Is alcoholvrije wijn wel échte wijn? 

Tot voor kort hadden alcoholvrije wijnen nog een slechte reputatie. Veredeld druivensap, luidde het oordeel. Maar dankzij nieuwe technieken zijn deze wijnen ondertussen aan een stevige opmars bezig. Het aanbod in zowel rood, wit, rosé als bubbels is geëxplodeerd. Zo kan iedere wijnliefhebber mits wat zoekwerk iets vinden wat hij lekker vindt. Zelfs de professionele criticasters zijn nu milder en positiever in hun oordeel. We gaan dieper in op het productieproces van alcoholvrije wijn en bekijken het assortiment van de Prik&Tik-webshop.

PrikenTik wijnstreken - alcoholvrije wijn 1

Wat is alcoholvrije wijn precies?

Laten we eerst enkele misvattingen de wereld uit helpen. Alcoholvrije wijn is wel degelijk wijn. Het basisproduct is altijd een echte wijn, mét alcohol, waaruit de producent de alcohol later verwijdert. Het is dus absoluut geen druivensap dat door toevoeging van smaakstoffen op wijn lijkt.

Maar opgelet, alcoholvrije wijn is in de meeste gevallen niet 100% alcoholvrij. Volgens de wet mag alcoholvrije wijn tot 0,5% alcohol bevatten. Die minimale hoeveelheid wordt heel snel door ons lichaam verwerkt en creëert geen probleem om bv. nuchter met de wagen te rijden. Als je absoluut geen alcohol mag of wil drinken, kijk je dus best naar de details op het etiket.

Hoe wordt alcoholvrije wijn nu gevinifieerd?

PrikenTik wijnstreken - alcoholvrije wijn 2

Alcoholvrije wijn begint zijn leven zoals elke andere wijn. Druiven worden geperst en gisten zetten de suikers om in alcohol. De alcohol wordt pas nadien uit de wijn gehaald.

Tot enkele jaren geleden werd de wijn bij hoge temperaturen gefilterd om de alcohol aan de wijn te onttrekken. Maar zo filterde men meteen ook belangrijke smaakstoffen weg zodat het eindproduct flets en dikwijls zelfs ronduit onaangenaam smaakte.

Vandaag werken de wijnbouwers met vacuümtechnieken. De wijncuves worden vacuüm getrokken en door de lage druk verdampt de alcohol bij een temperatuur van ongeveer 28°C. Zo blijft de wijn intact, inclusief de smaak. Dit proces levert veel betere alcoholvrije wijnen op dan voordien en de techniek wordt nog steeds verder geperfectioneerd. De algemene verwachting is dat alcoholvrije wijnen de komende jaren alleen maar beter en smaakvoller zullen worden, net zoals dat met alcoholvrije bieren is gebeurd.

Lukt het ook met bubbelwijn?

Alcoholvrije schuimwijnen slagen er het beste in om de smaak van hun alcoholhoudende broers te benaderen. Nadat de wijn alcoholvrij gemaakt is, voegen de producenten koolzuurgas toe en deze bubbels geven extra balans aan de smaak, waardoor het eindproduct heel volwassen overkomt.

Proef je een verschil met gewone wijn?

Alcoholvrije wijn heeft dan wel dezelfde oorsprong als gewone wijn, maar door het ontbreken van alcohol is er een duidelijk smaakverschil. De alcohol zorgt voor een volle smaak en brengt zoet en zuur in balans.

Een terugkerend punt van kritiek op alcoholvrije wijnen is dat ze te zoet zijn en dat heeft een dubbele oorzaak. Ze bevatten vaak meer suikers dan gemiddeld en door het ontbreken van de alcohol overheersen de zoete smaken.

Alcoholvrije wijnen hebben vandaag zeker hun eigen specifieke kwaliteiten. Ze zijn licht, fruitig en heel toegankelijk. Een extra pluspunt is dat ze minder calorieën bevatten dan  ‘gewone’ wijnen.  Niet verwonderlijk dus dat ze een steeds groter publiek aanspreken.

Welke alcoholvrije wijnen vind je bij Prik&Tik?

Op het moment dat we dit artikel tikken hebben we al zestien alcoholvrije wijnen in ons online aanbod. Een mooi gamma! En je weet het, ‘the proof of the pudding is in the eating’. Doe zelf de test en laat je verrassen door hun smaakpalet.  

ROOD: Vintense Cabernet Sauvignon

Dankzij de rijke druiven heeft deze cabernet sauvignon ook zonder alcohol veel smaak. Vol in de mond en licht bitter in de afdronk is dit één van de smaakvolste alcoholvrije wijnen die je kan vinden. Probeer hem zeker eens bij je vleesgerechten.

ROSE: Light House Rosé

De roséwijn van Light House is een mengeling van verschillende Spaanse en Italiaanse druiven die in Duitsland tot een mooi gebalanceerde blend worden samengesteld. Een fris en fruitig wijntje met een aangename lichtroze kleur dat je zeker kan drinken als aperitief.

WIT: Vintense Chardonnay

Deze chardonnay is een lichte, friszure wijn. Een prima begeleider van visgerechten, zeevruchten en gerechten met wit vlees.

BUBBELS: Freixenet Legero

Als één van de grootste cavahuizen ter wereld zich waagt aan het alcoholvrije segment, dan weet je hoe laat het is. Voor de lancering heeft Freixenet twee jaar lang onderzoeken en tests uitgevoerd om een zo goed mogelijke wijn op de markt te brengen. Het resultaat mag er zeker wezen! De Legero is een heel frisse en fruitige schuimwijn met veel fijne bubbels.