Bier drinken we niet alleen met verstand, ook in de keuken is het een perfecte smaakmaker. Goed stoofvlees bijvoorbeeld maak je niet zonder bier. De herfst is het seizoen bij uitstek om een lekker stukje wild op tafel te brengen en daarom kiezen we deze maand voor een stoofpotje van ree met Chimay Blauw. Wild is altijd wat sterker van smaak en daarom kozen we voor een stevige trappist. Blauwe Chimay is een donker bier met een krachtig aroma en een complexe smaak die met de jaren beter wordt. Het bier heeft een geur van fijne kruiden. De afdronk is relatief droog met een toets van karamel. Perfect voor onze saus.

PrikenTik Streekbieren - Stoofvlees Chimay

Wat heb je nodig voor 4 personen?

800 gram stoofvlees van ree of hert
2  uien fijngesneden
1 klontje boter
1 fles (33cl) Chimay Blauw
4 blaadjes laurier
1 eetlepel jeneverbessen
4  boterhammen zonder korst, besmeerd met mosterd
 peper en zout

Hoe maak je het?

  1. Smelt het klontje boter in een ruime stoofpot. Fruit de fijngesneden ui en voeg vervolgens het vlees toe. Schroei de stukken vlees kort maar krachtig aan en voeg een snuifje peper en zout toe. Roer goed.
  2. Draai het vuur wat zachter eenmaal het vlees licht gebruind is. Voeg het flesje Chimay Blauw, de blaadjes laurier en de jeneverbessen toe. Laat ruim een half uur pruttelen op een zacht vuur.
  3. Na een dik half uur pruttelen, zou het bier grotendeels opgenomen moeten zijn door het vlees. Om van het overige vocht de typische stoofvleessaus te maken, leg je de met mosterd besmeerde boterhammen bovenop het vlees. Sluit het deksel en laat opnieuw een half uurtje stoven op een zacht vuur.
  4. Controleer geregeld en voeg indien nodig wat wildfond toe om het vlees van voldoende jus te blijven voorzien. Eenmaal de boterhammen wak beginnen te worden, kan je deze rustig onder het vlees roeren.
  5. Werk af door finaal te kruiden met peper en zout. Indien het stoofvlees onvoldoende ingedikt zou zijn, kan je nog een eetlepel gezeefde bloem in een glas water doen en toevoegen. Roer goed en laat in dat geval nog zeker even pruttelen zodat de bloemsmaak verdwijnt.
  6. Haal de laurierblaadjes en eventueel ook de jeneverbesjes uit de stoverij. Serveer met verse frietjes of kroketjes, een knapperige salade van seizoensgroenten en een glas Chimay Blauw of een stevige rode wijn zoals onze Les Bories Blanques Merlot, een heel lekkere Vin de Pays d’Oc

Tip

Maak je stoverij de dag voordien. Na een nachtje trekken zullen alle smaken nog beter tot hun recht komen.