De tripel top 8 van Rik

Mag het eens iets anders zijn dan een pils? Dan zijn tripels een goed startpunt. Deze speciaalbieren zijn complex maar verfrissend, uitgesproken maar zoet. Ideaal voor wie zijn smaakpalet wil uitbreiden. Maar wat maakt een tripel nu een tripel?  

Wat is tripel bier?

Dit speciaalbier valt onder de zware biersoorten door zijn hoge alcoholpercentage tussen 7% en 11%. De kleur varieert tussen blond en amber. Maar hoe is dit bier nu ontstaan?

Sinds Hendrik Verlinden in de jaren '30 samen met de monniken van Westmalle voor het eerst suiker toevoegde aan een lichtgekleurd brouwsel werd een sterk en toch goudblond bier geboren. De toevoeging van suiker tijdens het brouwproces zorgt ook voor het hoge alcoholpercentage. Toen nog uniek in zijn soort, maar nu worden deze zware bovengistende bieren met hergisting op fles overal geserveerd.

Rik heeft natuurlijk alle varianten geprobeerd en speciaal voor jullie de 8 lekkerste eruit gekozen. Schenk ze maar vol!

 

Westmalle Tripel

De abdij van Westmalle was dus de allereerste die de term 'tripel' gebruikte in 1936. Op dat moment ging hun nieuwe brouwzaal open – en daar wilden ze een exclusief biertje aan koppelen. Sindsdien zijn heel wat brouwers hen gevolgd. Maar deze voorloper blijft het proeven waard!

Tripel d'Anvers

Brouwerij De Koninck maakt niet alleen maar Bollekes! Ze hebben ook deze tripel in hun aanbod. Een prachtig rond bier met toetsen van karamel en biscuit. Echt eentje om van te genieten. 

St. Bernardus Tripel

De goedgemutste abt op het etiket heeft het helemaal begrepen. Sint Bernardus Tripel is een bier om vrolijk van te worden. De satijnzachte schuimkraag verbergt een verrassende bitterheid. Maar het geheel is discreet en zacht genoeg om te combineren met een lekkere maaltijd of te serveren als aperitief.

Gouden Carolus Tripel

Op zoek naar een tripel met een rijke geschiedenis? Dit bier werd al in 1491 (!) gebrouwen door de Ridders van het Gulden Vlies. Zie je ze al voor je, bier aan het drinken in hun maliënkolders? En ze hadden toen al een succesrecept te pakken. Want al jarenlang rijft deze nationale trots de internationale prijzen binnen.

Tripel LeFort

Ook Tripel LeFort heeft een plekje in de prijzenkast. Het won namelijk een gouden medaille op de World Beer Cup van 2018. Het bier zelf heeft dezelfde kleur als het eremetaal, een alcoholgehalte van 8,8% en een zachte, volle smaak. De meer typische smaken van vanille en kruidnagel worden vergezeld door de originele limoen en roos.

Kasteel Tripel

De tripel van Kasteelbier is niet voor watjes! Met zijn 11% is hij namelijk aan de hoge kant qua alcoholgehalte. Dat proef je in de afdronk, terwijl de introductie net bloemen en mout bevat. Fun fact: dit bier wordt gebruikt als basis voor de op cognacvaten gerijpte Trignac.

Chimay 8 Tripel

Chimay 8 Tripel wordt gebrouwen in de abdij van … Scourmont! De naam is dan misschien wel ongewoon, maar dit bier biedt alles wat je van een tripel verwacht. De fruitige toets heeft hij te danken aan muskaatdruiven, -rozijnen en rijpe appels. Zijn geheime wapen? De speciale Chimay-gist!

Affligem Tripel

Last but certainly not least: Affligem Tripel. Intens, bruisend en fris. Wat kan je nog meer van een bier wensen? Die 1000 jaar vakmanschap proef je in elk glas.

Foodpairing tip: tripels hebben veel body en zijn best complex. Net daarom kun je ze met heel veel verschillende gerechten combineren. Ze geven tegengewicht tegen een spicy jambalaya, smelten heerlijk samen met geurige kaas en passen zelfs bij desserts.

Tip van Rik:

Kan je niet kiezen tussen al deze heerlijke tripels? Ga dan gewoon voor een box vol lekkers – zo kun je ze allemaal proeven en meteen je favoriet vinden!