Wil je tijdens de feestdagen indruk maken met je kookkunsten? Serveer dan deze verfijnde panna cotta met abrikozen en een vleugje alcohol – perfect voor het eindejaar! 

Tip van Rik: Wil je dit recept kidsproof maken? Vervang de wijn dan door abrikozensap voor een extra zoet dessertje.

Prik&Tik - Panna cotta met abrikozen en witte wijn

Dit heb je nodig:

  • 2,5tl smaakloze gelatine, in poedervorm
  • 3el koud water
  • 25cl room
  • 65g suiker
  • De zaadjes van 1 vanillestokje
  • 500g Griekse yoghurt, op kamertemperatuur
  • Snufje zout
  • 200g gedroogde abrikozen
  • 25cl halfdroge witte wijn, bijvoorbeeld Chaumel Chardonnay
  • 2tl honing
  • Munt, om af te werken

Zo maak je hem:

  1. Verdeel de gelatine over 2 kommetjes met koud water – 2 tl in het ene, 0,5 tl in het andere – en laat 5 minuten opstijven.
  2. Warm de room samen met de suiker, de vanillezaadjes en het zout op een hoog vuur op. Haal de pot van het vuur zodra het mengsel begint te borrelen en laat 5 minuten rusten. Doe een paar lepels ervan bij de grote portie gelatine en giet daarna het gelatine-roommengsel bij de warme room. Roer tot de gelatine volledig opgelost is.
  3. Doe de yoghurt in een kom. Giet de warme room er in delen bij en klop met een garde totdat het geheel glad is.
  4. Vul 6 kommetjes of glaasjes met het panna cotta-mengsel. Wacht even tot het geheel op kamertemperatuur is, bedek het met plasticfolie en laat 4 tot 24u koelen.
  5. Breng ondertussen de abrikozen, wijn en honing aan de kook en laat doorkoken tot de abrikozen stevig en vol zijn en de wijn een dikkere saus geworden is. Doe de resterende gelatine erbij. Giet dit mengsel bovenop de room en laat opstijven in de koelkast.
  6. Serveer omgedraaid op een bord met wat extra abrikozenstukjes en een blaadje munt. Smakelijk!