Aan de stadsring van Mechelen, vlakbij twee armen van de Dijle en op wandelafstand van Sint-Rombouts, vinden we de stadsbrouwerij Het Anker. Een brouwerij met héél veel traditie waarvan de roots teruggaan tot in de 15de eeuw!  In 1471 beslist Karel de Stoute dat het bier gebrouwen voor het Krankenhuis “voor de begijnen en hunne officieren" vrij is van accijnzen en belastingen. Dat Krankenhuis lag precies op de site van de huidige brouwerij. Die ‘begijnen en hunne officieren’ waren echt wel gelukzakken want Stoute Karel was zonder twijfel een connaisseur.  Vandaag, 546 jaar later is de Gouden Carolus Classic nog altijd een van onze absolute biertoppers en de spil van het  gamma van brouwerij Het Anker.

De oude stadsbrouwerij onderging de voorbije decennia onder impuls van Charles Leclef een ware metamorfose. Hij investeerde eerst fors in de restauratie van de gebouwen en de vernieuwing van de brouwinstallaties. In 1990 opende Het Anker dan binnen de muren van de brouwerij een 3-sterrenhotel en eind 2010 werd de vernieuwde brasserie geopend en de rondleidingen door de brouwerij herstart. Die combinatie brouwerij-hotel-brasserie is echt wel uniek en een must see voor iedere echte bierliefhebber. Wij allemaal dus.

Rond de Gouden Carolus Classic bouwde Leclef een gamma van negen Carolusbieren, zes andere speciale bieren en een topwhisky. Het Anker verdeelt ook vier sakes van  Konishi , één van de oudste sake-brouwerijen in Japan, met een familiegeschiedenis die teruggaat tot 1550. De brouwerij is vandaag in handen van de 15de generatie.

De Gouden Carolus Classic is een stevige donkere ale. Zeer evenwichtig gedoseerde karamel- en aromatische mouten zorgen, in combinatie met een traditionele hoge gisting, voor een uniek bier dat de warmte van wijn en de frisheid van bier verenigt. Creatieve koks pairen de Carolus met culinaire specialiteiten zoals stoverijen, wild, patés en zelfs sabayon. In 2012 werd dit bier uitgeroepen tot beste donker bier ter wereld (“World’s Best Dark Ale”).

Dus als je de Carolus nog niet kent, ga dan als de bliksem door naar de Prik&Tik webshop en haal ‘m in huis. Degenen die Carolus wel kennen hebben dit ondertussen al lang gedaan!