn heel onvoorspelbaar, wat het een echte kunst maakt om ze goed te ‘steken’. Het steken van geuze is het versnijden of blenden van drie maanden jonge en drie jaar oude lambiek, een ambacht voor ervaren specialisten. De absolute topbieren van spontane gisting systeem zijn oude kriek en oude geuze, zoals onze oude geuzes van Boon en Timmermans.

  • Bieren van gemengde gisting is een gistingsmethode die eigen is aan West-Vlaanderen. Een aantal brouwerijen mengt bieren van spontane gisting met bovengistende bieren en laat deze verder rijpen. Het resultaat is vaak een roodbruin, fris en bitter bier zoals ons Vanderghinste Oud Bruin.

Het echte immateriële erfgoed

De bieren zelf zijn natuurlijk maar een deel van onze biercultuur. De Belgische biercultuur heeft erfgoedstatus verworven omdat ons bier gewoonweg leeft. Wij Belgen zijn niet de grootste bierdrinkers ter wereld, die eer laten we aan de Tsjechen, en er zijn landen die meer hectoliters brouwen dan wij, maar we houden van ons bier en alles wat ermee te maken heeft. Er bestaan talloze biercursussen en –opleidingen waar bierkennis wordt verspreid en ook de bierclubs doen hun duit in het zakje. Een speciaalbier juist inschenken in het gepaste glas is een echte kunst en liefhebbers reizen het hele land door om een uniek bier van bij ons te kunnen drinken in een van de vele biercafés die ons land rijk is.

We zetten enkele van de meest iconische Belgische biercafés op een rijtje.

In de Verzekering tegen de Grote Dorst

In de Verzekering tegen de Grote Dorst staat ook wel bekend als de herberg met de langste naam en de kortste openingsuren. Dit café in het centrum van Eizeringen, bij Lennik, was meer dan 45 jaar lang enkel op zondagmiddag open. De dorpsbewoners kwamen dus na de mis eentje drinken in dit dorpscafé. Je vindt er meer dan 250 bieren, voornamelijk oude krieken en geuzen uit het Pajottenland. Het café staat bij het gezaghebbende RateBeer sinds februari 2017 genoteerd als beste biercafé ter wereld!

PrikenTik - Streekbieren - De grote Dorst

Bron: https://www.dorst.be/welkom/awards

Delirium Café

Heb je last van keuzestress? Dan wordt het moeilijk kiezen in het Brusselse Delirium Café! In 2004 haalden ze het Guinness book of World Records met een stock van … 2004 bieren. Vandaag zijn het er geen 2018 maar 2400 waaronder 1647 Belgische bieren. Als je in dit bierwalhalla niet vindt wat je zoekt dan eet onze Rik zijn klak op!

PrikenTik - Streekbieren - Delirium Café

Bron: http://www.deliriumcafe.be/

A La Bécasse

In A La Bécasse waan je je onmiddellijk in de 19e eeuw. Dit café in hartje Brussel bestaat al sinds 1877 en het decor is nagenoeg onveranderd gebleven. Daarnaast is het ook een rasecht biercafé waar traditionele Belgische bieren, zoals lambiek, kriek en geuze, geschonken worden in kruiken. Kies er één van de vele ambachtelijke geuzen of kriekbieren en bestel er een boerenboterham met platte kaas bij, een sublieme combinatie!

Café Den Engel

Dit café ademt Antwerpse geschiedenis. Het pand is een van de oudste gebouwen van Antwerpen met een geschiedenis die teruggaat tot de 14e eeuw. Den Engel profileert zich als hét bruine café van Antwerpen waar den Antwerpenaar zich thuis voelt. De aankleding is niet spectaculair, maar dit is waar je moet zijn voor een goed getapt bolleke Koninck. In Den Engel blijft de grote klok steeds op vijf voor twaalf staan. Dit wil zeggen dat het zeker nog geen tijd is om naar huis te gaan en zo lang mogelijk plezier en vertier te maken!

PrikenTik streekbieren - Café den Engel

Café Den Engel links op de foto

A La Mort Subite

In hartje Brussel, op een steenworp van de Nationale Bank, vind je A La Mort Subite. Het café is genoemd naar de laatste ronde van het Brusselse dobbelspel ‘pitjesbak’. De bedienden uit de buurt speelden dit tijdens hun middagpauze en wanneer het bijna tijd was om terug te gaan werken, was er een laatste alles-of-niets ronde: de mort subite. Het café nam de naam over en noemde de zelfgebouwde lambiekbieren eveneens Mort Subite. Ondertussen is dit café het uithangbord van de gelijknamige brouwerij. In deze authentieke Brusselse volkskroeg waar Jacques Brel graag een glas kwam drinken, kan je genieten van de lambiekbieren van Mort Subite van het vat en typisch Brusselse tussendoortjes.

PrikenTik streekbieren - A la Mort Subite

bron: http://www.alamortsubite.com/en/pictures

De Dulle Griet

Op de Vrijdagmarkt in Gent kom je een onopvallend bruin café tegen met een middeleeuws ogend interieur. Maar de onopvallende schijn bedriegt want in De Dulle Griet kan je genieten van meer dan 500 verschillende biersoorten waarvan de meesten Vlaams zijn. De specialiteit van het huis is het MAX-bier dat ze tappen in een kunstig glas, maar voordat je het krijgt, moet je wel een schoen afgeven. Met deze traditie wil het café voorkomen dat je met hun unieke glazen aan de haal gaat.

PrikenTik streekbieren - Café De Dulle Griet

bron: http://www.dullegriet.be/nl/