Van aperitief tot en met dessert is het fijn als je kan werken met 75 cl flessen. Niet alleen schenkt het gemakkelijker, het presenteert ook erg leuk.
Sofie Vanrafelghem geeft vijf aanraders mee.

 

Malheur Brut - Brouwerij Malheur - 11 %

Feestelijke bubbels met een roomwitte schuimkraag geschonken uit een champagnefles, dat is wat je mag verwachten van een Malheur Brut. Het bier blijft een absolute topper én een referentie binnen de bierstijl. Heerlijk geurend naar perzik, abrikoos en citroenschil word je getrakteerd op een krachtige smaak en extra veel bubbels dankzij de méthode traditionelle (champagne), dat de brouwerij hanteert.

Foodpairingtip: Dit aperitiefbier combineert enorm goed bij vele hapjes. In pairing met een amuse op basis van gerookte zalm en kruidenkaas of rauwe ham met rucola en groene pesto zal het bier de smaken evenzeer aanvullen als verfrissen.

 

Oude Geuze Boon - Brouwerij Boon - 7 %

In 1978 nam Frank Boon de geuzestekerij over van René De Vits, die toen bekend stond als één van de beste geuzemakers. Samen met zijn zonen Karel en Jos Boon bouwde hij hun lambiekbrouwerij uit tot de grootste van ons land. Een oude geuze is een blend van lambieken die jaren op houten vaten gerijpt hebben, waarvan een deel minstens 3 jaar oud is. De aroma’s van pompelmoes en druiven duiken op in de neus en vloeien mooi over in een krachtig zure smaak en droge afdronk.

Foodpairingtip: Oesters.
De citroen die vaak bij oesters geserveerd wordt, is hier helemaal overbodig. De elegante zuurheid van het bier zal het zilte van de oester verzachten en zijn verfijnde smaak helemaal optillen.

 

Vicaris Tripel - Brouwerij Dilewyns - 8,5 %

Sinds 2011 brouwt de familie Dilewyns bier in Dendermonde. In hun gamma zal je weinig experimenten of zotte smaken terugvinden. Ze kiezen voor vrij traditionele bieren en daar zijn ze duidelijk goed in. In de neus van deze tripel herken je de zoetfruitige aroma’s van de gist, vooral de tonen van perzik en abrikoos komen naar voren. Het volmondige bier is perfect in balans, heeft een aangename bitterheid en sluit af met een zachtbittere afdronk.

Foodpairingtip: Gegrilde gamba’s met avocado en mango.
Heerlijk hoe de fruitige tonen van bier en gerecht in harmonie samenkomen, terwijl het bier de smaak van de gamba’s mooi complementeert.

 

Gouden Carolus Classic – Brouwerij Het Anker – 8,5 %

Ongeveer 900 à 1800 begijntjes wisten in Mechelen anno 14e en begin 15e eeuw te overleven dankzij het brouwen en verkopen van bier. Op dezelfde plek vinden we nu één van de oudste familiebrouwerijen van ons land. De stadsbrouwerij van Mechelen brouwt deze klassieker als eerbetoon aan Keizer Karel V, die in Mechelen opgroeide. Dit groots keizersbier heeft een sublieme neus van chocolade, rozijnen en peer. Met zijn krachtig moutkarakter en een zacht mondgevoel is dit donker bier een absolute aanrader.

Foodpairingtip: Hazenrugfilet met pastinaakpuree en bospaddestoelen. De mouttonen sluiten mooi aan bij de hazenrugfilet, tegelijk weet het bier de aardse toetsen van de pastinaak en bospaddestoelen te milderen.

 

Buffalo Grand Cru – Brouwerij Van Den Bossche - 9 %

Deze prachtige Grand Cru van de familiebrouwerij Van den Bossche heeft als basisbier de Buffalo Belgian Stout. Het bier rijpte maar liefst 10 maanden lang op vaten uit Pauillac, meer bepaald van Château Grand Puy Ducasse. Zijn heerlijk volle zoete smaak van chocolade, karamel en een hint van koffie wordt gelaagder dankzij de houtrijping. Naast een fijne houttoets proef je ook accenten van vanille en gedroogd fruit.

Foodpairingtip: Geroosterde eendenborst met gekarameliseerde appel. Het intense moutkarakter en complexe smaak van het bier zetten de volle smaak van de eend helemaal centraal. Dit genietbier kan je ook serveren als digestief.

 

   

Prik&Tik is de bierspecialist bij uitstek, en een samenwerking met de internationaal erkende Master Beer Sommelier Sofie Vanrafelghem kon natuurlijk niet uitblijven.
Zo zal ze regelmatig te zien zijn op onze social media kanalen waar ze via (live) filmpjes en leerrijke blogs haar kennis zal delen.
Welke lekkere, en vooral verrassende bieren je zal ontdekken? Daarvoor moet je onze Facebookpagina ‘Prik&Tik – Daar drinken we eentje op’ in de gaten houden!