De prachtige kleuren van de herfst kun je overal ontdekken. Op een wandeling door het bos, in de mode voor het herfstseizoen en in je bierglas! Van goudblond tot roodbruin en diep donker, het zijn de kleuren die je vaak ziet schitteren in bieren. En dan heb ik nog niet over hun aroma’s en smaken, deze combineren moeiteloos bij vele herfstgerechten. Van zuur tot zoet, van strak tot rond, van licht tot krachtig en volmondig, het is een zalig seizoen om aan foodpairing met bier te doen.

Liefmans Goudenband - 8 %
Dit bier is in vele opzichten een bijzonder oud bruin. Maandenlang rijpt het zoetzure bier op lagertanks in de kelders van de brouwerij. De melkzuurbacteriën zorgen ervoor dat het bier in die tijdsspanne sterk verzuurt. De geweldig complexe neus, waarin vooral de aroma’s van karamel, rozijnen en donkere balsamico opvallen, weet meteen te verleiden. In de smaak is vooral de balans tussen zoet en zuur erg geslaagd. Zijn fijn zoetzuur karakter zorgt ook voor een lange houdbaarheid. Kortom, het is een bier dat met de tijd mooi evolueert qua smaak.
Foodpairingtip: hertenbiefstuk met peer en Roquefort
Het zoetzure karakter van het bier vormt een geniale contrastpairing bij de Roquefort. Tegelijk matcht het qua aroma’s bij de peer en qua body bij de hertenbiefstuk.

Liefmans Goudenband fles 33cl
Liefmans
€ 2,16

Online in voorraad

 

Cornet - 8,5 %
De brouwers hebben twee jaren lang gewerkt aan dit volmondige blonde bier. Na de hoofdgisting worden houtschilfers toegevoegd, waarop het bier gedurende 1 à 2 weken rijpt. Een duidelijke vanilletoets komt naar voren doordat de brouwers voor Amerikaanse eik kozen. Daarnaast ontdek je ook een accent van toffee, het hout werd namelijk licht geroosterd. Bewust maakten ze het bier niet te bitter, want bitterheid in combinatie met hout geeft een wrang smakend bier. Het bier is een eerbetoon aan de man die tijdens de 17de eeuw de herbergier en brouwer van de Afspanning De Hoorn te Steenhuffel was.
Foodpairingtip: fazant met geroosterde wortelen en romige pastinaakcrème
Het bier is de perfecte partner voor dit gerecht met zijn volmondige smaak die de fazant en pastinaakcrème mooi aanvullen en zijn zachte zoete en fruitige tonen die matchen bij de wortelen.

Cornet Oaked fles 33cl
Cornet
€ 1,69

Online in voorraad

 

Tripel LeFort - 8,8 %
Dit bier werd op relatief korte tijd een echte publiekslieveling. Fruitige en kruidige tonen duiken op in de neus van deze tripel. Ze worden mooi opgetild door een zacht mondgevoel en de mooie body van dit volmondige bier. Mild zoet, aangenaam fruitig met een zeer lichte bitterheid krijg je met dit bier een evenwichtige tripel in je glas. De naam verwijst naar de voormalige brouwerij Brasserie LeFort, die toebehoorde aan Marguerite Vandamme, vrouw van de eerste Omer Vander Ghinste. In 1911 werden alle brouwactiviteiten overgebracht naar de brouwerij van haar echtgenoot.
Foodpairingtip: hazenrug met polenta en kastanjes
Hazenrug pair je bij de kastanjes.

Tripel LeFort fles 33cl
Lefort
€ 1,77

Online in voorraad

 

McChouffe - 8 %
Ook op de donkere versie van de Chouffe prijkt de gekende kabouter. Niet Marcel, maar Malcolm, zijn Schotse neef. Je herkent hem meteen aan zijn Schotse kilt. Dat is geen toeval, want de bierstijl is een scotch. Deze van oorsprong Schotse stijl wordt in Groot-Brittannië nu nog nauwelijks gebrouwen. Typisch voor dit type bier zijn de uitgesproken aroma’s van kandij en karamel. In de McChouffe worden deze omlijst door de accenten van de anijs, melkchocolade en zoethout. Een ideaal bier om bij op te warmen op een gezellige herfstavond.
Foodpairingtip: herfstschotel met pompoen, gehakt en noten
Het moutkarakter harmonieert op een leuke manier met de pompoen en de noten. Zijn accenten van donker fruit vullen de ronde smaken goed aan.

Mc Chouffe (Bruin) clip 4 x 33cl
Chouffe
€ 7,12

Online in voorraad

 

Stouterik - 4,5%
De Brusselse brouwers Yvan De Baets en Bernard Leboucq van Brasserie de la Senne ontwikkelden een mooi gamma bieren. Kenmerkend daarbij is dat verschillende van hun creaties niet zwaarder zijn qua alcoholpercentage dan een gewoon pintje, maar je een veelvoud aan bijzondere smaken bieden. Met zijn 4,5 % leunt hun recept sterk aan bij de oorspronkelijke Ierse en Britse stouts. Je ontdekt een uitgesproken koffiekarakter en een droog bier.
Foodpairingtip: geroosterde aubergine met fèta, tomaat en pijnboompitten
Je krijgt een interessante ontmoeting tussen de geroosterde smaken van de mout en de aubergine, terwijl de bitterheid het zoute van de fèta mooi opzij duwt.

Stouterik fles 33cl
Stouterik
€ 2,06

Online in voorraad

 

Bush Caractère - 12 %
Deze klassieker kenden we in Vlaanderen vooral als ‘het zwaarste bier van België’. Niet alleen klopt deze stelling al lang niet meer, het bier is zo veel meer dan dat. Dit bier wordt al gebrouwen sinds 1933 en was daardoor één van de eerste populaire gerstewijnen. De mouten spelen een belangrijke rol en geven het bier zijn krachtige smaken van karamel, brood, noten en vanille. Aangevuld met de aroma’s van gedroogd fruit en banaan gecreëerd door de huisgist krijg je een delicieus bier in je glas.
Foodpairingtip: camembert uit de oven met honing, walnoten en tijm
Deze gerstewijn biedt met zijn krachtig moutkarakter en zoete, volmondige smaak het nodige tegengewicht bij de heerlijke camembert.

Bush Caractère fles 33cl
Bush
€ 2,03

Online in voorraad

 



Prik&Tik is de bierspecialist bij uitstek, en een samenwerking met de internationaal erkende Master Beer Sommelier Sofie Vanrafelghem kon natuurlijk niet uitblijven.
Zo zal ze regelmatig te zien zijn op onze social media kanalen waar ze via (live) filmpjes en leerrijke blogs haar kennis zal delen.
Welke lekkere, en vooral verrassende bieren je zal ontdekken? Daarvoor moet je onze Facebookpagina ‘Prik&Tik – Daar drinken we eentje op’ in de gaten houden!