Porto kennen we hier in de lage landen vooral als klassiek aperitiefje. Of zoals in de Angelsaksische landen als digestief na de maaltijd met een pittig stukje kaas zoals cheddar of stropshire. Maar wist je dat je met porto ook verrassend lekkere cocktails kan maken? Rik ging op onderzoek uit en stelt jullie graag zijn beste vondsten voor!

  1. De Ruby Sparkler

Beginnen doen we met een heel eenvoudige maar ook heel frisse en feestelijke cocktail. De Ruby Sparkler is een variant op de Kir Royale met een Portugese twist.

Dit heb je nodig:

Zo maak je het:

  • Heel simpel; schenk de porto in een gekoeld champagneglas en vul aan met de ijskoude Cava GM. Versier het glas met een aardbei of enkele frambozen.

  1. De Portonic

Het lijkt misschien een gekke combinatie, maar porto en tonic, oftewel Portonic, is een heerlijke verfrissende cocktail op een warme zomerdag. De tonic heft het zoete van de port op. Je kunt de tonic met witte, rode en rosé porto mixen. Lekker veel ijsklontjes erbij, een schijfje sinaasappel of citroen en klaar is jouw zomerse Portonic cocktail. De ideale verhouding is één maatje porto en twee maten tonic.

Tip van Rik: zet zowel de porto als de tonic vooraf in de koelkast zodat je een ijskoude longdrink kunt serveren.

 

  1. Porto Limonade

Nog zo’n frisse en vooral niet te sterke cocktail op basis van porto, ideaal als starter op een zomeravond op je terras.

Dit heb je nodig:

Zo maak je het:

  1. Vul een longdrinkglas met ijsblokjes en vul aan met de porto, de Filliers citroenjenever en de limonade
  2. Versier het glas met een schijfje citroen

 

  1. De Cosmoporto

De Portugese variant op de beroemde Cosmopolitan. Een heerlijk cocktail om ’s avonds in je luie zetel aan te nippen. Saudé!

Dit heb je nodig:

Zo maak je het:

  1. Vul een cocktailshaker voor de helft met ijsblokjes
  2. Doe er de porto, de Cointreau en het cranberrysap bij en shake
  3. Serveer in een cocktailglas dat je versiert met een sliert sinaasappelschil

 

  1. De Lisboa

Een zoete klassieker die zeker niet in dit overzicht mag ontbreken. De mandarijnsmaak is fris en zurig, de abrikozen lekker zacht en de witte porto maakt het geheel helemaal af.

Dit heb je nodig:

Zo maak je het:

  1. Vul een shaker voor de helft met ijsblokjes en doe er de porto, de likeur en het abrikozensap bij
  2. Goed shaken en opdienen in een mooi cocktailglas met een partje abrikoos

 

Wil je meer weten over ons porto-aanbod? Vraag dan gerust extra info in je Prik&Tik winkel.