Sofie's Beer Talk: Vrouwen aan de roerstok

Bier, een mannendrank? Dat klopt alvast niet als je de biergeschiedenis erop naslaat. De waarheid is dat vrouwen al bier brouwen sinds mensengeheugenis. Ook nu in België kennen we verschillende vrouwelijke brouwers en uit hun brouwketels vloeien bieren die erg gesmaakt worden.

De rol van vrouwen in onze biergeschiedenis is zelfs vrij groot. Denk maar aan het oudste geschreven bierdocument: de hymne aan de oud-Sumerische godin Ninkasi. Een heus bierrecept dat gebrouwen werd door haar priesteressen om haar te eren. Of kijk naar de Vikingen waar het vooral de vrouwen waren die brouwden, en in de middeleeuwen behoorde brouwen gewoonweg tot de huishoudelijke taken van de vrouw. Nu kennen we vooral monniken die brouwen, maar zusters en begijnen brouwden evenzeer bier. De twaalfde-eeuwse abdis Hildegard Von Bingen brak bijvoorbeeld een lans voor het gebruik van hop in bier.

De laatste decennia nemen meer en meer vrouwen opnieuw de roerstok ter hand. Daarom zet ik ze naar aanleiding van Internationale Vrouwendag graag in de kijker.

Maredret Monasterium Altus – Abdij van Maredret – John Martin – 6,8 %

Enkele jaren geleden ontwikkelde brouwer Thomas Vandelanotte samen de zusters van de Waalse abdij van Maredret de bieren Maredret Triplus en de Maredret Altus. Een deel van de royalty’s vloeit naar hen, zodat ze in hun levensonderhoud en dat van de abdij kunnen voorzien. Deze zusters volgen de leer van de Duitse Benedictijnse abdis Hildegard van Bingen. Om die reden vinden ze het erg belangrijk dat er met kruiden en spelt gebrouwen werd en dat proef je. In de neus merk je de kruidnagel en jeneverbessen meteen op. De volle smaak tilt ze op met een licht zoete body. Leuk weetje is dat het label ontwikkeld werd door Stéphanie Martin, de dochter van de CEO Anthony Martin.

Orval – Abdij de Notre-Dame d’Orval – 6,2 %

In deze abdij nam brouwingenieur Anne-Françoise Pypaert in 2013 de roerstok over van brouwmeester Jean-Marie Rock. Dat maakte van haar de eerste - en nog steeds - enige trappistbrouwmeesteres van de wereld. Orval is een complex, droog bitter bier met fijne zure toets, dankzij de hoppen en de twee soorten gist. Deze trappist was het eerste Belgische brett bier, wat betekent dat brettanomyces (wilde gisten) gebruikt worden in de hergisting van het bier op fles. Dat is meteen ook de reden waarom je Orval met gemak vijf jaren kunt bewaren, in tegenstelling tot de meeste droogbittere bieren.

Arend Tripel – Brouwerij De Ryck – 8 %

De familie De Ryck brouwt al meer dan 135 jaar in het hart van de Vlaamse Ardennen. Moeder en meesterbrouwer An De Ryck nam als vierde generatie de roerstok over van haar vader. Samen met haar dochter Miek en zoon Bram lanceerde ze het ondertussen zeer geliefde Arendgamma. De Arend Tripel heeft een leuke gistfruistige body met een droogbittere afdronk. Met zijn frisse hoparoma’s verleidt het bier reeds in de neus tot het nemen van die eerste slok. Daarna ontdek je de mooie body en volmondige smaak van deze tripel, die het perfecte evenwicht behoudt tussen een lichte moutzoetheid en aangename bitterheid.

Liefmans Goudenband – Brouwerij Liefmans – Duvel Moortgat – 8 %
Het bier draagt letterlijk de handtekening van Rosa Merckx, de eerste vrouwelijke brouwmeester van België. In de jaren ’50, toen enkel mannen brouwden, hanteerde zij als enige vrouw de roerstok. Ze startte als secretaresse, maar klom op tot brouwmeester. Dit bijzonder oud bruin rijpt 4 tot 12 maanden, en soms langer, op lagertanks in de kelders van de brouwerij. De melkzuurbacteriën zorgen ervoor dat het bier in die tijdsspanne sterk verzuurt. De geweldig complexe neus waarin vooral de aroma’s van karamel, rozijnen en donkere balsamico opvallen weet meteen te verleiden. In de smaak is vooral de balans tussen zoet en zuur delicieus.


Dinsdag 5 maart opende Sofie Vanrafelghem opnieuw de deuren van ons Prik&Tik-Café. Naar aanleiding van Internationale Vrouwendag (8 maart) bespreekt Sofie bovenstaande bieren aan de hand van vrouwelijke brouwers of vrouwelijke biericonen. Heb je deze Facebook Lives gemist? Je kan de uitzending hier terugkijken.