Officieel lopen de feestdagen op hun einde, maar ook in januari staan er vaak nog heel wat feestjes en apero-momenten op het programma. Het ideale moment om je gasten nog eens te verbluffen met originele hapjes en dranken die er perfect bij passen. Volg deze gids en tover traditioneel Franse, pittig zuiderse of lekker sjieke combinaties op tafel.

Feesten met Franse hapjes

De Franse keuken is niet voor niets één van de bekendste ter wereld! Met wijngaarden die niet voor de Franse keuken moeten onderdoen, vallen er heel wat heerlijke combo’s te maken.

Rillettes de canard met pinot noir

Deze eendenpaté staat steevast op elke Franse feesttafel. Serveer met getoaste stukjes baguette en een fruitige pinot noir. Het resultaat is een authentieke en subtiele smaakbeleving.

Prik&Tik - Apero à volonté - eendenpaté

Onze suggestie:

Gegrilde Camembert en Cabernet Sauvignon

Wie Frankrijk zegt, zegt kaas. Door hem even op de grill te leggen, wordt de klassieke Camembert nog lekkerder. Combineer met een fluweelzachte cabernet sauvignon met milde tannines, zodat de kaas en de wijn elkaar in evenwicht houden.

Prik&Tik - Apero à volonté - Gegrilde camembert

Onze suggestie:

Mini quiche lorraine en riesling

Doe eens gek, en koppel een Frans recept aan een Duitse wijn! De romige textuur en smaak van een hartig taartje met spek en kaas – in miniatuurformaat natuurlijk – maakt de smaakpapillen wakker, zodat ze de frisse riesling extra goed kunnen proeven.

Prik&Tik - Apero à volonté - Mini quiche lorraine

Onze suggestie:

Zalig zuiders genieten

Het mag dan wel winter zijn, niks houdt je tegen om je aperogasten te laten reizen naar het zuiden! Met deze hapjes krijg je een instant zomers gevoel.

Tapenade van groene olijven met rosé

Groene tapenade is heerlijk sappig, met een lichtzure toets. Een prima partner voor een zachte, fruitige rosé. Het geheel proeft geraffineerd en delicaat.

Prik&Tik - Apero à volonté - Tapenade van groene olijven

Onze suggestie:

Bruschetta met chianti

Deze pairing spreekt voor zich. De traditionele Italiaanse smaken – tomaat, mozzarella, basilicum – van bruschetta matchen met het juweel aan de Italiaanse wijnkroon: chianti. Deze stevige rode wijn kan de sterke toetsen van de bruschetta perfect aan.

Prik&Tik - Apero à volonté - Bruschetta

Onze suggestie:

Salsa met Sauvignon Blanc

Ga je voor een meer casual apero en serveer je salsa en guacamole met tortillachips? Dan kies je best een heldere Sauvignon Blanc. Dit soort wijn past prima bij de limoen-toetsen van de guacamole, en geeft tegengewicht aan de romige vrucht. Bovendien laat hij zich niet overklassen door de pittige tomaat.

Prik&Tik - Apero à volonté - Salsa

Onze suggestie:

Lekker sjiek

Mag het wat meer zijn? Sluit dan de feestperiode af met lekker decadente, fancy aperitiefhapjes die zo uit een culinair magazine lijken te komen – en daar horen natuurlijk ook geraffineerde wijnen bij.

Kaviaar en champagne

De ultieme luxe-combinatie. De uitgesproken zilte smaak van kaviaar, geserveerd op een getoast stukje baguette, wordt naar een hoger niveau getild door lichtzoete champagne. Zijn ronde smaak is de perfecte feestelijke toets voor je apero.

Prik&Tik - Apero à volonté - Kaviaar

Onze suggestie:

Vijg, geitenkaas & prosciutto en Cava GM Rosé

Er zijn weinig aperitiefhapjes die zo eenvoudig en toch zo lekker zijn als torentjes van verse vijg, geitenkaas en prosciutto. Ze zijn lekker licht – dat mag ook wel na een maand vol feesten – en smaken heerlijk bij je favoriete roze cava. Het resultaat is een verrassend en zoet geheel.

Prik&Tik - Apero à volonté - Vijg, geitenkaas & prosciutto

Onze suggestie:

Komkommer, gerookte zalm & dilleroom en chardonnay

Wil je meteen al aan je goede voornemens beginnen? Serveer dan dit gezond hapje met een glas goed gekozen chardonnay. De zalm en de toetsen van wit fruit in de wijn dagen elkaar uit, en worden in balans gebracht door de room. Een verantwoord en verfijnd aperitief.

Prik&Tik - Apero à volonté - Komkommer, gerookte zalm & dilleroom

Onze suggestie: