Iedere rechtgeaarde Limburger weet onmiddellijk waarover we het hier hebben, maar voor de anderen, die niet aan het bronsgroen eikenhout ontsproten zijn, ligt het waarschijnlijk wat moeilijker. Een Limburger die ne goeie bok gaat pakken, gaat simpelweg een frisse pint drinken. Maar is ‘ne bok’ wel een gewoon pintje? Eigenlijk niet. Wat een bok dan wel is, lees je hieronder.

Prik en Tik - Bok pakken - Bokbier

Geboren in Duitsland

De roots van het bockbier – of bokbier –  vinden we in het stadje Einbeck ten zuiden van Hannover. Daar brouwden ze aan het einde van de Middeleeuwen het populaire Einbecker bier. In 1617 verhuisde de Einbecker brouwer Elias Pilcher naar München. Daar verbasterden ze de naam van zijn lekkere bier tot Ainpöckisch bier, of verkort: Ainpöck bier. Maar dat bleek nog wat te moeilijk voor de Münchenaren en na verloop van tijd bestelden ze gewoon ‘ein Bock’.

Prik en Tik - Bok pakken - Einbeck

Een echte hit in Nederland

Bockbier is een typisch seizoensbier dat vooral bij onze noorderburen bijzonder populair is.  Vanaf september tot en met februari drinken de Nederlanders bockbier met sloten. Een typische herfstbock is een ondergistend bier met een roodbruine kleur en 6 à 7% alcohol. Een goed bockbier heeft zoete tonen van mout en karamel in combinatie met een licht hoppige bitterheid.

De dubbelbock is de sterkere variant van het bockbier. Hij werd voor het eerst gebrouwen in München door de Franciscaner-paters. De dubbelbock heeft 7% of meer alcohol en is zoet van smaak. Het was hun vloeibaar brood tijdens de vastentijd, wanneer vast voedsel niet toegestaan was. Niet van gisteren, die Franciskanen!

What’s in a name?

Vanaf september wordt Nederland ieder jaar overspoeld door tientallen bockbieren. Sommige bieren worden zelfs speciaal voor de Nederlandse markt gebrouwen door Belgische producenten. Nederlanders zouden natuurlijk geen Nederlanders zijn, moesten ze niet de gekste namen voor hun brouwsels bedenken. Wat denk je van De Gewaeghde Bock, Zondebok, Wildebok en … Oma’s Pruim?  

Ook bij Prik&Tik kun je lekkere bockbieren bestellen. We stellen er twee voor: La Trappe Bockbier en Barbãr Bok.

La Trappe Bockbier

Het enige trappistenbockbier ter wereld! Met zijn dieprode kleur en moutige geur onderscheidt dit biertje zich van zijn soortgenoten. Zijn smaak is heerlijk vol, en dankzij de aromatische hopsoorten heeft hij een lekkere bitterheid, die perfect past bij de lichtzoete ondertoon van gebrande moutsoorten. Een prachtig herfstbier dat alle zintuigen streelt.

Barbãr Bok

Barbãr Bok is het bruine broertje van zijn blonde zus Barbãr. De basis van deze twee bieren is telkens mout, zachte tarwe en honing. De neus van honing- en kruidtoetsen is erg vergelijkbaar maar de bruine Barbãr Bok maakt het verschil met smaaktoetsen van fruit, mout en chocolade. De afdronk is lang, fruitig, licht pikant en niet bitter. Zijn unieke complexiteit maakt Barbãr Bok tot het ideale degustatiebier in de winter.