Trappisten zijn monniken die een eenvoudig leven leiden, waarin bidden en werken centraal staan. Ze maken ambachtelijke producten zoals bier om te voorzien in hun levensonderhoud en sociale doelen te steunen. Hun bieren zijn enorm geliefd, niet alleen in België maar over heel de wereld. Wat is nu het geheim van deze trappistbieren? Tijd om ze eens van dichterbij te bekijken.

Hoeveel bestaan er?

Als bierland hoeft het niet te verwonderen dat we de meeste trappistbrouwerijen herbergen. Daar kan wel eens verandering in komen, want in de voorbije jaren zijn er  trappistabdijen in verschillende landen gestart met de productie van bier. Zo heeft Italië met Tre Fontane nu zijn eigen trappist, en lanceerde de Britse abdij Mount Saint-Bernard te Engeland in 2018 hun Tynt Meadow. In totaal bestaan er nu elf officiële trappistbrouwerijen.

Hoe herken je een trappist?

Een trappist is een abdijbier, maar niet elk abdijbier is een trappist. Om als een trappist erkend te worden en het officiële ‘Authentic Trappist Logo’ op je etiketten te mogen plaatsen, moeten de bieren aan enkele criteria voldoen. Enkel de Internationale Vereniging Trappist (IVT) kan het logo toekennen. De IVT werd in het leven geroepen door de trappistenabdijen- en kloosters om het label ‘trappist’ te beschermen. Zo moet een trappist altijd binnen de muren van een abdij gebrouwen worden, door of onder supervisie van monniken. Pure winst mag nooit het doel zijn. Alle inkomsten gaan naar het levensonderhoud van de monniken en de abdij. Als er toch winst overblijft, dan moet deze gedoneerd worden aan liefdadigheid.

Wie zijn ze?

Wanneer we aan Trappisten denken, denken we in de eerste plaats aan bier. Achter het bier tref je een kloosterorde met een lange geschiedenis en traditie. De Trappisten zijn eigenlijk Cisterciënzers van de Strikte Observatie. De Cisterciënzersorde haalt zijn inspiratie uit het leven en werk van St. Benedictus. Bier brouwen en winst maken zijn niet de doelen van de trappistengemeenschap. Deze monniken kiezen zeer bewust voor een leven van werk en stilte. Het is hen toegelaten om een streekproduct te vervaardigen en verkopen om in hun eigen onderhoud te voorzien en aan liefdadigheid te doen. Daar stopt het ook. De monniken brouwen om te leven, niet omgekeerd.

 

Westmalle Tripel - Abdij der Trappisten Westmalle - 9,5 %
De allereerste tripel is nog steeds de globale referentie voor de bierstijl. Al 65 jaar is het recept van Westmalle Tripel onveranderd gebleven. Het goudblonde bier is wereldklasse. In deze tripel vind je de perfecte balans tussen gist en hop, fruitigheid en bitterheid. Westmalle krijgt zijn kenmerkende smaak in de eerste plaats door de eigen gist. Als je met je neus boven het fijne witte schuim hangt, merk je duidelijk het aroma van (rijpe) banaan. Je proeft een zeer volmondig fruitig bier dat zoet aanzet, waar de bitterheid ook opduikt en afsluit in de afdronk. Er wordt immers een stevige dosis hop toegevoegd tijdens het brouwen.

Westmalle Tripel fles 33cl
Belgisch product
Westmalle
€ 1,72

Online in voorraad

Westmalle Tripel 4 x 33cl
Belgisch product
Westmalle
€ 6,88

Online in voorraad

Orval - Abdij Notre-Dame d’Orval - 6,2 %
Verborgen in de Gaume ligt de gouden vallei van een legendarische trappist, een bier dat al sinds 1931 gebrouwen wordt. Orval is een bijzonder amberkleurig bier. Zeer jong valt vooral de hopfrisse neus en droge bitterheid op. Vanaf 6 maanden krijgt het bier een meer complex karakter en ontdek je een zacht zure toets in de smaak, dankzij de hergisting op fles met wilde gisten. Leuk weetje is dat het de enige trappistbrouwerij ter wereld is die door een vrouw geleid wordt. Anne-Françoise Pypaert nam in 2013 de roerstok over van brouwmeester Jean-Marie Rock.

