Lust je al eens graag een biertje of ben je gefascineerd door het brouwproces? Misschien ben je een echte ervaringsdeskundige en besluipt je wel eens de zin om er nog meer van te kennen? Dan is een opleiding zythologie wellicht iets voor jou!

Het woord ‘Zythologie’ is een samenstelling van het Griekse zythos, wat bier betekent, en logos of ‘de studie van’. Een zytholoog is bijgevolg een bierkenner of biersommelier. De woorden worden wel eens door elkaar gebruikt, maar aangezien ze toch dezelfde betekenis hebben, is dit niet zo erg. Een echte zytholoog is een bierliefhebber én kenner in hart en nieren! Hij weet alles over het brouwen van bier, kent de verschillende bierstijlen, kan haarfijn de smaak van een bier analyseren en beschrijven, weet hoe het moet getapt of geschonken worden en kan je adviseren over food & beer pairing. Een hele boterham dus.

  

PrikenTik - Streekbieren - Zythologie1

 

 

Van bierliefhebber tot bierexpert

Zytholoog en biersommelier zijn in België geen beschermde titels, maar meer en meer vormingscentra bieden wel heel degelijke opleidingen aan.

Heb je weinig tijd? Dan kan je bij het Centrum Voor Avondonderwijs (CVO) een prima introductie volgen in vijf sessies van drie uur. Wedden dat je na deze opleiding je vrienden zal kunnen verrassen met je nieuw verworven bierexpertise?

Wil je er echt voor gaan en heb je professionele ambities? Dan kan je bij Syntra een volwaardige opleiding volgen in vijftig sessies van telkens vier uur. De cursus is opgesplitst in algemene bierkennis, toegepaste bierkennis en bierdegustatie. Na deze pittige training ben je niet alleen klaar om je vrienden te verbluffen met je kennis, maar ben je goed gewapend voor een loopbaan als biersommelier in de horeca of adviseur in de betere drankenhandel. Waarom niet in een Prik&Tik-winkel bijvoorbeeld?

Wijn of bier?

Een van de boeiendste en tegelijkertijd moeilijkste onderdelen van de opleiding is het luik ‘Bier en gastronomie’, ook wel food pairing genoemd. Zelfs topchefs, zoals Peter Goossens en Sergio Herman, zijn overtuigde adepten van de combinatie van topgerechten met bier in plaats van wijn en schakelden externe biersommeliers in om hun combinaties te verfijnen. Bij kaas bijvoorbeeld serveert Peter Goossens bij voorkeur bier en niet de meer voor de hand liggende combi met wijn. Een goed idee voor je eigen kaas- en bieravond!

Het ‘ABC’ van de food & beer pairing

Hoe begin je eigenlijk aan die zoektocht van het juiste bier bij het juiste gerecht of het juiste gerecht bij het juiste bier? De zogenaamde ABC-methode is een goede leidraad om geslaagde persoonlijke combinaties samen te stellen.

‘A’ staat in deze methode voor accentueren, een smaak versterken met een gelijkaardige smaak. Zo combineer je bijvoorbeeld een chocoladedessert als een moelleux of een chocolademousse op basis van donkere chocolade met een donker bitterzoet bier.

PrikenTik - Streekbieren - Dame Blanche

Onze suggestie: een klassieke dame blanche met warme chocoladesaus en daarbij een Barista Chocolate Quad van Brouwerij van Honsebrouck. Hemels!

‘B’ staat voor het maken van een bruggetje tussen de smaak van het gerecht en het bier. Zo kan je de zilte smaak van vers gepelde garnalen of garnaalkroketten optillen door er een frisse oude kriek  bij te serveren. De lichtjes zure en fruitige toetsen van de geuze zullen de smaak van het goud van de Noordzee nog beter tot zijn recht doen komen. Een ander goed voorbeeld is de combinatie van een klassieke pot mosselen met witbier. De citrustoetsen van het witbier pimpen de smaak van je mosselen.

PrikenTik - Streekbieren - garnalen

PrikenTik - Streekbieren - Mosselen


‘C’ tenslotte staat voor contrasteren. Hier breng je twee tegengestelde smaken samen tot een verrassend nieuw geheel. Dit is zonder twijfel de moeilijkste pairingtechniek, maar als het lukt is de voldoening des te groter.

Onze suggestie: een scherpe, zoute schimmelkaas zoals Achelse Blauwe of Roquefort combineren met een fruitbier zoals een Chouffe Cherry. Een verrassende en stijlvolle afsluiter van de maaltijd!

PrikenTik - Streekbieren - Kazen