Sofie's Beer Talk: Biertips voor die zomerse BBQ’s

Het is zomer, het seizoen van smakelijke BBQ’s en gezellige tuinfeestjes. Geen betere drank om erbij te serveren dan bier. Van een verfrissend zure oude geuze als aperitief tot een heerlijke tripel bij die lekkere gegrilde en traag geroosterde BBQ-gerechten, talloze combinaties zijn er mogelijk.

Food friendly
Als je op zoek bent naar een bier die bij de meeste bbq-gerechten zal passen, dan raad ik aan om voor een food friendly bier te gaan. Het gaat hier om bierstijlen die voor vele gerechten een goede partner zijn. Een mooi voorbeeld is een blond of een tripel. Afhankelijk van je eigen voorkeur kan je kiezen voor een tripel met zoetfruitige body en lage bitterheid (voorbeeld: Gouden Carolus Tripel) als eentje met een eerder strakke hopbitterheid en droogbitter karakter (voorbeeld: Guldenberg – Brouwerij De Ranke).

Vis, vlees of vegetarisch
Als je toppairings wil creëren, is het toch best om rekening te houden met wat je effectief op de bbq legt. Zo zal een papillote met zalm veel beter tot zijn recht komen bij bieren zonder zoetheid, zoals een bittere saison of friszure lambiek. Een varkensbrochette daarentegen heeft net deugd van wat zoetbitterheid of zoetheid in het bier en zal goed combineren bij een tripel of een donker bier.

Kruiden en sauzen
Naast het soort vlees, vis of groente wat de hoofdrol speelt in je gerecht, zijn de kruiding en/of sauzen ook belangrijk. Een leuk gehopte IPA zal bijvoorbeeld schitterend pairen bij gegrilde gamba’s met een mango-tomatensalsa. Maar diezelfde gegrilde gamba’s met knofloof en pastis zullen in een pairing met deze IPA net een wrange nasmaak opleveren.

 

BIEREN

Oude Geuze Tilquin – Geuzestekerij Tilquin – 7 %
De enige Waalse oude geuze is een echte topper. Pierre Tilquin gaat lambieken van Boon, Lindemans, Girardin en Cantillon mengen en laten rijpen in eikenhouten vaten. Na het bottelen hergist het bier ook nog eens 6 maanden op fles. Gemiddeld duurt het twee en half jaar om dit bier te maken. Geen wonder dat het bier zulke verfijnde en complex zure smaak heeft met aroma’s van citroen en groene appel.

BBQtip: gerookte mosselen op de BBQ met verse peterselie en crème fraîche

Tilquin Oude Geuze fles 75cl
Boon
€ 9,25

Online in voorraad

Tilquin Oude Geuze fles 37,5cl
Boon
€ 4,99

Online in voorraad

Goliath Tripel – Brasserie des Légendes – 9 %

Deze Waalse brouwerij vinden we terug in Ath. De regio staat bekend voor zijn reuzen, waaronder Goliath. Hun tripel is erg toegankelijk en mooi zoetbitter. Hier ontdek je een mooi samenspel tussen de mout en de hop. Zeer gebalanceerd geniet je hier een aangename volle smaak. Het is een echte allemansvriend die het goed doet bij de klassieke BBQ. 
BBQtip: gegrilde worst met spek omhuld

Goliath Tripel fles 33cl
Goliath
€ 1,66

Online in voorraad

Goliath Tripel fles 75cl
Goliath
€ 6,17

Online in voorraad

Moinette – Brasserie Dupont – 8,5 %

De meeste bieren van deze Henegouwse bieren zijn mooi gehopt. Met fijne en florale hoparoma’s in de neus verleidt het bier je gemakkelijk tot het nemen van die eerste slok. In de smaak proef je een aangename bitterheid die wordt gedragen door een ronde body. Afsluiten doet dit bier met een droogbittere afdronk.
BBQtip: rundsbrochette met groene paprika en rode ui

 

Oesterstout – De Scheldebrouwerij - 8,5 %
Het spreekt bijna tot de verbeelding, een bier die over oesterschelpen vloeit maar het is weldegelijk echt. Het zilte van de oesters blijft zeer subtiel. Het past perfect bij de lekkere koffiegebrandheid in het bier. Deze wordt aangevuld door aroma’s van donker fruit en donkere chocolade.
BBQtip: traag gegaard buikspek met hoisinsaus

Oesterstout fles 33cl
Scheldebrouwerij
€ 2,40

Online in voorraad

 

Prik&Tik is de bierspecialist bij uitstek, en een samenwerking met de internationaal erkende Master Beer Sommelier Sofie Vanrafelghem kon natuurlijk niet uitblijven.
Zo zal ze regelmatig te zien zijn op onze social media kanalen waar ze via (live) filmpjes en leerrijke blogs haar kennis zal delen. Welke lekkere, en vooral verrassende bieren je zal ontdekken? Daarvoor moet je onze Facebookpagina ‘Prik&Tik – Daar drinken we eentje op’ in de gaten houden!