Officieel lopen de feestdagen op hun einde, maar ook in januari staan er vaak nog heel wat feestjes en apero-momenten met bijpassende wijnen op het programma. Het ideale moment om je gasten nog eens te verbluffen met originele hapjes en dranken die er perfect bij passen. Volg deze gids en tover traditioneel Franse, pittig zuiderse of lekker sjieke combinaties op tafel.
Feesten met Franse hapjes
De Franse keuken is niet voor niets één van de bekendste ter wereld! Met wijngaarden die niet voor de Franse keuken moeten onderdoen, vallen er heel wat heerlijke combo’s te maken.
Rillettes de canard met pinot noir
Deze eendenpaté staat steevast op elke Franse feesttafel. Serveer met getoaste stukjes baguette en een fruitige pinot noir. Het resultaat is een authentieke en subtiele smaakbeleving.
Onze suggestie:
Gegrilde Camembert en Cabernet Sauvignon
Wie Frankrijk zegt, zegt kaas. Door hem even op de grill te leggen, wordt de klassieke Camembert nog lekkerder. Combineer met een fluweelzachte cabernet sauvignon met milde tannines, zodat de kaas en de wijn elkaar in evenwicht houden.
Onze suggestie:
Zalig zuiders genieten
Het mag dan wel winter zijn, niks houdt je tegen om je aperogasten te laten reizen naar het zuiden! Met deze hapjes krijg je een instant zomers gevoel.
Tapenade van groene olijven met rosé
Groene tapenade is heerlijk sappig, met een lichtzure toets. Een prima partner voor een zachte, fruitige rosé. Het geheel proeft geraffineerd en delicaat.
Onze suggestie:
Bruschetta met chianti
Deze pairing spreekt voor zich. De traditionele Italiaanse smaken – tomaat, mozzarella, basilicum – van bruschetta matchen met het juweel aan de Italiaanse wijnkroon: chianti. Deze stevige rode wijn kan de sterke toetsen van de bruschetta perfect aan.
Onze suggestie:
Salsa met Sauvignon Blanc
Ga je voor een meer casual apero en serveer je salsa en guacamole met tortillachips? Dan kies je best een heldere Sauvignon Blanc. Dit soort wijn past prima bij de limoen-toetsen van de guacamole, en geeft tegengewicht aan de romige vrucht. Bovendien laat hij zich niet overklassen door de pittige tomaat.
Onze suggestie:
Lekker sjiek
Mag het wat meer zijn? Sluit dan de feestperiode af met lekker decadente, fancy aperitiefhapjes die zo uit een culinair magazine lijken te komen – en daar horen natuurlijk ook geraffineerde wijnen bij.
Kaviaar en champagne
De ultieme luxe-combinatie. De uitgesproken zilte smaak van kaviaar, geserveerd op een getoast stukje baguette, wordt naar een hoger niveau getild door lichtzoete champagne. Zijn ronde smaak is de perfecte feestelijke toets voor je apero.
Onze suggestie:
Vijg, geitenkaas & prosciutto en Cava GM Rosé
Er zijn weinig aperitiefhapjes die zo eenvoudig en toch zo lekker zijn als torentjes van verse vijg, geitenkaas en prosciutto. Ze zijn lekker licht – dat mag ook wel na een maand vol feesten – en smaken heerlijk bij je favoriete roze cava. Het resultaat is een verrassend en zoet geheel.
Onze suggestie:
Komkommer, gerookte zalm & dilleroom en chardonnay
Wil je meteen al aan je goede voornemens beginnen? Serveer dan dit gezond hapje met een glas goed gekozen chardonnay. De zalm en de toetsen van wit fruit in de wijn dagen elkaar uit, en worden in balans gebracht door de room. Een verantwoord en verfijnd aperitief.
Onze suggestie: