Een lekkere trappist belichaamt alles wat onze biergeschiedenis zo uniek maakt. Deze bijzondere bieren worden binnen de muren van een abdij gebrouwen, onder streng toezicht van de monniken. Hun opbrengsten worden gebruikt om de abdij te onderhouden en goede doelen te steunen. Kwaliteit en traditie gaan hier dus hand in hand. Bovendien stralen de Kempische trappistenabdijen rust uit en zijn ze allemaal mooi in het landschap geïntegreerd.

We nemen je mee op daguitstap langs vier abdijen in de Vlaamse en Nederlandse Kempen. Onderweg proeven we van al het lekkers dat de abdij te bieden heeft, ontdekken we de rijke geschiedenis en genieten we met volle teugen van de mooie uitzichten. Kom je met ons mee?

 

Halte 1: Westmalle

Westmalle

We beginnen onze dag op een goede 25 km van Antwerpen. In de beeldschone abdij van Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart, in het hartje van de Voorkempen, worden de wereldberoemde trappisten van Westmalle gebrouwen. Omwille van de sobere en teruggetrokken levensstijl van de monniken, mogen we de abdij zelf niet betreden, maar aan de poort verkopen ze wel hun authentieke trappistenkaas. We kunnen gelukkig wel genieten van een korte wandeling rond de abdij en dan merken we onmiddellijk dat Westmalle geen klein bier is. Achter het hoofdgebouw staat een imposante brouwerij waar de donkere Dubbel en de blonde Tripel gebrouwen worden. Na onze wandeling blazen we even uit in Café Trappisten, dat recht tegenover de abdij ligt. Hier bekijken we een film over Westmalle en genieten we van een stevige boterham met Westmallekaas. Wegspoelen doen we natuurlijk met een Westmalle Dubbel van het vat!

 

Halte 2: Zundert

Zundert

Bron: abdijmariatoevlucht.nl/abdij-in-beeld

Na deze hartige hap rijden we Nederland in. Vlakbij het bloemendorp Zundert vinden we de pittoreske abdij van Maria Toevlucht. Hier wordt pas sinds eind 2013 de trappist Zundert gebrouwen. Dat maakt het bier ook meteen één van de nieuwste trappisten, samen met het Amerikaanse Spencerbier. Het bier mag dan piepjong zijn, de abdij wordt al meer dan honderd jaar bevolkt door Cisterciënzers. Oorspronkelijk waren deze monniken landbouwers, maar omwille van hun gevorderde leeftijd zijn ze omgeschakeld naar bierbrouwen. Ze brouwen slechts één bier, namelijk een kruidige en zoete kastanjebruine trappist met 8% alcohol. Ook hier mogen we de mooie abdij zelf niet binnen. De monniken hebben wel een abdijwinkel ingericht waar we de Zundert in allerlei verpakkingen kunnen kopen.

 

Halte 3: La Trappe

La Trappe abdij

Bron: latrappetrappist.com/nl-be/ons-verhaal

Een goed halfuurtje later zijn we al in de streek rond Tilburg. Deze regio is een volledige dag- of weekenduitstap meer dan waard. De stad Tilburg zelf, het safaripark de Beekse Bergen, de Efteling en verschillende natuurgebieden liggen er vlak bij elkaar. Vandaag stoppen we echter bij abdij de Koningshoeven in Berkel-Enschot, een deelgemeente van Tilburg, waar we de roots van La Trappe vinden.

De monniken van deze abdij zijn, naar goede Nederlandse gewoonte, misschien wel de meest commerciële trappistenbrouwers ter wereld. Zo brouwen ze maar liefst 9 verschillende bieren en stellen ze hun brouwerij open voor het publiek. We kunnen hier uitgebreid lunchen, met op de kaart tal van gerechten op basis van trappistenkaas of -bier. Gewoon een trappist degusteren kan natuurlijk ook. Het hoogtepunt van ons bezoek is de rondleiding door de brouwerij. Op een uurtje leren we alles over de geschiedenis en de brouwprocessen van La Trappe. We sluiten de rondleiding af met een trappist naar keuze en slaan in de kloosterwinkel een voorraadje in. Vervolgens zetten we onze tocht verder naar het zuidoosten, richting Belgische grens.

