Als we aan kaas denken, dan denken we al snel aan de combinatie van Franse kaas met een goede rode wijn of aan wat blokjes Hollandse gouda met een trappist. Maar het kan ook anders en de Britten geven ons daarin het goede voorbeeld. Over de plas beschouwen ze de combinatie van een stukje stropshire, cheddar of stilton kaas met een goed glas porto als de perfecte afsluiter van de maaltijd. De pairing van de wat zoute; uitgesproken smaak van deze karakterkazen en het zoete van de porto is een ware streling voor de smaakpapillen. Het moet trouwens niet per definitie Engelse kaas zijn. Porto doet het ook prima bij bijvoorbeeld oude brokkelkaas, Italiaanse gorgonzola of Franse roquefort. Zolang de kaas maar karakter heeft.

Als porto kies je best voor een ruby of een tawny. Een ruby port is donker- of robijnrood tot zelfs paars. Hij heeft een zoete, volle smaak van zwarte bessen, chocola, stroop en kersen. Niet al te complex maar wel lekker. Een tawny rijpt minimaal drie jaar op houten vaten. Het hout zorgt niet alleen voor de diepe cognac kleur, maar geeft de tawny ook een zachter en verfijnd smaakpalet. Je proeft  karamel, hout, noten en toetsen van chutney en zoete vijgen.

Tip van Rik: hoorde je al ooit van drunken cheese? Voor deze excentrieke Britse specialiteit wordt een groot blok stiltonkaas langzaam geïnfuseerd met een omgekeerde fles porto. Moet je zeker eens proeven als je het tegenkomt; op een Londense foodmarket bijvoorbeeld.

Rik selecteerde voor jullie enkele toppers uit ons porto gamma:

     

Wil je meer weten over porto? Laat je dan adviseren in onze Prik&Tik winkels. Zij vertellen er met plezier alles over.