Het gaat opnieuw de goede kant op met onze brouwerijen. Van de meer dan 3000 Belgische brouwerijen anno 1900 bleven er in 2010 slechts een honderdtal overeind. Maar sindsdien gaat het opnieuw in stijgende lijn en eind 2018 stond de teller op 278. De nieuwkomers zijn vooral kleine ambachtelijke brouwerijen die zich toeleggen op echte streekbieren.

Zin om mee op ontdekking te gaan? In dit artikel vind je een overzicht van een aantal lekkere en streekgebonden bieren in Vlaanderen. Hou ook zeker deze pagina goed in het oog want binnenkort nemen we de Waalse nieuwkomers onder de loep.

We starten onze ‘Ronde van Vlaanderen’ in West-Vlaanderen en proeven daar Filou en de Prearis.

Filou

Deze schelm is een behoorlijk straf (8.5%) blond bier van Brouwerij Van Honsebrouck. Filou wordt gebrouwen met Belgische en Tsjechische aromahoppen en pilsmout en hergist op fles. Dit maakt hem de ideale, frisse doordrinker!

Prearis

Uit het gamma van Préaris kozen we deze wel héél speciale Quadrocinno, een kastanjebruin bier dat gebrouwen wordt op basis van koffiebonen uit Costa Rica. De smaak houdt het midden tussen koffie en mout met lichte vanilletoetsen. Mooi in balans!

In Oost-Vlaanderen onderwerpen we de Malheur en de Troubadour aan een strenge maar rechtvaardige smaaktest.

Malheur

De Malheur Dark Brut rijpt eerst op eikenhouten vaten en hergist daarna drie keer op de fles. De gistresten worden net zoals bij een champagne verwijderd via ‘dégorgement’. Deze kurkdroge Malheur heeft een complexe geur van sherry, madeira, vanille, hout en zelfs Haagse hopjes.

Troubadour

De stout- en porterbieren waren ei zo na verdwenen maar zijn nu aan een echte opmars bezig. Deze Troubadour Imperial Stout heeft een bijna zwarte kleur en een stevige, crèmekleurige schuimkraag. Een krachtig (9%) bier met sterk geroosterde geuren. Je proeft smaken van chocolade, toffee en koffie, gevolgd door een droge, bittere afdronk.

In Vlaams-Brabant gaan we overstag voor het Mechelse stadsbier Maneblusser en uiteraard mag een zalig kriekbier niet ontbreken in dit selecte gezelschap. We kiezen voor een fruitbier van specialist Boon.

Maneblusser

Dit blonde en eerder lichte (5.8%) stadsbier wordt gebrouwen door de Mechelse brouwerij Het Anker. Een pittig biertje van hoge gisting met een licht citrusaroma en een fijne afdronk.

  1. Maneblusser fles 33cl
    Maneblusser fles 33cl
    € 1,24
    Tijdelijk niet op voorraad
    Meer informatie

Kriek Boon

Deze oude Kriek Boon is een bier van spontane gisting, zo typisch voor de Zennestreek, met 400 gram krieken per liter die gisten op traditionele Lambiek. In het smaakpatroon domineren de krieken maar proef je ook rijp rood fruit en toetsen van eikenhout.

Antwerpenaars zijn echt flierefluiters en ze zien de zaken liefst nogal groots. Dus kozen we voor Ne Flierefluiter en een François Grand Cru.

Flierfluiter

Ne Flierefluiter Hop Hop Hoera is, je raadt het waarschijnlijk al, een behoorlijk pittig gehopte IPA uit Westerlo. De brouwmeester van Fisser werkt met maar liefst zes verschillende hopsoorten: eerst gaat er Tomahawk, Cascade, Saaz en Amarillo in het brouwsel, daarna is het tijd voor dry hopping met extra Amarillo en Hallertau Blanc. Beendroog, erg hoppig, bitter, maar oh zo lekker! Te hoppig voor jou? Geen probleem, je vindt zeker een biertje naar je smaak in het uitgebreide Ne Flierefluiter gamma.


François Grand Cru

Deze François is een blonde, donkergele, ongefilterde tripel met 9% alcohol die hergist op de fles. De smaak is licht kruidig, een beetje bitter, niet zoet. Het is een kloek bier met maar liefst vier gisten en vier hopsoorten in perfecte balans. De smaak is complex met een indrukwekkende lange volle afdronk.

Het zwarte goud zorgde in Limburg voor een fikse economische injectie. We zochten en vonden twee streekbieren die zich lieten inspireren door die rijke ondergrond: Koolputter Goud en Kompel.

Koolputter Goud

In ruil voor een dagelijkse six-pack Koolputter Goud willen we gerust iedere dag in de mijn afdalen! Een complex goudkleurig bier met een perfect witte schuimkraag. De geur is floraal met vooral banaan en een lichte hint van hars op de achtergrond. Volle en evenwichtige smaak.

Kompel Ondergronds Bruin

Dankzij de gebrande mout is deze Kompel zo zwart als steenkool met een stevige crèmekleurige schuimkraag. De hergisting op de fles geeft dit mijnwerkersbier een complexe volle smaak. Heb je niet de moed om ondergronds te gaan? Geen probleem, er is ook een blonde Kompel Bovengronds!