Echt chauvinistisch zijn wij Belgen niet, behalve als het over onze bieren gaat! Terecht trouwens want nergens ter wereld vind je zo’n gevarieerd aanbod van abdij- en streekbieren als hier in België. Maar de speciale bieren en craft beers zijn overal aan een razendsnelle opmars bezig. Rik neemt jullie dan ook graag mee op een reis rond de wereld in 10 bieren met daarin een aantal klassiekers maar ook enkele verrassingen. Let’s go!

 

Brouwerij La Trappe heeft in Nederland en daarbuiten zijn trappistenbieren op de kaart gezet en het moet gezegd worden: alle bieren uit het La Trappe gamma zijn stuk voor stuk echte toppers. Rik koos voor La Trappe Isid’Or, een amber bier dat in 2009 op de markt kwam ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan van Abdij O.L.V. van Koningshoeven. Een smaakvol eerbetoon aan broeder Isidorus, de aartsvader van La Trappe.

 

Een hele mond vol, dit Paulaner Naturtrub Hefe Weissbier, maar het is zonder twijfel de Duitse broer van onze Hoegaarden Blanche. Een sprankelend, mild en licht fruitig witbier op basis van gerst en tarwe dat nog steeds gebrouwen wordt volgens het Beierse Reinheitsgebot uit 1516. Bovendien bestaat er ook een alcoholvrije variant.

 

Alhoewel Denemarken geen reputatie heeft als bierland is hun Carlsberg pils wel een echte klepper met mondiale bekendheid. Een licht hoppige kwaliteitspils die gebrouwen wordt in Kopenhagen op een boogscheut afstand van de iconische zeemeermin.

 

De Britse ‘Bleke’ Pale Ales waren enkele decennia geleden nog razend populair hier in de lage landen. Deze Bass Pale Ale is voorlopig één van de laatste survivors maar Rik is er rotsvast van overtuigd dat deze amberbieren vroeg of laat een spectaculaire comeback zullen maken. Krachtig, volmondig en een pittige nasmaak. Wat wil je nog meer?

 

In Ierland kan en wil Rik niet langs de wereldberoemde Guinness kijken. Een diepdonkere stout met een roomachtige schuimkraag en een heel karakteristieke smaak met hints van koffie en donkere chocolade. Rik kiest voor Guinness uit blik omwille van het mysterieuze ‘bommetje’ dat er voor zorgt dat je Guinness thuis wel getapt lijkt in een Ierse pub! Wist je trouwens dat er ook een 0.0 versie is?

 

Hoeft het ons te verbazen dat er ook in het katholieke Italië trappist gebrouwen wordt, nee toch? Tre Fontane trappist is wel een ‘specialleke’. Deze kruidige, goudkleurige trappist met een uitgesproken licht fruitige smaak is verrijkt met eucalyptusaroma’s. Uniek, verrassend en vooral héél verfrissend.

 

En jawel hoor, ook in Oostenrijk wordt er trappist gebrouwen en wel door het enige trappistenklooster dat het land rijk is. Een bier met een intens diepbruine kleur dat sinds 2012 wordt gebrouwen in Stift Engelszell te Engelhartszell an der Donau. Een trappist met aangename moutaroma’s en een diepe, evenwichtig bittere afdronk. 

 

Deze San Miguel Especial is een goudgele lager met een frisse, licht bittere smaak. Een dorstlessend bier dat het niet alleen goed doet aan de Spaanse costa’s, want van alle Spaanse bieren is deze Especial het meest geëxporteerde. En BOB koopt hem gewoon alcoholvrij

 

In de USA hadden we natuurlijk ook de Spencer trappist kunnen kiezen, maar Rik gaat voluit voor deze Lagunitas omdat de IPA’s bijna op hun eentje gezorgd hebben voor een onwaarschijnlijke revival van de craft beers. Een hoppige IPA met toetsen van tropische citrus en een licht bittere afdronk. Brouwer Magee creëerde de perfecte balans tussen hop, citrus en karamel.

 

Eindigen doen we in Mexico met de meest populaire Corona-variant ter wereld. Een zachte pils die je zoals miljoenen liefhebbers overal ter wereld drinkt uit het flesje met een schijfje citroen in de hals. 


Tip van Rik: is je interesse voor onze buitenlandse bieren gewekt? Kijk dan zeker eens rond in onze webshop of vraag advies in je favoriete Prik&Tik winkel. Zij helpen je gegarandeerd om enkele verborgen parels te ontdekken!