Rochefort 8 – Abdij de Notre-Dame de Saint-Rémy – 9,2 %
Hun donkere bieren zijn wereldklasse. Dat hebben ze te danken aan het vakmanschap van brouwmeester Gumer Santos. Een geboren Rochefortenaar die tijdens zijn studies vaak in hun gastenverblijf verbleef en nadat hij afstudeerde mocht starten in de brouwerij. De Rochefort 8 zag in 1954 het levenslicht als kerstbier en sloeg zo aan dat hij vast in het gamma kwam. In de neus ontdek je leuke fruitige gisttoetsen van peer, amandel, banaan en rozijnen. Daarna duiken ook mouttonen van karamel en chocolade op. Wat volgt is nog meer indrukwekkend, een krachtige smaak met een mooie zoete body en een lange afdronk.

Rochefort 8° fles 33cl
Belgisch product
Rochefort
€ 2,13

Online in voorraad

Chimay Bleue – Abdij de Notre-Dame de Scourmont – 9 %
Eén van de meest geliefde donkere trappisten van ons land werd oorspronkelijk als kerstbier gelanceerd. Bijzonder is dat de grootse abdijbrouwerij als liefdadigheid ervoor koos om in hun streek - waar je een hoge graad van werkloosheid hebt – zo veel mogelijk mensen aan een job te helpen in de brouwerij. Het donkerbruine bier heeft een prachtig moutkarakter. De aroma’s van koffie, donkere chocolade en gedroogd fruit worden gedragen door een stevige body en een zoete ondertoon.

Chimay 9 Blauw fles 33cl
Belgisch product
Chimay
€ 2,15

Online in voorraad


Gegrorius - Abdij Stift Engelszell - 9,7 %

Sinds 2012 brouwen de monniken in het dorpje Engelhartszell aan de Donau verschillende bieren. Ze worden telkens vernoemd naar voormalige abten van de abdij. Ondertussen bestaat hun gamma uit drie bieren: Gregorius, Benno en Nivard. Dit donker trappistenbier heeft een vrij complex karakter. Door het hoge alcoholpercentage krijg je aan de ene kant een duidelijke zoetheid met accenten van peer, rozijnen en koffie en aan de andere kant proef je de bitterheid dankzij de hop uit de regio van Mühl. Het bier is een eerbetoon aan Dom Gregorius Eisvogel, hij stond 25 jaar aan het roer van de abdij Stift Engelszell.

Tre Fontane - Abdij Tre Fontane - 8,5 %.
De Trappisten van de Abdij Tre Fontane begonnen in 1870 met het aanplanten van eucalyptus. Dat gebruiken ze onder andere voor hun digestief Eucaliptino, en sinds 2015 brouwen ze er bier mee. Sinds 2015 werd hun trappistbier Tre Fontane officieel erkend. Deze uit Rome afkomstige trappist heeft een bijzondere smaak. Je proeft een milde zoetheid en een uitgesproken kruidigheid. Deze heeft het bier te danken aan de eucalyptus dat erin verwerkt werd.

 

Prik&Tik is de bierspecialist bij uitstek, en een samenwerking met de internationaal erkende Master Beer Sommelier Sofie Vanrafelghem kon natuurlijk niet uitblijven.
Zo zal ze regelmatig te zien zijn op onze social media kanalen waar ze via (live) filmpjes en leerrijke blogs haar kennis zal delen.
Welke lekkere, en vooral verrassende bieren je zal ontdekken? Daarvoor moet je onze Facebookpagina ‘Prik&Tik – Daar drinken we eentje op’ in de gaten houden!