 

Eindhalte: Achel

Achel

De eindhalte van onze Kempische trappistenroute ligt ... half in België. Net over de grens vinden we de Sint-Benedictusabdij van Achel, beter bekend als de Achelse Kluis. De abdij ligt letterlijk op de grens. De monniken slapen met hun voeten in Nederland en hun hoofd in België. Hier brouwden de monniken al halverwege de 19e eeuw bier, maar de Eerste Wereldoorlog strooide roet in het eten. De koperen brouwketels werden omgesmolten tot munitie en de monniken moesten zich op andere manieren zien te redden.

In 1998 kregen ze echter steun van de abdij van Westmalle en konden ze opnieuw bier brouwen. De bruine en blonde Achel zijn sindsdien de zesde Belgische trappistenbieren op de markt. De brouwerij en de abdij zijn niet toegankelijk voor bezoekers, maar de monniken hebben wel een uitstekend alternatief voorzien. De oude stallen naast het abdijgebouw zijn omgebouwd tot een herberg, vanwaar we de brouwerij kunnen binnenkijken. Naast de herberg is er nog een kleine abdijwinkel. Rond de abdij is het heerlijk wandelen door de Kempische velden en bossen. De afsluiter van onze dag is een Achel 7% van het vat, die alleen in de abdijherberg verkrijgbaar is.
Schol!

 

Opgelet: don’t drink & drive! Trappistenbieren kunnen behoorlijk verraderlijk zijn.

 

Zit een daguitstapje naar de Kempische trappisten er niet direct in voor jou? Geen probleem. Je vindt ze in alle Prik&Tik winkels en je kan ze online bestellen. Dit zijn onze favorieten:

 

Westmalle Tripel

De Tripel van Westmalle werd in 1934 voor het eerst gebrouwen en heeft een ware revolutie in het bierlandschap ontketend. Dit bier wordt wereldwijd erkend als de eerste echte tripel en meer dan 80 jaar later staat hij nog altijd aan de top van deze categorie.

Een Westmalle Tripel herken je onmiddellijk aan de onmiskenbare geur van rijpe banaan en volle hop. In de smaak komt er iets meer bitterheid naar boven, al blijft de fruitigheid zeker aanwezig. Deze stevige tripel is onnavolgbaar zacht van smaak en dankzij de sublieme lange afdronk kan je ervan blijven genieten.

Westmalle

 

Zundert Trappist

Dit is de jongste scheut aan de trappistenboom, maar dat zal je aan de smaak niet merken. Dit kastanjebruine bier met 8% alcohol smaakt in de mond als een abdijbier van weleer. De neus is fris en kruidig en in de mond evolueert het bier van floraal naar lichtjes zoet, zonder dat je vergeet dat dit een stevige trappist is. De afdronk is droog en hoppig.

Dit bier is eigenzinnig en moeilijk te doorgronden, maar wie de tijd neemt om te genieten, wordt beloond met een onnavolgbaar smakenpalet.

Zundert

 

La Trappe Isid’Or

Deze amberkleurige trappist werd in 2009 voor het eerst gebrouwen om het 125-jarige bestaan van de Abdij Van Koningshoeven te vieren. De naam is een ode aan de allereerste brouwmeester van La Trappe: broeder Isidorus. Het bier oogt heel uitnodigend, en de geur bevestigt dit volledig. Je ruikt onmiddellijk een boeket van fruitige, florale en kruidige geuren. De smaak begint lekker fris en fruitig, maar de echte kenmerkende smaakmaker is karamel. De afdronk van dit amberbier is aangenaam bitter en geeft meteen zin in meer.

La Trappe

 

Achel Blond

Achel is de kleinste Belgische trappist qua productie, maar de bieren zijn groots van smaak. De goudblonde variant van Achel is lichtjes troebel met een stevige schuimkraag. Deze trappist deelt een gistsoort met de Westmalle Tripel, en dat merk je ook aan de geur en de smaak. Toch is het geen flauw afkooksel of een imitatie. Dit bier heeft vooral door de volle en toch zachte smaak met veel hop zijn eigen plaats in de wereldtop veroverd. De afdronk is net zoals bij de Westmalle Tripel lang en droog. Ideaal om rustig te degusteren.

Achel