De feesten zijn achter rug en achter de hoek komt februari al piepen. Yep, de maand van ‘Tournée Minérale’, de maand zonder alcohol. Maar dat hoeft echt geen straf te zijn. Onze brouwers hebben de voorbije jaren fors ingezet op hun technieken om geweldige alcoholvrije bieren te brouwen en de resultaten mogen gezien worden. ‘Pardon, mogen geproefd worden’, corrigeert Rik. Hij stelt jullie met plezier een paar topbieren zonder of met extreem weinig alcohol voor die in niets moeten onderdoen voor hun gealcoholiseerde broertjes en zusjes.

1. Cristal 0,0%

“Amai, dat smaakt”, horen we vaak en da’s geen toeval. Want de Cristal 0.0% wordt op precies dezelfde manier gebrouwen, met precies dezelfde ingrediënten als de klassieke Cristal. De alcohol wordt na het brouwproces voorzichtig geëlimineerd zodat je een échte Belgische pils krijgt met lokale ingrediënten en een fijnhoppig karakter, maar dan wel zonder alcohol. De perfecte goudgele dorstlesser voor de pilsliefhebber!

2. Corned Oaked 0,3%

Eerlijk is eerlijk, 100% alcoholvrij is deze Cornet Oaked niet, maar met slechts 0,3% alc. is dit zelfs voor de BOB van dienst een perfect degustatiebier. Alcoholvrij en oaked zijn twee begrippen die zelden hand in hand gaan, maar de brouwmeesters van Cornet zijn erin geslaagd om een topbier te creëren met een absoluut minimum aan alcohol. Deze Cornet wordt na het onttrekken van de alcohol een tweede keer ge-oaked met als resultaat een zacht en romig bier met tonen van vanille en hout zoals je het gewend bent van de Cornet Oaked, maar met slechts 0.3% alcohol.

3. Force Majeure Tripel

Geef toe, een alcoholvrije tripel dat klonk enkele jaren geleden als pure science fiction. Een tripel, dat moet toch stevig zijn met minimum 8% alc., nee? Maar voor de brouwers van Force Majeure is dit geen farce! Als eerste Belgische brouwerij focussen zij zich 100% op het brouwen van speciaalbieren zonder of met extreem weinig alcohol. Hun Tripel is er eentje met 0,4% alc. en dus net zoals de Cornet hierboven 100% BOB-proof. De Force Majeure Tripel is lichtzoet bij de aanzet, kruidig van karakter met een mooie ronde afdronk dankzij de combinatie van drie granen. Een Tripel met karakter maar wel zo goed als alcoholvrij. Een straf biertje!

 

Tip 1 van Rik: probeer zeker ook eens de Force Majeure Traditional Blond. Vol van smaak, met een frisse balans tussen bitter en hoppig en slechts 14 kcal per 100 ml. Goed voor de lijn!

Tip 2 van Rik: is je interesse in alcoholvrije en alcoholarme bieren gewekt? Bekijk dan zeker eens ons aanbod of vraag advies in je Prik&Tik winkel. Je zal verrast zijn door de kwantiteit en de kwaliteit van het gamma.