Amber bieren hebben eigenlijk maar één zaak echt gemeen: hun kleur. Amber bier komt aan die mooie kleur door het gebruik van bleke moutsoorten, het zogenaamde “special B” mout. Een gedeelte van het gerst wordt wat zwaarder gebrand en dit zorgt ervoor dat de suikers in het graan lichtjes karamelliseren. Het bier kleurt mee en de granen geven een kruidige, karamelachtige smaak aan het  bier. Amber bieren zijn heel zelden echt zoet. Lichtjes bitter en hoppig is de norm. Maar verder zijn er amber bieren naar ieders smaak. Van vederlicht tot héél stevig.

Rik grasduinde door het Prik&Tik gamma en selecteerde voor jullie 3 klassiekers, 1 nieuwkomer en 1 héél stevige klepper.

 1. Palm

Moeten we hem nog voorstellen deze stamvader van de Belgische amber bieren? Een fris amber bier van hoge gisting met een aangenaam bittertje in de smaak. Met zijn 5.2% alc. een vlotte doordrinker.

Tip van Rik: Ben je fan van Palm? Proef dan zeker ook eens de Palm Session Ipa. Een heel verfrissend licht (3.5% alc.) amberbier met met licht bittere citrus hoptoetsen dankzij de dry hopping met Simcoe hop.

 1. Kwak bier

Dit historische bier uit de tijd van Napoleon is een creatie van wijlen Pauwel Kwak, brouwer en eigenaar van herberg ‘De Hoorn’ in Dendermonde. Kwak is vooral bekend door zijn heel speciale kwakglas met houten houder. Laat je niet verrassen door de 8.4% alc. en het bier dat plots als een waterval door de vernauwing kwakt.

 1. Kwak fles 33cl
  Kwak fles 33cl
  € 1,57
  Meer informatie

 1. Gouden Carolus Ambrio

Deze Gouden Carolus Ambrio wordt ambachtelijk gebrouwen op basis van het eeuwenoude recept van de Mechelschen Bruynen. Het oorspronkelijke recept dateert uit 1421, maar de huidige versie is iets zwaarder dan vroeger en wat fijner gehopt. Deze amberkleurige klassieker combineert de volmondigheid van bruine bieren met de frisheid van blonde bieren. Een echte topper!

 1. Bittere Bloemen

Deze nieuwkomer in het gezelschap is een creatie van Tom, Tom en Kevin, de drie brouwmeesters van Vleesmeester Brewery met een passie voor craft beers. Hun Bittere Bloemen is een hedendaags, niet te zwaar (6% alc.) amber bier met een uitzonderlijk lang nazinderende bittere afdronk dankzij de Cascade en Citra hop.

 1. Bush Caractère

Deze Bush Caractère is het amber paradepaardje van Brasserie Dubuisson. De ‘Ambrée’ zoals het bier ook wel genoemd wordt, is een gefilterd hogegistingsbier op basis van mout, hop, natuurlijke suiker, water uit de ondergrond van de brouwerij en de exclusieve huisgist die al sinds 80 jaar wordt opgekweekt. Met 12% alc. een héél stevige klepper!

 1. Bush Caractère fles 33cl
  Bush Caractère fles 33cl
  € 1,87
  Tijdelijk niet op voorraad
  Meer informatie