Als echte bierliefhebber hecht de Belg bijzonder veel belang aan een correct getapt pintje, het juiste bier in het juiste glas, op de correcte temperatuur en met een mooie, consistente schuimkraag. Maar smaken kunnen natuurlijk ook verschillen. De ene wil zijn pils in een ribbelkesglas, terwijl de andere vasthoudt aan een eenvoudig glad glas. En daar waar wij zweren bij een ‘col’ van twee vingers, is datzelfde schuim een doodzonde als je in een Londense pub ‘a pint of bitter’ bestelt.

Zijn er dan geen vaste regels om je bier juist in te schenken? Toch wel! We zetten graag enkele belangrijke principes op een rijtje!

Zorg ervoor dat je bier op de juiste temperatuur gekoeld is

Maar wat is die juiste temperatuur? We geven je alvast één belangrijke vuistregel mee: lichtere bieren en bieren van lage gisting schenk je op een lagere temperatuur; donkere bieren en bieren van hoge gisting schenk je op een hogere temperatuur.

Voor pils, witbier, alcoholvrij bier en niet te zware blonde bieren schommelt die ideale temperatuur tussen de 3° en 6°. Amber bier mag iets minder koud zijn, zo’n 4° tot 7° en zware donkere degustatiebieren schenk je op een keldertemperatuur tussen 8° en 12°.

Het probleem is natuurlijk dat onze koelkasten doorgaans maar één temperatuur hebben. Die stel je best in op de koudste temperatuur die je bieren nodig hebben. Wil je een bepaald bier iets minder koel? Haal het dan op voorhand uit de koelkast en laat het even ‘chambreren’ of op temperatuur komen.

Koel je bier altijd rechtop, zodat eventuele gistresten zich vastzetten op de bodem van de fles.

PrikenTik - Streekbieren - Koelen


Zorg voor perfect zuivere glazen op kamertemperatuur

Je glazen moeten 100% schoon zijn. Vetresten of stof bijvoorbeeld zijn dodelijk voor de schuimkraag. Daarom was en droog je ze best met de hand en niet in de vaatwasmachine. Of je de glazen met fris water spoelt voor het inschenken of niet, hangt deels af van je persoonlijke voorkeur. Doorgaans spoel je glazen voor pils en andere lichte bieren wel voor het inschenken, zo komt het glas op dezelfde temperatuur als het koele bier. Voor donkere degustatiebieren van hoge gisting doe je dit beter niet.

PrikenTik - Streekbieren - zuivere glazen


Het juiste bier in het juiste glas

Voor bijna ieder bier dat er op de markt is, kan je het bijpassende merkglas op de kop tikken, maar het is natuurlijk onbegonnen werk om deze allemaal in huis te halen. Daarom zorg je best voor enkele basissets.

Lagegistingsbieren zoals pils worden geschonken in een vrij dun en hoog glas. Het glas is bovenaan wat wijder dan onderaan. Een set rechte pilsglazen is dan ook een must voor iedere bierliefhebber.

Hogegistingsbieren zoals onze meeste Belgische speciaalbieren komen het best tot hun recht in een kelk- of bolvormig glas. De schuimkraag zal wel beter standhouden in het bolvormig glas. Als set nummer twee raden we dan ook bolvormige glazen aan. Zorg ervoor dat ze voldoende groot zijn zodat je er moeiteloos een flesje van 33 cl kan inschenken.

Ben je echt gek van bijvoorbeeld Duvel of Karmeliet, dan kan je natuurlijk een set merkglazen in huis halen. Dan ben je 100% zeker dat je het juiste glas te pakken hebt. Wist je trouwens dat de meeste Prik&Tik winkels ook een ruim assortiment glazen in voorraad hebben? Ideaal om je collectie verder uit te breiden!

Wil je hier nog meer over weten? Klik hier.

PrikenTik - Streekbieren - Correcte glas

 

Rustig schenken zonder ‘klokken’

Idealiter hou je het glas in een hoek van 45° onder het flesje. Rustig beginnen is de boodschap, want de schuimvorming is bij ieder bier verschillend. Wil je tijdens het schenken wat meer schuim, dan hef je de fles gewoon iets hoger. Zodra het bier de bovenrand van het glas nadert, breng je het glas geleidelijk aan recht. Belangrijk is om het flesje niet te laten “klokken” tijdens het schenken, omdat dan de gistresten kunnen loskomen van de bodem en het bier vertroebelen. Neem dus de tijd om het bier rustig in het glas te schenken! Vermijd tijdens het schenken ook ieder contact tussen het glas en de fles

PrikenTik - Streekbieren - Schenken bier


Laat het glas niet overschuimen

In een café zie je vaak dat na het tappen het overtollige schuim met een spaan afgesneden wordt. Thuis doe je dat best niet. Schenk je bier zorgvuldig uit en zorg zo dat er niets van het kostbaar gerstenat verloren gaat.

PrikenTik - Streekbieren - kraag bij schenken