Alleen maar rozeschijn met rosé wijn!

Ah, de lente, een seizoen dat ons uitnodigt om het leven door een roze bril te zien, letterlijk en figuurlijk. Is er iets dat meer synoniem staat voor deze heerlijke overgang dan een verfrissend glas rosé? Rik denkt van niet.

Dit is dus het ideale moment om jezelf te trakteren op de verleidelijke aroma's en complexe smaken van roséwijn. Met een scala aan stijlen, variërend van droog tot fruitig, kan het kiezen van de juiste fles soms een uitdaging zijn. Geen zorgen, in deze blog leidt Rik onze drankenspecialist je door het selectieproces.

Wat is rosé wijn?

Rosé wijn is een zeer lichtkleurige rode wijn, ik hoor je al denken, rode wijn? Maar ja, rosé wijn is een type wijn dat zijn karakteristieke roze kleur krijgt door het contact van de wijn met de druivenschillen, maar niet lang genoeg om als rode wijn te kwalificeren. Het is dus een tussenweg tussen rode en witte wijn, zowel in kleur als in smaakprofiel. In tegenstelling tot gewone rode wijn, drink je rosé koel, net zoals witte wijn.

Hoe wordt rosé gemaakt?

De meest voorkomende methoden om rosé te maken zijn de 'directe persmethode' en de 'maceratiemethode'. Moeilijke woorden, maar eigenlijk is het simpel. Bij de directe persmethode worden blauwe druiven direct geperst. Hierbij heeft het sap dus maar kort contact met de druivenschillen. Bij de maceratiemethode worden de druiven enige tijd geweekt in hun eigen sap voordat ze worden geperst.

Waarom zijn er verschillende kleuren rosé wijn?

Net zoals rode wijn, wordt rosé wijn gemaakt met blauwe druiven. Rosé wijn krijgt zijn frisse roze kleur door de schillen van blauwe druiven. De kleur varieert van bleek roze tot diep zalmroze. Dit is deels afhankelijk van de duur van het contact tussen de druifschillen en het sap.

Hoe serveer je rosé wijn?

Rosé wijn wordt het best koel geserveerd. Op een temperatuur tussen de 8 en 12 graden Celsius om nauwkeurig te zijn. In tegenstelling tot rode wijn, hoeft rosé niet te ademen. Je kan dus een middelgroot glas gebruiken, zoals je zou kiezen voor witte wijn. Zo worden de aroma's geconcentreerd en geniet je van de volledige smaakervaring.

 

De beste rosé wijnen

Les Colimonts Cabernet Grenache Rosé:

Deze Franse rosé combineert de robuustheid van Cabernet met de fruitigheid van Grenache druiven, resulterend in een wijn met rijke aroma’s van rode vruchten. Het belichaamt de veelzijdigheid van Franse roséwijnen, perfect voor liefhebbers van zowel intensiteit als verfijning.

 

Château de l'Aumérade Rosé Cru Classé

Deze rosé uit de Provence is een ware traktatie voor de zintuigen. Het biedt een frisse en elegante smaak met toetsen van rood fruit en bloemen. Château de l'Aumérade is één van de grootste wijngaarden van de Var. Een liefde voor authentieke smaken maakte van dit wijnhuis de grootste Rosé Cru Classé de Provence producent.

 

Estrella de Murviedro Rosado

Deze Spaanse rosé, afkomstig van het dynamische wijnhuis Estrella de Murviedro, toont een moderne benadering van roséproductie. De levendige en fruitige tonen van rode vruchten met een hint van sinaasappelschil weerspiegelen de innovatieve geest van Spaanse wijnmakers. Waarom heeft deze roséwijn een donkere kleur vraag je je af? Dat komt door de toevoeging van heerlijk paarsblauwe Grenache druiven die ook het diepe karakter geven aan deze wijn.

 

Boccantino Primitivo Rosato

Deze rosé is afkomstig uit het Italiaanse Puglia. Wijnhuis Boccantino staat bekend om zijn traditionele Italiaanse wijnen die de streek weerspiegelen. Deze rosato van Primitivo druiven biedt een frisse smaak, een mooie zuurgraad en een lange afdronk. Geniet van aroma's van aardbei, passievrucht, sinaasappel en watermeloen. Deze drank gaat heerlijk samen met vis en zeevruchten!

 

Droom - Rosé

Fan van de originele K3? Wel, Kathleen Aerts heeft nog iets speciaals voor jou in petto! Namelijk een heerlijke rosé van haar eigen merk 'Droom'. Naast een guesthouse in Zuid-afrika, was het produceren van een eigen wijn ook een grote droom. Deze heerlijke rosé is gemaakt op het wijndomein La Motte in Franschhoek. Deze wordt gemaakt van Cinsault-druiven en zit boordevol smaken van frambozen en aardbeien. Deze fruitige en verfrissende wijn past perfect als zomers aperitief of bij een lichte salade!

 

Magnum Fles: Comtesse de Marion Le Voyage Pays d'Oc Rosé

Deze magnumfles rosé uit de Pays d'Oc regio van Frankrijk is perfect voor al je feestelijke gelegenheden. Deze zalmroze rosé is dorstlessend, fris, mineraal en knapperig. Geniet van een fruitige afdronk van kersen en bosbessen op een heerlijke zomerdag.

 

Rosé wijnen & foodpairing

Hapjes bij rosé wijn zijn altijd een goede keuze! Er zijn veel verschillende gerechten die perfect samengaan met een rosé. Het best combineer je het met lichte en frisse gerechten zoals:

  • salades
  • gegrilde vis
  • schaal- en schelpdieren
  • sushi
  • tapas
  • zachte kazen

De frisse en fruitige aroma's van rosé wijn zorgen voor een perfecte balans met deze gerechten. Zo smaken zowel de hapjes als de rosé des te meer!

 

Als je nog geen last had van lentekriebels, zal dat nu wel het geval zijn! Deze drank met zijn betoverende kleur en levendige smaken, brengt altijd de zon op je terras en bij Prik&Tik vind je verschillende rosé wijnen die daarbij passen. Cheers!