Elk seizoen heeft zo zijn charmes! Maar als de temperaturen stijgen, de dagen lang zijn en de terrasjes vol zitten, dan begint het bij bierliefhebbers altijd extra te kriebelen. Het is de perfecte gelegenheid voor een heerlijk blond biertje, een Belgisch Witbiertje, een zure Lambiek of misschien toch wel een heerlijke Geuze. Vooral Witbier is tijdens de zomerdagen razend populair.

Koel of warm

Tijdens warme dagen op een zonnig terras is iedereen op zoek naar wat verkoeling. Instinctief kiezen we dan voor dranken met een bitter, zuur of zout karakter. Maar eerlijk is eerlijk, het verkoelende effect van het drinken van een heel koud, hopbitter of zuur bier is slechts van korte duur. Om je lichaam te verkoelen kun je eigenlijk beter kiezen voor een lekkere warme drank of een kruidig gerecht. Alleen, in de praktijk voelt warm eten en drinken op een warme dag niet prettig. Daarom kiezen we toch gewoon voor dat extra koude Belgische Witbier of een heerlijke verfrissende Geuze. Dat blijft genieten!

Belgisch Witbier

Het Belgische Witbier is ontstaan in de Middeleeuwen. In deze tijd werd er al ontzettend veel Belgisch Witbier gedronken. Door de populariteit van andere bierstijlen en de komst van pils verdween het echter voor lange tijd van de markt. Pierre Celis heeft de stijl in de jaren ’60 weer nieuw leven ingeblazen. Hij ontwikkelde het Hoegaarden bier. Dit originele Belgische Witbier bestaat deels uit ongemoute tarwe en deels uit pilsmout. Als er gebruik wordt gemaakt van ongemoute granen, dan is het graan verder niet bewerkt door verhitting. Doordat het onbewerkt is, zorg het samen met de eiwitten in de tarwe voor troebelheid in het bier.

Naast het graan wordt aan Hoegaarden koriander en sinaasappelschillen toegevoegd. Dit geeft het bier een extra fris karakter. De kruidigheid zorgt voor een frisse, prikkelende smaak. Tot op de dag van vandaag wordt Hoegaarden nog op dezelfde manier gebrouwen. Het is een internationaal erkende Belgische bierstijl. De smaak van Hoegaarden is nog steeds wereldwijd een inspiratiebron voor honderden brouwers. Het citruskarakter en het tarwezuurtje geven bij hoge temperaturen een verfrissend effect, waardoor het lichaam minder hard hoeft te werken. Dit is nog eens een win-win situatie!

Zuur is de trend

De Zennevallei in de provincie Vlaams-Brabant staat wereldwijd bekend om de herkomst van zure bieren zoals Lambiek en Geuze. Deze zure bieren zijn nog altijd bezig aan een opmars.

De unieke gistcultuur in de foeders zorgen voor een rijping van het bier, dat nergens anders ter wereld is na te maken. Vooral omdat de luchtsamenstelling nooit hetzelfde kan zijn zoals in deze prachtige regio, zeker tijdens de warme dagen staan je zintuigen er helemaal voor open om geprikkeld te worden en bijvoorbeeld zure smaken te omarmen. De smaken van Lambieken en Geuzes zijn heel divers. Ze variëren van appel, kaas, kruidig, fruitig tot azijnzuur. Het is bijzonder om te ervaren hoeveel smaken er achter deze bierstijl schuilgaan.

De zon in je glas

Om de frisse aroma’s en smaken goed te kunnen proeven schenk je Geuzes, Lambieken en witbieren in lange rechte glazen uit, het liefst in een dik glas. Dat zorgt ervoor dat het bier zo lang mogelijk koud blijft, waardoor je zo lang mogelijk kunt rekenen op het verfrissende effect. Wist je dat je deze bieren ook goed kunt combineren met bepaalde gerechten? Denk bijvoorbeeld aan salades of lichte gerechten met vis of kip. Maar ook romige kazen en vette vis zoals paling zijn een perfecte combinatie met Geuze of Lambiek. Het zuur neutraliseert het vet en maakt plaats voor een intense kaas- of visbeleving.

Gebruik je creativiteit en combineer bier met producten van het seizoen. Proef bijvoorbeeld asperges met een heerlijk witbiertje of ga eens voor een Geuze gecombineerd met een salade met een vinaigrette; het is een ware smaaksensatie!


Ontdek onze favoriete zomerbieren!

© Fiona de Lange en Yvonne van Houtum voor ' De Keuze van de Brouwer'