Bordeaux wijnen voorbij de klassiekers

Fruitiger, frisser, met een nieuw karakter: de nieuwe generatie rode wijnen uit Bordeaux weerspiegelt de voortdurende evolutie van de praktijken in de wijngaard.

De afgelopen jaren hebben wijnboeren de stijl van rode Bordeaux-wijnen aanzienlijk veranderd en wijnen geproduceerd die soepeler en voller zijn, met bijzonder expressief fruit en minder eikenhout.

Minder klassieke wijnmakers

Rode Bordeaux wijnen worden geproduceerd door een grote verscheidenheid aan wijnmakers en -handelaren. Landheren, hipsters, erfgenamen, onafhankelijke ondernemers, collectieven,... Wat hun visie ook is, ze werken mee aan de heropleving van rode Bordeaux wijnen.

Zij kiezen vandaag voor nieuwe manieren van wijn maken en creëren zo cuvées voor verschillende drinkmomenten. Er wordt gespeeld met terroir, specifieke oogsten, vinificatie- en rijpingsprocessen en nieuwe verpakkingen.

 

Rode wijn in alle kleuren

Granaat: zijdezacht en elegant

Tijdloze wijnen die zich steeds opnieuw heruitvinden. Deze cuvées zijn meestal een blend van de bekendste Bordeaux-druivenvariëteiten: Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc. Het zijn gestructureerde, evenwichtige wijnen met een fijne concentratie aan aroma's. Laat je verrassen door de verschillen per oogstjaar!

Deze wijnen passen dankzij hun soepele tannines zowel bij een sappige burger als een klassieke maaltijd of no-nonsense bistronomie.

 

Karmijn: verfijnd en complex

Iconische wijnen die de traditie van de prestigieuze cuvées in Bordeaux voortzetten. Het zijn krachtige wijnen met een diepe, intense kleur. In de mond bieden ze finesse, lengte en aromatische rijkheid. Naast aroma’s van rijp zwart fruit, kunnen subtiele toetsen van bijvoorbeeld toast en vanille worden onthuld.

Door hun goede bewaarpotentieel kan je ze houden voor speciale gelegenheden. Beslis zelf wanneer je deze speciale fles open doet en met wie!

 

Robijn: licht en fruitig

Wijnen die frisheid, fruitigheid en toegankelijkheid combineren. De druiven worden vroeg geoogst en rijpen korte tijd op hout of in inox vaten. Tijdens het assemblageproces, of het nu een blend of monocépage is, is het de expressie van het fruit die de bovenhand neemt.

Drink deze wijnen binnen de drie jaar om ten volle van hun frisheid te genieten. Hun fruitige smaak maakt ze perfect voor geïmproviseerde momenten, zoals een aperitief of afterwork!

 

Purper: fris en smaakvol

Deze atypische wijnen benadrukken een breuk met de klassieke stijl: gebruik van oude druivenrassen (bijvoorbeeld Petit Verdot, Carménère of Malbec), rijping in amfora's, vinificatie zonder toegevoegde zwavel, gebruik van inheemse gisten, enz.

Drink deze wijnen jong en koel, rond 17-18°C, om hun smaakprofiel te benadrukken. Ontdek hun zeer expressieve aroma's van fruit, peperige toetsen en soepele tannines. Ze passen perfect bij een brede waaier aan gerechten, van klassiekers tot fusion en vegetarisch.

 

Toch nog iemand nodig die je wegwijs maakt in het Bordeaux assortiment? Spreek in de Prik&Tik-winkels één van onze medewerkers aan.