De eindejaarsperiode met zijn lange winteravonden is dé periode om te genieten van een stevig degustatiebier. Rik selecteerde voor jullie vier toppers uit het uitgebreide Prik&Tik-gamma aan kerstbieren. Vier keer anders, maar wel vier keer top!

  1. Vicaris Winter 

Deze Vicaris is een stevige (10% alc.) Dark Winter Ale. Net zoals de Vicaris Generaal wordt dit speciale winterbier gebrouwen met drie soorten mout en twee soorten hop, maar het zijn de extra kruiden die dit bier zijn aparte karakter geven. De toegift van zoethout en steranijs zorgen voor het meest complexe smaakpalet dat Vicaris in zijn gamma heeft.

Tip van Rik: de Vicaris Winter is enkel te verkrijgen van november tot maart, maar evolueert van smaak met het ouder worden. Doe nu al een voorraadje in voor je kerstfeest in 2022 en je zal aangenaam verrast zijn!

  1. Dobbel Palm

Meesterbrouwer Alfred Van Roy bracht in 1947 voor het eerst de Dobbel Palm op de markt als eindejaarsfeestbier om de 200ste verjaardag van de brouwerij te vieren. Het bier was zo succesvol dat hij er sindsdien een jaarlijkse traditie van maakte. Dobbel Palm is net zoals de ‘gewone’ Palm een amber bier van hoge gisting, maar wel met een meer uitgesproken mout- en hopkarakter. Je proeft toetsen van banaan en lichte karamelsmaken met een honingachtige malsheid. Fruitig en niet te zwaar (5,7% alc.).

Tip van Rik: degusteer dit eindejaarsbier in het Dobbel Palm bol glas dat rondheid en gemoedelijkheid uitstraalt.

  1. Feuillien Cuvée de Noël

Dit diep robijnrode kerstbier van de Henegouwse familiebrouwers van St. Feuillien heeft een opvallend stevige schuimkraag en intense aroma’s. De ronde en zachte smaak is het resultaat van de zorgvuldig geselecteerde moutsoorten en een lang verblijf in de koude kamer. De lichtjes bittere ondertoon brengt alle geuren en smaken mooi in harmonie. Een bijzonder degustatiebier (9% alc.) dat met veel vakmanschap gebrouwen wordt.

Tip van Rik: laat je verrassen en probeer zeker ook eens de andere St. Feuillien.

  1. Chimay Grande Reserve Edition 2021

Het is pas sinds 2015 dat de monniken van de Abdij Notre-Dame de Scourmont ieder jaar een nieuwe Chimay Grande Réserve brouwen. De Chimay Grande Réserve zijn edities van de blauwe Chimay die rijpen op eiken vaten, die hun specifieke smaak afgeven aan deze authentieke trappist. De nieuwste editie van 2021 is een rum editie met een uitzonderlijk complex smaakpalet. De toetsen van abrikoos, perzik, hazelnoot en amandelen gaan hand in hand met de rijke karamel- en chocoladesmaken van deze stevige klepper (10,5% alc.) in een meesterlijk samenspel met het verfijnde rum aroma.

Tip van Rik: wacht niet te lang om deze speciale editie te scoren want er komen amper 20.000 genummerde flessen op de markt!

 

Naast deze 4 toppers hebben we momenteel al een tiental andere kerstbieren op stock. Surf regelmatig naar onze webshop want dit assortiment zal de volgende weken alleen maar groeien of vraag advies in je favoriete Prik&Tik winkel.